Babfaformák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Babfaformák
Kék babfa (Decaisnea fargesii) érett termésekkel
Kék babfa (Decaisnea fargesii) érett termésekkel
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Rend: Boglárkavirágúak (Ranunculales)
Család: Kékhüvelyfélék (Lardizabalaceae)
Alcsalád: Babfaformák (Decaisneoideae)
Nemzetség: Babfa (Decaisnea)
Hook.f. & Thomson, 1855.
Típusfaj
Decaisnea insignis[1]
Fajok
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Babfaformák témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Babfaformák témájú kategóriát.

A babfaformák (Decaisneoideae) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjébe sorolt kékhüvelyfélék (Lardizabalaceae) családjának egyik alcsaládja. Az alcsalád egyetlen nemzetsége a babfa (Decaisnea), mindössze két fajjal. Holt ember ujja, illetve halott ember ujja (dead man's fingers) néven is ismert.

Magyar neve valószínűleg a német Blauschote, azaz ’kék borsóhüvely’ fordítása lehet. A latin Decaisnea nemzetségnév a belga származású francia botanikus, a Párizsi Füvészkert Jardin des Plantes kertészmérnöke, Joseph Decaisne (1807–1882) emlékét őrzi.[2]

Származásuk, elterjedésük[szerkesztés]

Mindkét faja Kelet-Ázsiában él a Himalájában, illetve attól keletre:

A látványos virágú és termésű kék babfát (Decaisnea fargesii) sokfelé dísznövénynek ültetik.

Megjelenésük, felépítésük[szerkesztés]

Ez a kékhüvelyfélék (Lardizabalaceae) családjának egyetlen olyan nemzetsége, amelynek fajai nem kúszónövények, hanem cserjék, illetve kisebb fák. A két faj makroszkóposan csak gyümölcseinek színe alapján különíthető el:

Ez a különbség oly csekély, hogy az utóbbi időben egyes rendszertanászok[3] a két fajt Decaisnea insignis néven összevonják, monotipikussá téve az alcsaládot.

Eredeti élőhelyükön a fák 5–8 m magasra nőnek. Összetett levelei 60–90 cm hosszúak. A levélkék száma akár 25 is lehet, maguk a levélkék hossza elérheti a 15 cm-t, szélessége a 10 cm-t.

Virágai 25–50 cm hosszú, lelógó fürtökben nyílnak. A 3–6 cm átmérőjű, zöldessárga virágok színüket a csészelevelektől kapják; sziromleveleik nincsenek.

Bab alakú, kb. 3 cm átmérőjű, lecsüngő termései mintegy 10 cm hosszúak és általában hármasával nőnek. Belsejüket átlátszó, zselés anyag tölti ki; ebben ülnek a kb. 1 cm átmérőjű, fekete, kemény magok (kb. 40). A zselés gyümölcshús ehető, íze állítólag a görögdinnyéére emlékeztet.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Decaisnea című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]