Bármicvó (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bármicvó
(Keeping Up with the Steins)
2006-os amerikai film
RendezőScott Marshall
Műfajfilmvígjáték
Főszerepben
ZeneJohn Debney
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő99 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • USA 2006. május 12.
  • Magyarország 2007. március 23.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Bármicvó (eredeti cím: Keeping Up with the Steins) 2006-ban bemutatott amerikai filmvígjáték, melyet Scott Marshall rendezett. A főbb szerepekben Garry Marshall (a rendező édesapja), Jeremy Piven, Jami Gertz és Daryl Hannah látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2006. május 12-én, Magyarországon 2007. március 23-án mutatták be.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy 13 éves fiú a közelgő bar-micvóját használja fel arra, hogy kibékítse az apja és nagyapja közötti feszült viszonyt.

Cselekmény[szerkesztés]

Benjamin Fiedler Adam és Joanne Fiedler zsidó házaspár tizenhárom éves fia. Miután részt vett Arnie Stein fiának bonyolult bar-micvó partiján - amelyet egy tengerjáró hajón tartottak, az elsüllyedt Titanic témával - Benjamin szülei úgy döntenek, hogy mindent beleadnak a bármicvójába.

Az eredeti terv az, hogy kibérelik a Dodger Stadiont a bármicvó partira, filmsztárokkal és mindennel együtt. Adam még Neil Diamondot is lefoglalja, hogy énekelje el az amerikai himnuszt.

Benjamin azonban ezt nem akarja végigcsinálni, mivel még a haftóra szavait sem érti, amit a bármicvó szertartás részeként fel kell olvasnia. Hogy megpróbálja elodázni a tervezést, titokban meghívja nagyapját, Irwint, aki most egy indián rezervátumban él egy New Age nővel, akit Szent Tollnak hívnak. Amikor Benjamin nagyapja megérkezik, az gátat vet a tervezésnek - mivel Irwin összeveszett a fiával, Adammel, egyrészt azért, mert elhagyta Adamet, amikor az tinédzser volt, másrészt Adam saját megalázó bármicvója miatt. Irwinnek valahogyan meg kell oldania, hogy kibéküljön a fiával, miközben segít az unokájának megbirkózni azzal a kérdéssel, hogy mit jelent „férfi”-nak lenni.

Most, hogy a bármicvóját nem úgy értékeli, mint ürügyet egy bulira, hanem inkább mint a zsidó életének egy rítusát, Benjamin összeszedi a bátorságát, és megmondja a szüleinek, hogy fújják le a tervezett, túlzásba vitt bulit. Miután nagyon jól teljesít a szertartáson, a buli csak egy laza hátsó udvari mulatság lesz ebéddel, klezmer zenekarral (vendégsztár énekessel és gitárossal, mivel Adam nem tudta lemondani Neil Diamondot) sok családtaggal és baráttal.

Szereplők[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

A film 36%-os értékelést kapott a Rotten Tomatoes-on, 83 vélemény alapján. A konszenzus szerint: „A Bármicvó egyike azoknak a vígjátékoknak, amelyek inkább hasonlítanak egy giccses sitcomra, mint egy mozifilmre.”[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Keeping Up With the Steins (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2021. november 21.) „Keeping Up With the Steins is one of those comedies that play more like a corny sitcom than a theatrical movie.”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Keeping Up with the Steins című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]