Bárdos Anna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bárdos Anna
Bárdos Anna
Bárdos Anna
Életrajzi adatok
Születési név Busch Anna
Született 1928. március 18.
Szeged
Származás magyar magyar
Elhunyt 1996. december 8. (68 évesen)
Pécs
Sírhely Pécsi Köztemető
Házastársa Paulusz Elemér karmester
Pályafutás
Műfajok opera, operett
Aktív évek 1952-1984
Hangszer énekhang
Hang szoprán
Tevékenység operaénekesnő, a Pécsi Operatársulat alapító tagja

Bárdos Anna (Szeged, 1928. március 18.Pécs, 1996. december 8. ) magyar operaénekes, (lírai és drámai szoprán), a Pécsi Operatársulat alapító tagja.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Polgári családban született Bus (Busch) János postatisztviselő első gyermekeként. A nyolc gyermekes családapa valamennyi gyermeke rendkívüli affinitást éreztek a művészetek felé, akiket a szülők zenei, illetve iparművészeti oktatásban részesítettek. Közülük Bus József a Vidám Fiúk énekegyüttes tagja, Bus Rózsa a pécsi Kodály Énekverseny győztese lett, Bus Éva aranyművesként dolgozott az Állami Pénzverdében.

Bárdos (Busch) Anna énektanulmányokat folytatott Szegeden, akit 24 éves korában szerződtetett a Szegedi Nemzeti Színház. Itt Mozart Figaro házassága c. operájában Cherubin szerepében debütált. Ekkor ismerkedett össze Paulusz Elemér karmesterrel, akivel házasságot kötött.

1955-ben – egy évadra – a budapesti Madách Színház segédszínésznője lett, ekkor énektanulmányait Hoór Tempis Erzsébet énektanárnál folytatta Budapesten.

1956-tól a Pécsi Nemzeti Színház szerződtette operettprimadonnának azzal az igénnyel, hogy a színház alakulófélben levő Operatársulatának is megfeleljen.

Az 1959–60-as évadban Paulusz Elemér megalakította a színház Operatársulatát és a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója lett. Ettől kezdve nemcsak operettprimadonna szerepeket, hanem operai főhősnőket is énekelt.

Főszereplője lett az Operatársulat magyarországi ősbemutatókat is előadó repertoárjának: pl. ő énekelte – Magyarországon elsőnek – Leoš Janáček Jenůfa c. operájának címszerepét.

25 évig tartó, folytonosan felfelé ívelő szakmai előmenetel következett: az opera és operettirodalom szinte minden jelentős szerepét elénekelte.

Vendégénekesek mellett is megállta a helyét: Verdi Traviatájában Violettaként Svéd Sándorral, Bizet Carmenjében Micaelaként Simándy Józseffel.

Vendégszerepelt a Pozsonyi Színház, az Eszéki Színház és a Temesvári Színház meghívására is.

A Pécsi Rádió felvételeket készített vele, és élő adásban közvetítette azokat az előadásokat, amelyekben ő is szerepelt.

Művészi erejének teljében – férje halála után – szerződését nem hosszabbították meg. Megaláztatásnak érezte helyzetét, de életösztönének, neveltetésének köszönhetően talpon maradt: a Pécsi Sörgyárban helyezkedett el bérszámfejtői munkakörben. A megaláztatás azonban felőrölte egészségét, idegrendszerét. Megbotlásos baleset következtében tartósan kómás állapotba került, amelyből már soha többet nem tudott felébredni.

Fontosabb szerepei[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]