Bíró Szabolcs (író)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bíró Szabolcs
Bíró Szabolcs.jpg
Élete
Született 1988. július 29. (29 éves)
szlovák Dunaszerdahely, Szlovákia
Nemzetiség magyar magyar
Szülei Bíró Szilárd, Sebők Gabriella
Házastársa Bíró Huszár Ágnes
Gyermekei Bíró Bence
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) krimi, kalandregény, történelmi regény
Alkotói évei 2007-től napjainkig
Első műve Naplemente
Fontosabb művei Non nobis Domine, Anjouk-sorozat, Elveszett csillagok
Kiadói Vagabund, Median, Historium, Ulpius-Ház Könyvkiadó, Főnix Könyvműhely, Manó Könyvek, Athenaeum Kiadó
Bíró Szabolcs weboldala
Pályakezdőként írói álneve: Francis W. Scott

Bíró Szabolcs (Dunaszerdahely, 1988. július 29. –) szlovákiai magyar író, hagyományőrző, művelődésszervező, vállalkozó. A székirodalom fogalmának megalkotója, a Szent György Lovagrend tagja, Eger Kulturális Nagykövete. Első néhány könyvét Francis W. Scott álnéven írta, emellett újságíróként, rockénekesként, könyvkiadóként, antikváriusként és a szlovákiai magyar Pátria Rádió munkatársaként is tevékenykedett.

Életrajza[szerkesztés]

Bíró Szabolcs 1988. július 29-én született a felvidéki Dunaszerdahelyen. Az írói vénát saját bevallása szerint édesapjától örökölte, és már kisgyermekként versikéket, rövid történeteket fabrikált. A versírással később felhagyott, a próza szerelmese lett. Tizenöt évesen kóstolt bele először a novellaírásba, eleinte főleg a fantasy műfajához és a kalóztörténetekhez vonzódott. Tizenhat évesen, gimnazistaként kezdett aktív kulturális tevékenységbe: íróként, újságíróként, az iskolaújság főszerkesztőjeként és énekesként is bontogatta szárnyait. Prózai művei mellett 2006-tól több száz cikke jelent meg különböző újságok és magazinok hasábjain. 2010 októberétől 2012 januárjáig könyv- és filmkritikusként dolgozott a szlovákiai magyar Pátria Rádiónál. 2013-ban Vissza a középkorba! címmel önálló rovatot jegyzett a Csallóköz c. regionális hetilapban. Számos elfoglaltsága mellett elsősorban regényírónak tartja magát. 2011 óta minden erejével tudatosan a magyar kultúra és történelem gondozásán dolgozik. 2012-ben vette feleségül múzsáját, Bíró Huszár Ágnest, akitől 2013-ban született Bíró Bence nevű fia. 2016-ban Visegrádon a Szent György Lovagrend tagjává avatták, 2017-ben pedig a város vezetésétől megkapta az Eger Kulturális Nagykövete címet.

Írói pályája[szerkesztés]

Regényíróként 2007-ben debütált, Francis W. Scott néven, mely álnév alatt összesen hat könyve jelent meg. 2010 első napjától kezdve kizárólag polgári nevén publikál, saját bevallása szerint székirodalmat ír, és leginkább középkori témájú regényeken dolgozik, habár időnként egyéb műfajokban is kipróbálja magát. Első komolyabb sikerét Sub Rosa c. regényének köszönheti, mely három különböző kiadást is megért, a szakmai hírnevet azonban a többféle kiadásban is piacra bocsátott Non nobis Domine c. történelmi regénye hozta meg számára. 2014-ben megjelent Ragnarök c. regényével rövid kitérőt tett a vikingek és az óskandináv mitológia világába, ám azután ismét visszatért a magyar középkorhoz: tizenöt részesre tervezett, Anjouk c. történelmi regénysorozatát az Athenaeum Kiadó gondozza. 2017-ben jelent meg első ifjúsági kalandregénye, az Elveszett csillagok a Főnix Könyvműhelynél, illetve első mesekönyve, A sárkány, aki nem akart aludni a Manó Könyvek gondozásában, Korsós Szabina illusztrációival.

A rockénekes[szerkesztés]

Bíró Szabolcs az írás mellett tizenegy éven keresztül folytatott aktív amatőrzenei pályát. 2004 óta volt tagja a Csak Van zenekarnak, mellyel kilenc év alatt több száz koncertet adtak, két tehetségkutatón is taroltak, megjárták a Megasztár ötödik szériáját (majd a döntőbe jutáshoz szükséges, egyoldalú szerződés láttán hátat is fordítottak neki), 2007-ben felvették 1 című promóciós CD-jüket, 2011-ben pedig kiadták első nagylemezüket, a Mindennek a teteje című albumot. Bíró Szabolcs rövid ideig, 2011-2012 között a Mojo Risin' zenekar tagjaként is tevékenykedett. Aktív zenei pályáját 2013 végén zárta le hivatalosan, habár különböző produkciók énekesi posztján azóta is fel-feltűnik.

