Bacardi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Bacardi
Bacardi (on white).jpg
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1862
Székhely Hamilton
Alapító Facundo Bacardi
Iparág alkoholos ital
Forma private company limited by shares
A Bacardi weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bacardi témájú médiaállományokat.

A Bacardi (bəˈkɑɹdi) a világ legnagyobb, teljes egészében családi tulajdonban lévő szeszesital-előállító vállalata, ami több mint 100 országban állít elő és forgalmaz szeszes italokat és italkeverékeket. Az azonos néven kapható rummárka világviszonylatban az egyik legkeresettebb. A konszern több mint 200 további márkájához tartozik a Martini, Grey Goose Vodka, Bombay Sapphire Gin, Dewar's Scotch Whisky, továbbá a tequila-márkák közül a Cazadores.

Története[szerkesztés]

A Bacardi & Ca. nevű céget 1862. február 4-én alapította a spanyol származású "Don" Facundo Bacardi Massó (1814-1887) Santiago de Cuba-ban. A cég 1877-ben elnyerte az első aranymedált a spanyolországi világkiállításon a minőségéért.

1910-ben létrehozták az első töltőüzemet külföldön, Barcelonában. Ezzel a Bacardi Kuba első nemzetközi szinten is működő vállalata lett. 1916-ban töltőüzemet alapítottak New Yorkban, és 1934-ben desztillálóüzemet Mexikóban. 1934-ben egy műhelyt építettek fel Puerto Ricóban, hogy az Amerikai Egyesült Államok drasztikus behozatali vámjait kikerüljék. 1959-ben, a kubai forradalom alatt a Bacardi család az USA-ba emigrált, ahol még azt is sikerült elérniük, hogy a nemzetközi márkajogokat, így az eredeti erjesztést megtartsák. Ennek ellenére nagyon különbözik a Bacardi cég által előállított fehér rum az ugyanebben az időben Kubában készített rumoktól, amiket ma a hagyományos formájában Kubában és Nicaraguában termelnek. A Kubában a régi eljárással készített rumokat a Ron Caney márkanévvel látják el.

Az 1970-es évek végére a Bacardi a világ legnagyobb szeszesital-márkája lett. A Bacardi világszerte öt vállalatra tagolódott (Mexikó: Bacardi y Comañía S.A. de C.V., Puerto Rico: Bacardi Corporation, Bahamák: Bacardi & Company Limited, Bermuda: Bacardi International Limited), amelyeket 1992-ben a Bacardi Limited (székhelye: Hamilton, Bermuda) fogott össze. Röviddel ezután a Bacardi megszerezte a Martini & Rosso vállalatcsoportot és számos további márkát is. A rumelőállító cégekből egy nemzetközi szeszesital-konszern jött létre.

A Bacardinak 2007-ben világszerte 38 székhelye van, amelyek közül 14 rumokkal, 10 martinival és vermutokkal, 7 pedig whiskeyvel foglalkozik.

Források[szerkesztés]