Starship-Super Heavy (rakétarendszer)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(BFR (rakéta) szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Starship-Super Heavy, korábbi nevén BFR (Big Falcon Rocket, Big Fucking Rocket) kódnéven futó rakétarendszer a SpaceX új generációs, Naprendszeren belüli bolygóközi hatótávolságú, teljesen újrafelhasználható rakétája, melyet kifejezetten a Marsra való űrutazásra szántak. A BFR rakétarendszer nevét Elon Musk 2018. november 20-án megváltoztatta: az űrhajónak a Starship, azaz csillaghajó és a rakétáknak pedig a Super Heavy vagyis szupernehéz nevet adta. Úgy tűnik, hogy ezzel egy gyerekbarátibb névverziót kívánt létrehozni a korábbi elnevezés helyett.[1]

Ezzel a nagy teljesítményű rakétával kívánják kiváltani a Falcon rakétákat és a Dragon űrhajót. A cél először az, hogy a Föld és Hold között sikeresen teljesítsen szolgálatot, hiszen a rakétát újrahasznosíthatónak tervezik, vagyis többször meg tudja majd tenni a két égitest közötti utat, ezáltal egy gazdaságosan működtethető szállítóeszköz lesz. Végső célként azonban a Marsra való űrutazást jelölte meg Elon Musk.[2] A Starship-Super Heavy projekt azért nagy jelentőségű, mert egy újfajta űrszállítmányozási rendszer épül ki általa, mely a bolygóközi utazásoknak ad teret a költségeket jelentős mértékben csökkentve.

A Big Falcon Rocket repülés közben (művészi elképzelés)

A rakéta először a SpaceX holdturista-misszióban fog részt venni. Maezava Juszaku japán üzletember a SpaceX sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy önmaga mellett hat-nyolc művész számára vált jegyet az útra. Invitálására válaszolva Elon Musk sem tartotta kizártnak, hogy ő is részt vesz majd az expedícióban.[3]

A SpaceX tervei szerint azonban van a rakéta felhasználásának egy másik koncepciója is, miszerint földi közlekedésre is fel lehetne használni. A számítások szerint a rakéta a Föld két legtávolabbi pontja közötti utat mintegy 1 óra alatt tenné meg.[4] Elon Musk ezen elképzeléseit a 2017 szeptemberében tartott Nemzetközi Világűrkongresszuson ismertette először, nagy meglepetést okozva. A rakéta fejlesztés alatt van, első tesztrepülését 2020-ra tervezik, 2023-ban pedig holdturistákat visz majd Hold körüli repülésre.[5][3]

Felépítése[szerkesztés]

Az űrhajórendszer kétlépcsős. Folyékony metán üzemanyagot () és folyékony oxigén () oxidálószert tartalmaznak.[3]

Első fokozat: Super Heavy[szerkesztés]

Az első fokozat - a Super Heavy[1] - a SpaceX következő generációs hordozórakétája 63 méter magas és 9 méter átmérőjű.[6] A rakéta szerkezete és üzemanyagtartályai rozsdamentes acélötvözetből készülnek. A tervezett tömege üzemanyaggal együtt 3.065.000 kg, amit 31 darab Raptor hajtómű fog elemelni a földről, 61,8 MN tolóerőt generálva.[7] Úgy tervezik, hogy a hordozórakéta a kilövés után visszatér a kilövőállásra.[8]

Második fokozat, az űrhajó: Starship[szerkesztés]

A Starship,[1] ami szintén újrafelhasználható, a rakétarendszer második fokozata. Egy beépített rakományrésszel biztosítja azt a képességét, hogy hosszú időtartamú emberes küldetéseket lehet vele végrehajtani mind alacsony Föld körüli pályán, mind azon kívül.[9] Három változata készül:[9]

 • űrhajó: nagy űrjármű, amely képes utasokat vagy rakományt alacsony Föld körüli pályára szállítani. Az űreszközt interkontinentális utazásra is lehetne használni.
 • utántöltő űrhajó: nem-emberes űreszköz, amely csak arra szakosodott, hogy más űrjárművek üzemanyagtartályait feltöltse Föld körüli pályán. Ez a jármű fogja biztosítani azt, hogy egy nehéz űrhajót bolygóközi pályára tudjanak állítani.
 • műhold-szállító űrjármű: olyan űreszköz, amely egy nagy rakományrekeszt foglal magában. A rekesz felnyitható az űrben, megkönnyítve a hasznos teher pályára állítását vagy a jármű újrafelhasználhatóságát.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c Musk renames BFR spacecraft Starship”, BBC News, 2018. november 20. (Hozzáférés ideje: 2018. december 2.) (en-GB nyelvű) 
 2. Ekkora egy Kibaszott Nagy Rakéta”, 24.hu, 2018. április 9. (Hozzáférés ideje: 2018. április 9.) (hu-HU nyelvű) 
 3. a b c Űrvilág.hu - Japán milliárdos fizet be a Hold megkerülésére. www.urvilag.hu. (Hozzáférés: 2018. szeptember 24.)
 4. Elon Musk: Big Fucking Rocket
 5. Űrvilág.hu - A SpaceX 2018-as kilátásai. www.urvilag.hu. (Hozzáférés: 2018. április 20.)
 6. SpaceX. „First Private Passenger on Lunar Starship Mission”.  
 7. Bennett, Jay: Forget Falcon Heavy? Musk Is Already Focused on His Newer, Bigger Rocket (amerikai angol nyelven). Popular Mechanics, 2018. február 7. (Hozzáférés: 2019. január 31.)
 8. The Evolution of the Big Falcon Rocket – NASASpaceFlight.com (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. január 31.)
 9. a b Making Life Multi-Planetary (angol nyelven). Musk, Elon. New Space, 2018. március 1. DOI:10.1089/space.2018.29013.emu. (Hozzáférés: 2019. január 31.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]