Bódító baraboly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bódító baraboly
Rendszertani besorolás
Ország: Növények
Törzs: Zárvatermők
Csoport: Valódi kétszikűek
Rend: Ernyősvirágzatúak
Család: Zellerfélék
Nemzetség: Baraboly
Tudományos név
Chaerophyllum temulum
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bódító baraboly témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bódító baraboly témájú médiaállományokat és Bódító baraboly témájú kategóriát.

A bódító baraboly (Chaerophyllum temulum) a zellerfélék családjába tartozó, Európában honos, erdőszéleken, utak mentén élő, mérgező növényfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A bódító baraboly 70-120 cm magas, lágyszárú, egy- vagy kétéves növény. Szára szögletes, az ízek alatt kissé bütykösen megvastagodott, bíborszín foltokkal tarkított, vagy teljesen sötétbíboros, rövid szőrökkel borított. Levelei kétszeresen szárnyaltak. A másodrendű levélkék tojásdadok vagy hosszúkásak, szélük tompán behasogatott.

Június-júliusban virágzik. Virágzata 6-12 szőrös sugárból álló összetett ernyő, a sugarak hossza 1,5-5, cm. Virágai fehérek. Murvalevelek helyett 5-8 pillás szélű gallérkalevele van.

Hosszában bordázott, megnyúlt termései csillagszerűen szétterülnek, hosszuk 4-7 mm.

Elterjedése és élőhelye[szerkesztés]

Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában honos, de a mediterrán régióban ritka. Magyarországon gyakori fajnak számít.

Erdőszéleken, nyílt ligeterdőkben, bozótosokban, útszéleken, parlagokon található meg. Az árnyékos, félárnyékos helyeket és a tápanyagokban gazdag, nedves talajt részesíti előnyben.

Toxicitása[szerkesztés]

A növény minden része, de leginkább magvai kerofillin alkaloidot tartalmaznak, amely erősen irritáló hatású. Ha a legelő állatok elfogyasztják, a mérgezés tünetei nyáladzás, hányás, hasmenés, felfúvódás, általános izomgyengeség, bizonytalan járás, gyengülő szívműködés, kitáguló pupillák, nehéz légzés, bénulás. Ritkán elhullás is előfordulhat.


Források[szerkesztés]