Bátorság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A bátorság (amit merészségnek is neveznek) egy olyan döntés, ami az akaraterőnket arra használja hogy szembenézzünk a szenvedéssel, fájdalommal, veszéllyel, bizonytalansággal, vagy megaláztatással.

  • A fizikai bátorság a fizikai fájdalom, nehézség, haláleset, halálos fenyegetés esetén fellépő döntést jelenti.
  • Az erkölcsi bátorság olyan képességet mutat, ami a helyes cselekedet megtételét eredményezi, és a nép részéről érkező ellentéttel erősen szemben áll. Ez a szégyennel, pletykával, lebeszéléssel, vagy személyes veszteséggel való ellenkezést jelenti.

Az antik erények közé tartozik a bátorság is (andreia, fortitudo) de ehhez több érték járul, mint például mértékletesség és a türelem.[1]

A nyugati hagyományban olyan filozófusok vizsgálták a bátorságot, mint például Szókratész, Platón, Arisztotelész, Aquinói Szent Tamás, és Kierkegaard; a keleti hagyományban a Tao Te King magyarázza. Nemrég a pszichológia tudománya is felfedezte a fogalmat.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Courage című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rickaby, John. The Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company (1909) 

Galéria[szerkesztés]