Bél-kő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bél-kő
Ködbe burkolózó Bél-kő
Ködbe burkolózó Bél-kő

Magasság 815 m
Hely Heves megye, Bélapátfalva
Hegység Bükk-vidék
Elhelyezkedése
Bél-kő (Magyarország)
Bél-kő
Bél-kő
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 02′ 42″, k. h. 20° 22′ 29″Koordináták: é. sz. 48° 02′ 42″, k. h. 20° 22′ 29″
Bél-kő (Heves megye)
Bél-kő
Bél-kő
Pozíció Heves megye térképén
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bél-kő témájú médiaállományokat.

A Bél-kő a Bükk-fennsíkot körülölelő sziklasornak, az úgynevezett „kövek vonulatának” meghatározó indító tagja a Bükk-vidék központi részének nyugati felén. A hegy fehérlő szikláit a középső és késő triász korban képződött mészkő alkotja.

Magasba törő, éles peremű sziklák tövében ritka, védett növények bújnak meg. Hazánkban egyedül itt található meg a fokozottan védett szirti pereszlény, emellett a Bél-kő az egyik előfordulási helye az országosan csak két másik helyszínről ismert, fokozottan védett korai szegfűnek és a Kárpát-medence mindössze öt másik területén előforduló, preglaciális pannóniai reliktum-endemizmusnak számító magyarföldi husángnak.

A levágott hegy[szerkesztés]

A Bél-kő oldalában 1963-ig folyt két mészkőbánya tölcséres művelése, ekkorra azonban a bányafal veszélyessé vált, ezért a termelést a hegygerinc tetején folytatták. A felső kőbánya 2002-ig, a Bélapátfalvi Cementgyár bezárásáig üzemelt. Ezalatt gyakorlatilag legyalulták a Bél-kő tetejét, számítások szerint ma 7 millió köbméter hiányzik a hegyből.

A hegy 550 méter feletti „sapkáját” 2008. február 15-én védetté nyilvánították.

A hegy eredeti csúcsa áldozatul esett a cementgyártásnak, azonban egyik épen maradt ormáról fantasztikus panorámában lehet része a túrázóknak. Ez egy mesterségesen kialakított orom a csúcsra vezető Bélkő Tanösvény végén. Jól belátható innen a Bélapátfalvát körülvevő dombvidék, a Bükk-vidék csúcsrégiójának vonulatai Szarvaskő irányába, a távolban kéklő Mátra, valamint az alattunk elterülő felhagyott felső kőbánya. A tanösvényen visszaindulva pár száz méter után a Bükk-vidék csúcsrégiójának északi lejtőit és csúcsait vehetjük szemügyre, tiszta időben pedig akár a Tisza és a Tátra is látszik innen. 2003-ban adták át a Bélkő Tanösvényt.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]