Bíró Szabolcs (író)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bíró Szabolcs
Élete
Született 1988. július 29. (29 éves)
szlovák Dunaszerdahely, Szlovákia
Nemzetiség magyar magyar
Szülei Bíró Szilárd, Sebők Gabriella
Házastársa Bíró Huszár Ágnes
Gyermekei Bíró Bence
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) krimi, kalandregény, történelmi regény
Alkotói évei 2007-től napjainkig
Első műve Naplemente
Fontosabb művei Non nobis Domine, Anjouk
Kiadói Historium, Ulpius-Ház Könyvkiadó, Athenaeum Kiadó
Hatottak rá Gárdonyi Géza, Umberto Eco
Bíró Szabolcs weboldala
Pályakezdőként írói álneve: Francis W. Scott

Bíró Szabolcs (Dunaszerdahely, 1988. július 29. – ) szlovákiai magyar író, hagyományőrző, művelődésszervező, vállalkozó. A székirodalom fogalmának megalkotója, a Szent György Lovagrend tagja. Első néhány könyvét Francis W. Scott álnéven írta, emellett újságíróként, rockénekesként, könyvkiadóként, antikváriusként és a szlovákiai magyar rádió munkatársaként is tevékenykedett.

Életrajza[szerkesztés]

Bíró Szabolcs 1988. július 29-én született a felvidéki Dunaszerdahelyen. Az írói vénát saját bevallása szerint édesapjától örökölte, és már kisgyermekként versikéket, rövid történeteket fabrikált. A versírással később felhagyott, a próza szerelmese lett. Tizenöt évesen kóstolt bele először a novellaírásba, eleinte főleg a fantasy műfajához és a kalóztörténetekhez vonzódott. Tizenhat évesen, gimnazistaként kezdett aktív kulturális tevékenységbe: íróként, újságíróként, az iskolaújság főszerkesztőjeként és énekesként is bontogatta szárnyait. Prózai művei mellett 2006-tól több száz cikke jelent meg különböző újságok és magazinok hasábjain. 2010 októberétől 2012 januárjáig könyv- és filmkritikusként dolgozott a szlovákiai magyar Pátria Rádiónál. 2013-ban Vissza a középkorba! címmel önálló rovatot jegyzett a Csallóköz c. regionális hetilapban. Számos elfoglaltsága mellett elsősorban regényírónak, hagyományőrzőnek és rendezvényszervezőnek tartja magát. 2011 óta minden erejével tudatosan a magyar kultúra és történelem gondozásán dolgozik. 2012-ben vette feleségül múzsáját, Bíró Huszár Ágnest, akitől 2013-ban született Bíró Bence nevű fia. 2016-ban Visegrádon a Szent György Lovagrend tagjává avatták.

Írói pályája[szerkesztés]

Regényíróként 2007-ben debütált, Francis W. Scott néven, mely álnév alatt összesen hat könyve jelent meg. 2010 első napjától kezdve kizárólag polgári nevén publikál, saját bevallása szerint székirodalmat ír, és egyre megszállottabban fordul a középkor felé. Első komolyabb sikerét Sub Rosa c. regényének köszönheti, mely három különböző kiadást is megért, a szakmai hírnevet azonban a kétkötetes minisorozatként (Kelet oroszlánja és Az utolsó vörös barát alcímekkel ellátva) és egyetlen vaskos kötetben is megjelent Non nobis, Domine c. történelmi regénye hozta meg számára. 2014-ben megjelent Ragnarök c. regényével rövid kitérőt tett a vikingek és az óskandináv mitológia világába, ám azután ismét visszatért a magyar középkorhoz az Anjouk c. monstre regényfolyamával. 2015 tavaszától főállású regényíró az Athenaeum Kiadó szerzőjeként.

A rockénekes[szerkesztés]

Bíró Szabolcs az írás mellett tizenegy éven keresztül folytatott aktív amatőrzenei pályát. 2004 óta volt tagja a Csak Van zenekarnak, mellyel kilenc év alatt több száz koncertet adtak, két tehetségkutatón is taroltak, megjárták a Megasztár ötödik szériáját (majd a döntőbe jutáshoz szükséges, egyoldalú szerződés láttán hátat is fordítottak neki), 2007-ben felvették 1 című promóciós CD-jüket, 2011-ben pedig kiadták első nagylemezüket, a Mindennek a teteje című albumot. Bíró Szabolcs rövid ideig, 2011-2012 között a Mojo Risin' zenekar tagjaként is tevékenykedett. Zenei pályáját 2013 végén zárta le hivatalosan.

