BC Mureș

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(BC Mureş szócikkből átirányítva)
Baschet Club Mureș
BCMures-logo.jpg
Adatok
Alapítva 2004 (2000)
Története Herlitz-Mobex (1997-2000)
Mureşul (2000–2003)
BC Mureş (2004–)
A csoport tagság 2005–
Stadion Sala Sporturilor
Város Marosvásárhely
Csapatszínek kék és fehér
Kabala Tigris
Visszavonultatott mezszám 44 (Troy Selvey)
Honlap bcmures.com

Vezetőedző Srećko Sekulović

BC Mureș (magyarosan Maros KK) egy férfi kosárlabdacsapat Marosvásárhelyen. 1997-ben alakult meg, a csapat jelenleg a román bajnokság első osztályában játszik.

A csapatról[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csapat keretében a megalakulás után többször alapvető változás következett be. 2006-ban érkezett JuJuan Laray Cooley, Brian McCulogh, Troy Selvey és Jay Anderson, mindannyian az Egyesült Államokból, akikkel megkezdődött a csapatépítés új korszaka, melynek következtében nagyot nőtt a csapat játékának minősége. Ezt a közönség is megérezte: hamarosan telt ház előtt játszotta a csapat az összes otthoni mérkőzését. A mai napig igaz ez minden hazai pályán játszott mérkőzésre.

Az ősz során Jay Anderson megsérült, kisebb műtéten esett át az Egyesült Államokban. Helyére érkezett Luke McKenna, aki hamarosan meghatározó tagja lett a csapatnak. 2008 telén a klub vezetése úgy döntött, hogy a visszaeső formát mutató Troy Selveytől a tavaszi idény kezdetétől megválik. A szurkolók kiharcolták, hogy az általa viselt 44-es mezt a klub visszavonja, így köszönve meg az általa nyújtott segítséget. A 2007-2008-as évad végén a klub az erősen visszaesett formát mutató Brian McCuloghtól is megvált.

A 2008–2009-es évad előtt a csapat gyorsan aláírt néhány amerikai játékossal; a régi idegenlégiósok közül csak Cooley és McKenna maradt a csapatnál. A Gaz Metan Medgyes csapatától érkezett ekkor kölcsönbe Vajda Attila, aki korábban is játszott már Marosvásárhelyen. Az átigazolások azonban nem hozták meg a hozzájuk fűzött reményeket. 2008 novemberében a sorozatos vereségek következtében a kezdetektől a csapatot irányító Mihai Corui a szurkolók követelésére lemondott, majd a tavaszi idény kezdetétől a Gaz Metan Medgyes csapatához szerződött mint vezetőedző. Távozását követően átmenetileg Szászgáspár Barnabás vette át a csapat irányítását, míg megérkezett az új edző Litvániából, Audrius Prakuraitis. Az új edző leigazolta Major Wingate-et, majd az őszi idény végén három idegenlégiós játékostól megvált. A gazdasági recesszió következtében a legtöbb támogató a pénzösszegek egy részét visszavonta vagy visszalépett, s ez a helyzet oda vezetett, hogy a csapat az idényközi szünetben képtelen volt további játékosokat igazolni, és az egész idény a bizonytalanság jegyében telt el.

Az új, 2009–2010-es évad két fiatal román játékos, Marius Bulancea és Cătălin Vlaicu leigazolásával kezdődött. A klubszervezés színvonalát mutatja, hogy három olyan játékos is leigazolásra került, akik közül egyik – Michael Jefferson – komoly magatartásbeli, a másik kettő pedig – Travis Reed és Qavotstaraj Waddell – egészségügyi gondokkal küzdött, melyekről előzőleg a klub vezetése nem bizonyosodott meg. E melléfogások ellenére két nagyszerű játékost sikerült leigazolni; mindkettő litván nemzetiségű. Arturas Masiulis beállós a szezon legjobb védekező játékosa, Vaidotas Peciukas pedig a klub egyik legeredményesebb bedobója lett. Mellettük még Keyron Sheard játékirányító és Branislav Tomic beállós érkezett. Az idény katasztrofálisan kezdődött, ami elsősorban a nehezen összekovácsolódó új játékosoknak volt köszönhető: a csapat a Románia Kupából kiesett, a bajnokságban pedig az első nyolc mérkőzésből hetet elvesztett. Ezt követően azonban lassan kezdett összeállni a játék, és az idény végére a csapat már a nyolcadik helyen végzett. A rájátszásban a Kolozsvár csapatával (a későbbi második helyezettel) kellett megküzdjön, és meglepetésre igencsak megszorongatta, öt mérkőzésig tartó párbajban volt képes csak a kolozsvári csapat győzedelmeskedni. Ezt követően a klub vezetősége megvált Audrius Prakuraitis vezetőedzőtől, és Déry Csaba személyével megkezdődött az új idényre való felkészülés.

A 2010-2011-es idényre egy alapvetően új csapattal nevezett be a BC Mures. A régi idegenlégiósok közül csupán Cooley maradt a csapatnál, mellé két amerikai (Eddy Barlow Mayfield és Jason Forte), egy szerb (Aleksandar Mladenovic) és egy litván (Gytis Sirutavicius) játékost igazoltak. Őket egészítette ki két kiváló román játékos, Flavius Lăpuşte (Kolozsvárról) és Liviu Dumitru (Pitești-ről). Az idénykezdet nagyon sikeres volt: egy öt mérkőzésből álló nyereségsorozattal indult a csapat, a Románia Kupában is sikeresen vette az első párharcot, és a lendületét a továbbiakban is megtartotta, több hétig vezette is a tabellát. Mivel Mayfield igen hamar lesérült, és több mérkőzést kénytelen volt kihagyni, a csapat november elején leigazolta az igen fiatal, de annál tehetségesebb Dwight Lewist. Az őszi idény közepétől már bebizonyosodott, hogy ebben az összeállításban a csapat nem fogja tudni végigjátszani ennyire sikeresen az egész idényt, hiszen Mladenovic sérülés miatt kénytelen volt kihagyni egy mérkőzést, és utóbb is csak nehezen gyógyult fel, helyettesítése pedig nehéznek bizonyult. Sérülése következtében Lapuste többet kellett vállaljon, ennek következtében enyhébb sérülést szenvedett. A csapat az őszi idényt végül a negyedik helyen zárta. Amint azt már sejteni lehetett, karácsony előtt a csapat megvált Sirutaviciustól és Mayfieldtől, majd a tavaszi idény előtt leigazolták a többszörös román válogatott Andrei Căpuşant és a temesvári csapattól Nicholas Covington játékirányítót Cooley feladatának megkönnyítésére.

Játékosok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • USA 22 Jujuan Laray, Cooley
 • USA 4 Nicholas, Covington
 • USA 8 Jason, Forte
 • USA 21 Dwight, Lewis
 • Szerbia 7 Aleksandar, Mladenovic
 • USA 10 Jason, Straight
 • Románia 13 Flavius, Lăpuşte
 • Románia 9 Andrei, Căpuşan
 • Románia 5 Liviu, Dumitru
 • Románia 14 Jakab Krisztián
 • Románia 12 Vlad, Pora
 • Románia 25 Gabriel, Hallai
 • Románia 11 Mihai, Buciuman
 • Vezetőedző: Magyarország Déry Csaba
 • Másodedző: Románia Szászgáspár Barnabás

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]