Azték ló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Azték ló
AztecaHorse.jpg
Származási hely  Mexikó
Vérmérséklet Melegvérű
Szín Bármilyen, kivéve foltos
Testfelépítés Elegáns, harmonikus
Jellemzők Kezes mégis élénk, könnyen kezelhető, kiegyensúlyozott.
Marmagasság 150–155 cm
Fejforma Közepes méretű
Eredete 1972
Élettere Forró éghajlat
Hasznosítása Hátasló, mezőgazdasági munkára, díjlovaglásra, western versenyszámokban

Az azték ló egy fiatal tenyésztésű lófajta, származása Mexikó. Western lovaglásra kiválóan alkalmas. Általában pej. Hosszú távon is kitartó. Előfordul szürke is. A nyári forróságot is kiválóan tűri.

Története[szerkesztés]

Mexikó sokáig nem rendelkezett önálló tenyésztésű lófajtával. Don Antonio Spanyolországból importált andalúz méneket majd quarter és criollo vérvonalú kancákkal keresztezte őket, a cél egy új versenyló kitenyésztése volt. Az azték ló legalább 3/8 quarter, legfeljebb 5/8 arányban andalúz és legfeljebb 1/4 arányban criollo származású. 1982-től a mexikói Mezőgazdasági Minisztérium külön tartja nyilván az azték lovakat.

Jellemzői[szerkesztés]

Az azték ló, melegvérű lófajta. A kancák feje közepes méretű, a méneké valamivel erőteljesebb. Az orrhát egyenes, kissé domború. A szemek kifejezők és élénkek. Háta nagyon rövid, egyenes és erős. Lábai izmosak, ízületei erősek. A kifejlett kancák marmagassága 142–152 cm, míg a méneké 144–156 cm. Az azték ló szőre selymes, dús erős sörényű. Minden szín megengedett, de a pöttyös lovakat és az albínókat nem veszik fel a fajtakönyvbe.

Hasznosítása[szerkesztés]

Méltóságteljes mozgása és könnyű megülhetősége miatt díjlovaglásra is használják. De használják még western versenyszámokban, és egyes példányok kiváló ugrók is. Lovaspólóra is kiválóan alkalmas.

Lovaspóló

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • lovas Lovasportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap