Bűnvadászok (film, 1977)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bűnvadászok
(I due superpiedi quasi piatti)
1977-es olasz film

Terence Hill és Bud Spencer a filmben
Terence Hill és Bud Spencer a filmben
RendezőEnzo Barboni (a stáblistán: E.B. Clucher)
ProducerJosi W. Konski
Vezető producerVittorio Galiano
Műfajakció, vígjáték
ForgatókönyvíróEnzo Barboni
Főszerepben
ZeneGuido és Maurizio de Angelis
OperatőrClaudio Cirillo
VágóEugenio Alabiso
JelmeztervezőLuciano Sagoni
Gyártásvezető
  • Vittorio Galiano
  • Maurizio Pastrovich
Gyártás
Gyártó
  • Tritone Cinematografica
  • T.O.T.A.
Ország Olaszország
Nyelv
Forgatási helyszínMiami
Játékidő115 perc
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőFordítsd oda a másik orcád is!
Következő…és megint dühbe jövünk
További információk
SablonWikidataSegítség

A Bűnvadászok (eredeti olasz cím: I due superpiedi quasi piatti, angol cím: Crime Busters) 1977-ben bemutatott olasz bűnügyi filmvígjáték, melyet E.B. Clucher írt és rendezett, Bud Spencer és Terence Hill főszereplésével. A film zenéjét Guido és Maurizio de Angelis szerezte, a forgatási helyszín Florida volt,[1] ahol később több közös filmje készült még a színészpárosnak.

A film főszereplője két Miamiban élő nincstelen csavargó, Wilbur Walsh (Spencer) és Matt Kirby (Hill). Megismerkedésük után rablást terveznek, de a véletlen folytán egy rendőrségi kiképzésen találják magukat. Egy rejtélyes gyilkossági ügy kapcsán a helyi szervezett bűnözéssel is összeütközésbe kerülnek, immár egyenruhásként.

A mozifilm a Tritone Cinematografica és a T.O.T.A. gyártásában készült, az Amerikai Egyesült Államokban a United Artists forgalmazásában jelent meg. Olaszországban 1977. április 6-án, Magyarországon 1989. június 20-án, felújított változattal 2016. november 3-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Wilbur Walsh (Bud Spencer) hónapok óta él Miami kikötőjében. Munkát keres, de nem talál, mivel az összes munkaadó el akar annyit venni előle, amennyiből már enni sem tudna, ezért autók szétpüfölésével kell vigasztalódnia. Matt Kirby (Terence Hill) frissen mondott fel egy hajón, a kikötőben bóklászva próbál munkát szerezni, szintén sikertelenül. Akkor találkoznak, amikor Fred (Luciano Catenacci), a helyi főgóré emberei az életükre törnek, autóik szétpüfölésének megbosszulására (ugyanis mindketten ezzel vigasztalódtak a sikertelen "állásinterjúk" után). A diliház megtévesztésével autót is szereznek.

Amikor Bernie hamburgerbüféjénél várnak ételükre, arról beszélgetnek, hogy belefáradtak a munkakeresésbe. Matt azt ajánlja, rabolják ki a helybéli szupermarketet. Wilbur beleegyezik, ám ekkor megjelenik két hekus, akiknek azt hazudják, hogy épp be akarnak lépni a rendőrségre. Miután elmennek, megegyeznek, hogy mostantól a rablásig elválaszthatatlanok lesznek. A rablás napján ismét meglátják a két rendőrt, megint ugyanazt blöffölik. Matt, hogy elkergesse őket, hamis riasztást ad le a rendőrségnek. Ám a kritikus pillanatban a pénzszállító autót összekeverik a rendőrség fegyverszállító autójával, ezért a rendőrkapitányságon robbannak be. Itt is azt hazudják hogy rendőrök akarnak lenni, majd kiderül, hogy a hamis riasztás valódi volt.