Székirodalom[szerkesztés]

Bíró Szabolcs kerekesszékben él, ezt a helyzetet pedig humorosan, ironikusan fogja fel. Innen ered a székirodalom kifejezés, melyet Szabó Lászlóval, a Csak Van zenekar basszusgitárosával találtak ki, 2008 decemberében. Ez a kategória egyben azt is sejteti, hogy az író nem kíván egyetlen műfaj mellett lecövekelni: a székirodalomba bármilyen irodalmi kategória belefér. Emellett a "székirodalom" kifejezés az évek során egyfajta branddé erősödött: az író minden évben ún. székirodalmi könyvturné keretein belül indul előadó- és dedikálókörútra, 2015-től pedig rendszertelen időközönként (főleg a könyvturnék egy-egy állomása után) jelentkezik a Székirodalom vlog címen futó videónaplója egyes epizódjaival.[1]

Historium – minőségi történelem[szerkesztés]

2011 májusában jött létre a Historium Kiadó, az író egyéni vállalkozása, melynek célja a magyar történelem minőségi felelevenítése volt mind könyvkiadás, mind rendezvényszervezés, mind közösségépítés által. A rövid életű kiadó égisze alatt 2011 őszétől 2014 végéig összesen kilenc regény, egy ún. zsebregény, hét novelláskötet és négy helytörténeti témájú kiadvány jelent meg. A kiadó feloszlása után, 2015-ben megalakult a Historium Polgári Társulás, mely elődje szellemiségében működött tovább, ám már csak a rendezvényszervezést vitte tovább, majd rövid idő alatt ez a társulás is feloszlott.

Csallóközi Anjou Károly Bandérium[szerkesztés]

2014 tavaszán Bíró Szabolcs és Gerő Péter kezdeményezésére alakult meg a Csallóközi Anjou Károly Bandérium névre keresztelt hadi hagyományőrző és történelmi életmód-rekonstrukciós közösség, mely az 1300-as évek első felére, Károly Róbert uralkodási idejére összpontosít. A közösség tagjai felszerelésük jó részét maguk készítik, vagy más hagyományőrző kézművesektől szerzik be. A csapat folyamatosan fejlődik, és állandó jelleggel igyekszik bővíteni kelléktárát. A bandérium célja, hogy közösségben dolgozva mindig precízen, tudományos igényességgel haladjanak a hitelesség útján. A csapat munkájában Bíró Szabolcs mint szellemi vezető vett részt, míg 2017 végén ki nem szállt, mivel egyre szaporodó írói munkái és állandó könyvturnéi miatt nem tudott kellő időt és energiát fordítani a csapatra. A Csallóközi Anjou Károly Bandérium tehát 2018-tól az író nélkül működik tovább.

Művei[szerkesztés]

Francis W. Scott néven:

 • Naplemente (kisregény), szerzői magánkiadás – 2007
 • A Sivatag Szeme (regény), szerzői magánkiadás – 2008, Vagabund Kiadó – 2008
 • Hóhér (kisregény), szerzői magánkiadás – 2008
 • Cosa Nostra (regény), szerzői magánkiadás – 2008
 • Az elásott titok (kisregény-kötet), Vagabund Kiadó – 2009
 • Távol mindentől (novelláskötet / e-könyv), Adamo Books – 2009

Bíró Szabolcs néven:

 • Sub Rosa (regény), Median – 2010, Historium Kiadó – 2011, Ulpius-ház Könyvkiadó – 2012
 • A Sub Rosa tanulmányút (útinapló / e-könyv), szerzői magánkiadás – 2010
 • Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek (kisregény-kötet), Median – 2010
 • Pokoli szimfóniák – Négy kisregény az Ördög tolmácsolásában (kisregény-antológia), Median – 2011
 • Zsírkígyó (miniatűr rockregény), szerzői magánkiadás – 2010
 • Non nobis, Domine 1. – Kelet oroszlánja (regény), Ulpius-ház Könyvkiadó – 2012
 • Non nobis, Domine 2. – Az utolsó vörös barát (regény), Ulpius-ház Könyvkiadó – 2012
 • Non nobis, Domine – egykötetes kiadás (regény), Historium Kiadó – 2012
 • Nyugat őre (zsebregény), Historium Kiadó – 2013
 • Ragnarök (regény), Historium Kiadó – 2014
 • Anjouk – I. rész: Liliom és vér (regény), Athenaeum Kiadó – 2015
 • Anjouk – II. rész: Lángmarta dél (regény), Athenaeum Kiadó – 2015
 • Anjouk – III. rész: Az utolsó tartományúrig (regény), Athenaeum Kiadó – 2016
 • Non nobis Domine – javított, bővített, egykötetes kiadás (regény), Athenaeum Kiadó – 2016
 • A sárkány, aki nem akart aludni (mesekönyv), Manó Könyvek – 2017
 • Elveszett csillagok – Egy kalandos egri nyár (regény), Főnix Könyvműhely – 2017
 • Anjouk – IV. rész: Szent György testvérei (regény), Athenaeum Kiadó – 2017

Díjak és elismerések[szerkesztés]

Pegazus Alkotópályázat:

 • 1. helyezés a Hóhér c. kisregényért, 2007
 • Grendel Lajos védnöki különdíja a Hóhér c. kisregényért, 2007
 • 2. helyezés a Különös eset c. novelláért, 2008

A Szlovák Irodalmi Alap (Literárny Fond) ösztöndíja:

 • Non nobis, Domine, 2010
 • Nyugat őre, 2013
 • Anjouk – II. rész: Lángmarta dél, 2015

Egyéb elismerések:

 • A Szent György Lovagrend felavatott tagja (2016-tól)
 • Eger Kulturális Nagykövete (2017)

Források[szerkesztés]

 1. [1] A Székirodalom vlog lejátszási listája a YouTube-on