BH–33

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
BH–33
Avia BH-33.jpg

Funkció vadászrepülőgép
Gyártó Avia
Tervező Pavel Beneš, Miroslav Hajna
Gyártási darabszám 235 db
Fő üzemeltetők Csehszlovákia, Lengyelország, Jugoszlávia

Első felszállás 1927. október 21.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz BH–33 témájú médiaállományokat.

Az Avia BH–33 a két világháború között Csehszlovákiában gyártott vadászrepülőgép. Csehszlovákiában, Jugoszláviában és Lengyelországban állt hadrendben. Lengyelországban a Podlasiei Repülőgépgyár (PWS) licenc alapján PWS–A jelzéssel gyártotta.

Története[szerkesztés]

Az Avia BH–21 leváltására szánt repülőgép terveit 1927-ben készítette el az Avia repülőgépgyárban Pavel Beneš és Miroslav Hajna. Az 1927 végére megépítették az Avia BH–33 típusjelzést kapott (BH – Beneš, Hajna) repülőgép prototípusát. A berepülés során gép megfelelően gyors volt és jó repülőtulajdonságokat mutatott, így sorozatgyártását már 1928-ban elkezdték.

A gép iránt a lengyel légierő is érdeklődött, ezért Lengyelország 1928-ban két példányt vásárolt, majd a licencgyártás mellett döntöttek. Lengyelországban a Biała Podlasiában működő Podlasiei Repülőgépgyár végezte a sorozatgyártást 1929–1930 között. A PWS–A jelzéssel gyártott gépből a PWS 50 darabot épített.

A típusból összesen 235 darab készült, ebből Lengyelországban 50, Jugoszláviában 42 darabot gyártottak, a maradék Csehszlovákiában készült.

A gép az 1930-as években a csehszlovák légierő alaptípusának számított. Csehszlovákia német megszállása után a gépek egy része az önállóvá vált Szlovákia légierejéhez került, a német megszállás alatti részen maradt gépek német kézbe kerültek, ezek egy részét gyakorló repülőgépként használták.

Lengyelországban 1929–1930-ban gyártották, majd 1930-ban rendszeresítették a vadász századoknál, de már 1935-ben kivonták a szolgálatból. A vadász századoktól már korábban, 1933-ban kivonták, ezt követően kiképző és gyakorló gépként használták. A kiképző egységeknél azonban még 1939-ig műrepülésre használták. Ilyen gépekkel repült a lengyel légierő első bemutató csoportja, a háromtagú Trójka Bajana is.

Műszaki jellemzői[szerkesztés]

Az Avia BH–33 kétfedelű, egyszemélyes, vagyes építésű vadászrepülőgép. A törzs fából készült. Elöl helyezték el a csillagmotort, mögötte az üzemanyagtartályt, e mögött kapott helyet a nyitott pilótafülke. A pilótát elöl szélvédő védte.