Ezután megismerkednek McBride kapitánnyal (David Huddleston), és megkezdődik a 20 hetes kiképzés. Mindenáron el akarnak bukni, de nem sikerül: rendőrök lesznek. A következő csapás: 6 hónapig fel sem mondhatnak! Wilbur számára külön irritáló, hogy a kapitány kettejük közül Mattet favorizálja. Még a kiképzés alatt derül ki, hogy valaki megölte azt a kínait, akivel Matt a kikötőben barátkozott össze. Járőrözés közben (miután két kocsit is taccsra tesznek) megismerkednek a kínai egyik rokonával. Ezután elkezdenek nyomozni: kiderül, hogy Fred ölette meg őt: kikötői szarka volt, azaz egyszerű tolvaj, aki viszont nem tudta, hogy nemcsak egyszerű tekebábukat lop el. Eközben egy Geronimo nevű embert (igazi neve: John Philip Forsyte) és a bandáját megverik a futballstadionban, és nevet is kapnak: Wilbur a „Nagy Sárkány”, Matt a „Kölyöktigris”). Ezután megtörténik a végső összecsapás: Fred egyik drogkereskedésében, amit bowling-pályának álcáztak. Szétverik a teljes 40 fős bandát.

Az ügy felderítéséért kapott pénzjutalmat Matt ötlete nyomán felajánlják a kínai családjának, bár Wilbur nem nagyon örül neki, mivel a pénzt magának akarja. Susynak a kínai unokahúgának elmondják, hogy nagybátyja meghalt, de baleset következtében, a pénz pedig a kártérítés. Susy idős nagyapja azonban jól ismerte fiát, s anyanyelvén megjegyzi: Csak az igazán jó emberek nem tudnak jól hazudni. Ezután azt tervezik, hogy kilépnek a rendőrségtől és elválnak útjaik, azonban McBride kapitány hívja őket, hogy két kollégájuk megsérült egy akcióban és vérátömlesztésre van szükségük. Wilbur vércsoportja éppen megfelelő…

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Wilbur Walsh Bud Spencer Bujtor István
Matthew Kirby Terence Hill Ujréti László
McBride kapitány David Huddleston Huszár László
Fred Cline Luciano Catenacci Rajhona Ádám
Geronimo Luciano Rossi Ivánka Csaba
Bandafőnök a vendéglőben Ezio Marano Incze József
Kormányzó Edy Biagetti Perlaki István
Galina Kocsilova grófnő Jill Flanter Farkasinszky Edit
Angie Crawford April Clough Rátonyi Hajnal
Susy Lee Laura Gemser Málnai Zsuzsa
Mr. Sebhelyes, Fred embere Riccardo Pizzuti Szersén Gyula
Vendéglős Luigi Casellato Versényi László
Államügyész Aaron Heyman Kun Vilmos
Fred emberei Giancarlo Bastianoni Vogt Károly
Claudio Ruffini Reviczky Gábor
Roberto Messina
Pingvin, Fred inasa Emilio Delle Piane Wohlmuth István
George, ápoló Ernie Lane
Fred, oktató a rendőrkiképzésen
Kényszerzubbonnyal érkező ápoló Harlan Sax Orosz István
Ápoló Robert Banci Vass Gábor
Suzy Lee nagybátyja Fred Yuen Kerekes József
Dilis műtőssegéd
Magas verekedő srác az utcán David Leighton Jakab Csaba
Alacsony verekedő srác az utcán J. J. Wilson Forgács Péter
Motoros rendőr Bob Aiello Kristóf Tibor
Motoros rendőr társa John Dalton Kárpáti Tibor
Rendőrőrmester Buck Anderson Dobránszky Zoltán
Barna zakós drogdíler Franco Ukmar
Bernie, hamburger árus Antal László
Rendőr a rakparton Hankó Attila
Adams őrmester Kiss Gábor
Műtős doki Pusztai Péter
Szemüveges műtőssegéd Juhász Jácint
Alexia hercegnő, Fred nője Kiss Erika
Bekiabáló rendőr a boncbemutatón Szabó Sipos Barnabás

A film létrejötte[szerkesztés]

Az ördög jobb és bal keze fenomenális sikere után Barboninak rengeteg új ötlete volt és mind a nézők, mind a filmesek körében is egyetértés volt, hogy a párosnak folytatnia kell új filmekkel. 1976-ban már nem volt igény spagettiwesternekre, ezért más műfajjal kellett próbálkozni, habár a Bűnvadászok nem üt el egészen a western stílustól. Barboni is úgy fogalmazott, hogy az amerikai nagyvárosok rendőrei olyanok, mint a cowboyok: pisztolyuk van és az igazságért küzdenek, ahogy az amerikai westernekben szokás. A Bűnvadászok viszont az olasz westernek kliséit hordozza, mivel a két főszereplő akarata ellenére lett rendőr és arra törekszenek, hogy hamar meggazdagodva gyorsan visszavonulhassanak.