Székirodalom[szerkesztés]

Bíró Szabolcs kerekesszékben él, ezt a helyzetet pedig humorosan, ironikusan fogja fel. Innen ered a székirodalom kifejezés, melyet Szabó Lászlóval, a Csak Van zenekar basszusgitárosával találtak ki, 2008 decemberében. Ez a kategória egyben azt is sejteti, hogy az író nem kíván egyetlen műfaj mellett lecövekelni: a székirodalomba bármilyen irodalmi kategória belefér. Emellett a "székirodalom" kifejezés az évek során egyfajta branddé erősödött: az író minden évben ún. székirodalmi könyvturné keretein belül indul előadó- és dedikálókörútra, 2015-től pedig havonta többször is jelentkezik a Székirodalom vlog címen futó videónaplója egyes epizódjaival.[1]

Historium – minőségi történelem[szerkesztés]

2011 májusában jött létre a Historium Kiadó, az író egyéni vállalkozása, melynek célja a magyar történelem minőségi felelevenítése volt mind könyvkiadás, mind rendezvényszervezés, mind közösségépítés által. A rövid életű kiadó égisze alatt 2011 őszétől 2014 végéig összesen kilenc regény, egy ún. zsebregény, hét novelláskötet és négy helytörténeti témájú kiadvány jelent meg. A kiadó feloszlása után, 2015-ben megalakult a Historium Polgári Társulás, mely elődje szellemiségében működik tovább, ám már csak a rendezvényszervezést viszi tovább. A Historium Polgári Társulás elnöke Németh Péter, titkára Bíró Szabolcs, további tagja Bíró Huszár Ágnes.

Csallóközi Anjou Károly Bandérium[szerkesztés]

2014 tavaszán Bíró Szabolcs és Gerő Péter kezdeményezésére alakult meg a Csallóközi Anjou Károly Bandérium névre keresztelt hadi hagyományőrző és történelmi életmód-rekonstrukciós közösség, mely az 1300-as évek első felére, Károly Róbert uralkodási idejére összpontosít. A csapat fő törekvése, hogy lépésről lépésre építse fel magát, és tagjai elsajátítsák mindazt a tudást, melyre ehhez az életformához szükség van. Soraik között diák, mérnök, kézműves, régészhallgató és író egyaránt megtalálható, így mind más-más szemmel nézik ezt a korszakot: mindnyájan hozzáadják a magukét a végső összképhez. Felszerelésük jó részét ők maguk készítik, vagy más hagyományőrző kézművesektől szerzik be. A csapat jelenleg folyamatosan fejlődik, teljes létszámú önálló műsorán dolgozik, és állandó jelleggel igyekszik bővíteni kelléktárát. A bandérium célja egy hagyományőrző telep létrehozása a Csallóközben, és hogy közösségben dolgozva mindig precízen, tudományos igényességgel haladjanak a hitelesség útján. A csapat munkájában Bíró Szabolcs mint szellemi vezető vesz részt, megyésispáni (comes provinciae) szerepkörben.

Művei[szerkesztés]

Francis W. Scott néven:

 • Naplemente (kisregény), Franscott Press – 2007
 • A Sivatag Szeme (regény), Franscott Press – 2008, Vagabund Kiadó – 2008
 • Hóhér (kisregény), Franscott Press – 2008
 • Cosa Nostra (regény), Franscott Press – 2008
 • Az elásott titok (kisregény-kötet), Vagabund Kiadó – 2009
 • Távol mindentől (novelláskötet), Adamo Books – 2009

Bíró Szabolcs néven:

 • Sub Rosa (regény), Median – 2010, Historium Kiadó – 2011, Ulpius-ház Könyvkiadó – 2012
 • A Sub Rosa tanulmányút (útinapló), biroszabolcs.eu – 2010
 • Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek (kisregény-kötet), Median – 2010
 • Pokoli szimfóniák – Négy kisregény az Ördög tolmácsolásában (kisregény-antológia), Median – 2011
 • Zsírkígyó (miniatűr rockregény), szerzői magánkiadás – 2010
 • Non nobis, Domine 1. – Kelet oroszlánja (regény), Ulpius-ház Könyvkiadó – 2012
 • Non nobis, Domine 2. – Az utolsó vörös barát (regény), Ulpius-ház Könyvkiadó – 2012
 • Non nobis, Domine – egykötetes kiadás (regény), Historium Kiadó – 2012
 • Nyugat őre (zsebregény), Historium Kiadó – 2013
 • Ragnarök (regény), Historium Kiadó – 2014
 • Anjouk – I. rész: Liliom és vér (regény), Athenaeum Kiadó – 2015
 • Anjouk – II. rész: Lángmarta dél (regény), Athenaeum Kiadó – 2015
 • Anjouk – III. rész: Az utolsó tartományúrig (regény), Athenaeum Kiadó – 2016
 • Non nobis Domine – javított, bővített, egykötetes kiadás (regény), Athenaeum Kiadó – 2016
 • A sárkány, aki nem akart aludni (mesekönyv), Manó Könyvek – 2017
 • Elveszett csillagok – Egy kalandos egri nyár (regény), Főnix Könyvműhely – 2017

Díjai[szerkesztés]

Pegazus Alkotópályázat:

 • 1. helyezés a Hóhér c. kisregényért, 2007
 • Grendel Lajos védnöki különdíja a Hóhér c. kisregényért, 2007
 • 2. helyezés a Különös eset c. novelláért, 2008

A Szlovák Irodalmi Alap (Literárny Fond) ösztöndíja:

 • Non nobis, Domine, 2010
 • Nyugat őre, 2013
 • Anjouk – II. rész: Lángmarta dél, 2015

Források[szerkesztés]

 1. [1]A Székirodalom vlog lejátszási listája a YouTube-on