Báthory András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Báthory András
Báthory András
Báthory András

Erdélyi fejedelem
Uralkodási ideje
1599. március 29. – 1599. október 31.
Elődje Báthory Zsigmond
Utódja Vitéz Mihály
Életrajzi adatok
Teljes neve Somlyai Báthory András
Született 1563
Szilágysomlyó
Elhunyt 1599. október 31.
Csíkszentdomokos
Édesapja Báthory András
Édesanyja Maylád Margit
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Báthory András témájú médiaállományokat.

Somlyói Báthory András (IV. András) (Szilágysomlyó, 1563Csíkszentdomokos, 1599. október 31.) bíboros, később hét hónapig Erdély fejedelme; Báthory András szatmári kapitány és Maylád Margit fia. Báthory István lengyel király unokaöccse, testvére Báthory Boldizsár, unokatestvére Zsigmond fejedelem volt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagybátyja, Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király krakkói udvarában nevelkedett. 1578 és 1581 között a pułtuski jezsuitáknál tanult. Családja kívánságára egyházi pályára lépett, s már fiatalon, 1584-ben varmiai segédpüspök lett. Viharos gyorsaságú egyházi előmenetelét természetesen elsősorban nagybátyja, Báthory István befolyásának köszönhette. 1583-ban és 1586-ban Rómában járt. 1583-ban apostoli protonorátius, 1584-ben bíboros lett.

1599. március 30-án Báthory Zsigmond (annak ellenére, hogy András bátyját, Boldizsárt 5 évvel korábban megölette) hazahívta Lengyelországból unokabátyját, és lemondott erdélyi fejedelmi címéről a javára, melyet az csak nagy vonakodások után fogadott el. A medgyesi országgyűlés 1599. március 29-én fejedelemmé választotta.

A papfejedelem nem nyerte el sem a Porta, sem a császár kegyeit, sőt az evangélikus szászok és a székelyek is ellene voltak, Székely Mózes udvarhelyi kapitány és a mellette harcolók kivételével. Mihály havasalföldi vajda, kihasználva a fejedelemség éles belső ellentéteit, haddal támadt Báthory Andrásra és a hozzá csatlakozott székelyek segítségével, akiket Habsburg Rudolf több mint 100.000 arany fejében elpártolásra megvett, 1599. október 28-án a Szeben melletti Sellenberknél legyőzte őt.

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Lengyelországba Moldva felé menekülő Andrást Csíkszentdomokos határában egy székely lófő Balázs "Ördög" Mihály október 31-én kegyetlen módon meggyilkolta (baltával agyonverte). A gyilkosságot később Székely Mózes erdélyi fejedelem székely katonái megbosszulták.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Nagy Iván: Magyarország családai.
  • Markó László: A magyar állam főméltóságai Szent Istvántól napjainkig. 2., bőv., jav. kiadás. Bp. 2006.
  • Szekeres Lukács Sándor: Székely Mózes Erdély székely fejedelme, Székelyudvarhely, 2007


Előző uralkodó:
Báthory Zsigmond
Erdély fejedelme
1599
Erdély címere 1659-ből
Következő uralkodó:
Vitéz Mihály