Bár Spencer és Hill munkája nem volt mindig zökkenőmentes a forgatás alatt, ahogy más filmeknél. Spencer 2002-ben elmesélte, hogy Hill nagyon precízen dolgozik, ami szinte a mániája, míg ő mindent ösztönből csinál, ezért kisebb nézeteltéréseik voltak, bár ez sose bontotta fel köztük a barátságot. A kisebb konfliktusok hamar elsimultak, mert a páros örült annak, hogy együtt dolgozhatott, éspedig Barboni keze alatt, aki a legjobban értette a humorukat. A Bűnvadászok bővelkedik a humorban, akárcsak Az ördög jobb és bal keze. A filmnek számos mulattató bunyós jelenete akad. Néhány mellékszereplő alakítása is külön figyelmet érdemel: köztük van a lombardiai Ezio Marano, aki szintén szerepelt Az ördög jobb és bal keze c. filmben, Görényt játszva. Marano színészi karrierjének legkiemelkedőbb pontja a színház, ahol törékeny, visszahúzódó figurákat alakított. A westernekben és akció-vígjátékokban való szerepeltetése negatív szereplőként nevezhető az olasz filmkészítés eszelős változatosság-hajhászásának. A filmben Marano a huligánkodó bandavezért játssza, aki pisztollyal hadonászik, de egyetlen pofon elég neki Spencertől, hogy az végleg kiüsse és ne vegyen többet részt a verekedésben. Mindez a Marano által másutt igen jól megformált érzékeny személyiség egy karikatúrája.

A filmben látható szerelmi szál a kínai lány, Susy és Kirby között nem igazán illeszkedik a cselekménybe, talán csak egy gyengédebb, romantikusabb vonalat akartak adni a filmnek. Az olasz filmkészítők szeszélyének tudható be, hogy erre a szerepre a pornográf szerepeiről hírhedtté vált Laura Gemsert választották, aki félig holland, félig indonéz származású.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A film Olaszországtól viszonylag messze, Miamiban készült, az Egyesült Államokban. Sokkal költségesebb lett volna azonban Európában forgatni, mert, akkor külön fel kellett volna építeni a díszleteket. A spagettiwesternek díszleteinek felépítése is annak idején sok pénzt emésztett fel Olasz- és Spanyolországban, de mivel ez a műfaj az amerikaiak konkurensének is számított, többek között akkoriban még nem lett volna ildomos westernek leforgatásáért kiutazni Amerikába, ahol már a műfajnak kezdett bealkonyulni (az 1970-es években az amerikai színterek már kedvezőbbek voltak ilyen filmekhez, mint a Bűnvadászok). A szereplők és stáb többi tagja örült, mert a munkálatok 1976 telén készültek és Rómában esett a hó, ezért úgy gondolták élvezni fogják a floridai napsütést. De csalódniuk kellett, mert Miamiben akkor rengeteget esett az eső.
  • Bár a filmet zömében Amerikában forgatták, egy-egy belső jelenet elkészítésére visszatértek Olaszországba. A tekepályán zajló bunyót is Rómában vették fel hét nap alatt. A forgatás során itt Hill könnyebb sérülést szerzett a fején, ezért meg kellett szakítani egy időre a forgatást.
  • A forgatási engedélyeket az olasz stáb beszerezte az Államokban, de nem tájékoztatták erről a rendőrséget. Az egyik jelenetben, ahol Hill és Spencer rendőrautóval száguldanak át Miamin, fegyverrel az oldalukon, hamar világossá tette az ottaniaknak, hogy nem igazi rendőrök, ezért telefonáltak a környező rendőrségre. Spencer ekkor azt mondta társának, hogy inkább szálljanak ki gyorsan és a kezüket tegyék a motorháztetőre, amíg odaérnek a rendőrök. Mikor a rendőrség kivonult rögvest tisztázták a félreértést.

Díjak[szerkesztés]

  • Golden Screen (1978)
díj: Golden Screen

Irodalom[szerkesztés]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

TV-1, Duna TV, TV3, RTL Klub / RTL, Film+, Poén TV / Prizma TV / RTL+ / RTL Három, Viasat 3, Cool, Film+ 2

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]