BBC Koncertzenekar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
BBC Koncertzenekar
Információk
Eredet Egyesült Királyság, London
Alapítva 1952
Műfaj klasszikus zene
filmzene
könnyűzene
dzsessz,
operett

A BBC Koncertzenekar weboldala

A BBC Koncertzenekar (BBC Concert Orchestra) londoni székhelyű brit együttes, a BBC (British Broadcasting Corporation) öt rádiózenekarának egyike. Az ötven tagú együttes a BBC zenekarai közül az egyedüli nem teljes létszámú szimfonikus zenekar. A zenekar elsődleges feladata rádióközvetítéseken való részvétele, szerepkörébe a klasszikus zenétől a könnyűzenéig (popzene, jazz, operett) sokféle műfaj tartozik. A világ jelenleg leghosszabb élő rádiókoncertjeinek, a BBC Friday Night is Music Night programjainak állandó zenekara.

Az zenekar elődje az 1931-ben alakult BBC Theatre Orchestra, melynek székhelye Bedfordban volt. Az zenekar opera-előadásokat adott valamint alkalmanként a BBC Opera Orchestraként lépett fel, 1949. augusztusban már hivatalosan is ezen a néven. 1952-ben feloszlatták az együttest, tagjaiból alakult a BBC Koncertzenekar.

1972-ig az együttes székhelye a Camden Theatre-ben volt, majd 1972 és 2004 között Golders Green Hippodrome. A zenekar rendszeresen fellép a Royal Festival Hallban és a népszerű londoni The Proms koncertjein, valamint rendszeresen ad koncerteket az Egyesült Királyságban.

Vezető karmesterek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a BBC Concert Orchestra című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap