Bársonyos darázscincér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bársonyos darázscincér
Az imágó
Az imágó
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Alrendág: Cucujiformia
Öregcsalád: Levélbogárszerűek (Chrysomeloidea)
Család: Cincérfélék (Cerambycidae)
Alcsalád: Hőscincérformák (Cerambycinae)
Nemzetség: Clytini
Nem: Plagionotus
Mulsant, 1842
Faj: P. arcuatus
Tudományos név
Plagionotus arcuatus
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák
  • Leptura arcuata Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bársonyos darázscincér témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bársonyos darázscincér témájú médiaállományokat és Bársonyos darázscincér témájú kategóriát.

A bársonyos darázscincér (Plagionotus arcuatus) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe és a cincérfélék (Cerambycidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A bársonyos darázscincér elterjedési területe Európa. A bogár rendszeresen előfordul, helyenként gyakori.

Megjelenése[szerkesztés]

A bársonyos darázscincér 6-20 milliméter hosszú, fekete cincér, feltűnő sárga rajzolattal. Az előtor gömbölyded, csaknem olyan széles, mint a test hátsó része. A szárnyfedői a csúcson lekerekítettek, a csáp és a lábak pedig sárgásvörösek.

Életmódja[szerkesztés]

A bársonyos darázscincér napfényes lomberdők lakója. A bogarak májustól júniusig a virágokat látogatják; a lárvák elhalt vagy beteg fák farészével táplálkoznak, csak tömeges fellépés esetén kártevők.

Szaporodása[szerkesztés]

A nőstények beteg vagy frissen kidöntött tölgyek, ritkábban más lombos fák kérge alá rakják petéiket. A lárvák a háncsban élnek, ahol szélesen elágazó járathálózatot készítenek, amelyet faliszt tölt ki. Bebábozódáshoz körülbelül 7 centiméter mélyen horog alakú lyukat rágnak a fába. Az áttelelés idős lárva, báb vagy fiatal bogár alakjában egyaránt lehetséges.

Források[szerkesztés]

  • Nagy európai természetkalauz. Összeáll. és szerk. Roland Gerstmeier. 2. kiadás. Budapest: Officina Nova. 1993. ISBN 963 8185 40 6  
  • Linnaeus, C. 1758. Systema Naturae per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis, Tomus I. Editio decima, reformata. Holmiæ: impensis direct. Laurentii Salvii. i–ii, 1–824 pp doi: 10.5962/bhl.title.542: page 399.
  • Özdikmen, H.; Turgut, S. 2009: A short review on the genus Plagionotus Mulsant, 1842 (Coleoptera: Cerambycidae: Cerambycinae). Munis Entomology & Zoology 4(2): 457-469.