B–21 Raider

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
B–21 Raider
B–21 Raider bombázó a hivatalos bemutatkozóján
B–21 Raider bombázó a hivatalos bemutatkozóján

Névadó
(évszázad)
Funkcióbombázó
GyártóNorthrop Grumman
Gyártási darabszám1 (prototípus)

Első felszállás2023. november 10.
Szolgálatba állítás2030 körül
A Wikimédia Commons tartalmaz B–21 Raider témájú médiaállományokat.

A B–21 Raider az Amerikai Egyesült Államok Légierejének legújabb alacsony észlelhetőségű nehézbombázója, amelyet a B–2 Spirit váltótípusaként fejleszt a Northrop Grumman vállalat.

Története[szerkesztés]

A fejlesztés 2011-ig nyúlik vissza, azonban a gép első prototípusát 2022. december 2-án mutatták be először a nagyközönségnek, az első felszállását 2023. november 10-én hajtotta végre.

A bevethetőséget (IOC) 2030-ban érheti el. A program szigorúan titkos: a repülőgép képességeiéről szinte semmi sem tudható egyelőre, a bemutatásakor is csak bizonyos szögből engedték fényképezni a gépet.

Nevében a 21-es szám a 21. századra utal, mivel várhatóan az évszázad nagyobb részét végigszolgálja a típus. A Raider elnevezés pedig a Japán elleni első amerikai légitámadás résztvevőinek állít emléket, akiket Doolittle-raiders néven szoktak emlegetni.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Northrop Grumman B-21 Raider című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.