Büdös pereszke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Büdös pereszke
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Bazídiumos gombák
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Kalaposgombák
Család: Pereszkefélék
Nemzetség: Tricholoma
Tudományos név
Tricholoma sulphureum
(Bull. ex Fr.) P.Kumm 1871
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Büdös pereszke témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Büdös pereszke témájú médiaállományokat és Büdös pereszke témájú kategóriát.

A büdös pereszke (Tricholoma sulphureum) a pereszkefélék családjába tartozó, az északi féltekén elterjedt, kénsárga színű, gázszagú, mérgező gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A büdös pereszke kalapja 3–6 cm átmérőjű; kezdetben félgömb alakú, majd domború, végül púposan laposodó formájú lesz. Széle szabálytalan, vékony, lehajló. Színe kénsárga vagy okkersárga, a középső púp intenzívebb színű. Felülete sima vagy finoman szemcsés. Húsa sárga színű, puha, vékony. Jellegzetes kellemetlen gázszaga van, rossz ízű.

Vastag lemezei ritkán állnak, olyan színűek mint a kalapja és foggal nőnek rá a tönkre. Spórái fehérek, ovális vagy mandula alakúak, sima vagy kissé szemcsés felületűek, 8,5-10,5 x 5,5-7 mikrométeresek.

Tönkje 5–9 cm hosszú és 0,5–1 cm vastag. Színe sárga, karcsú, hengeres, az alján 90 fokban meggörbül. Hosszában barnás szálazottság látszhat. Gallérja, bocskora nincs.

Hasonló fajok[szerkesztés]

Hasonló szaga van a vaskosabb, vöröses kalapú békapereszkének (Tricholoma bufonium). Külsőre a sárgászöld és az aranysárga pereszkével téveszthető össze, de azoknak lisztszaga van.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Eurázsia (Európától Kínáig) és Észak-Amerika mérsékelt övi lombhullató és fenyőerdeiben honos, különösen bükkösökben és tölgyesekben. Inkább a sűrű erdőket kedveli. Júniustól októberig lehet találkozni vele. Gyakori gomba.

Mérgező és kellemetlen szaga, íze miatt ehetetlen. Fogyasztása gasztrointesztinális és neurológiai problémákat okozhat.[1]

A büdös pereszke
mikológiai jellemzői
Étkezési érték:
mérgező
Életmód
Tráma
Spórapor

mikorrhizás

lemezes

fehér
Kalap
Lemezek
Tönk

domború

vagy lapos

foggal felkanyarodók

csupasz

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Büdös pereszke - Tricholoma sulphureum - Fortissima Fungus (hu-HU nyelven), 2023. augusztus 15. (Hozzáférés: 2023. augusztus 17.)

Források[szerkesztés]