Az utolsó meghajlás (kötet)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az utolsó meghajlás
"Az utolsó meghajlás" első kiadásának borítója
"Az utolsó meghajlás" első kiadásának borítója
Szerző Arthur Conan Doyle
Eredeti cím His Last Bow
Nyelv Egyesült Királyság Angol és
Magyarország Magyar fordítás
Műfaj krimi
Sorozat canon of Sherlock Holmes
Előző A félelem völgye
Következő Sherlock Holmes esetnaplója
Kiadás
Kiadó John Murray
Kiadás dátuma Egyesült Királyság 1917
Oldalak száma 305 oldal
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Az utolsó meghajlás témájú médiaállományokat.

Az utolsó meghajlás című kötet Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes-ról szóló hét (az amerikai kiadásokban, és néhány brit kiadásban nyolc) történetét tartalmazza, ezenkívül a kötetben megjelenő novellák közül az utolsó novella címe is ez. Eredetileg az 1908 és 1913 között publikált különböző Holmes-történetek gyűjteménye ez, ami tartalmazza a vele azonos című, 1917-ben kiadott novellát is.

Doyle először "Sherlock Holmes visszaemlékezései"-nek akarta elnevezni a kötetet, de miután a Standard Magazinban megjelent az "Az utolsó meghajlás" című novellája, megváltoztatta véleményét, és erről nevezte el novelláskötetét. Néhány kiadás "Az utolsó meghajlás" helyett mégis "Sherlock Holmes visszaemlékezései" címen jelent meg.

A "Wisteria-lak titka" sem e néven jelent meg, hanem - hosszúsága miatt - egy két részből ("Mr. John Scott Eccles rendkívüli felfedezése" és "San Pedro tigrise") álló novellaként.

Novellák a kötetben[szerkesztés]

A legtöbb amerikai kiadásban A rejtelmes doboz története is e kötet része, míg ugyanez a novella az angol kiadásokban a Sherlock Holmes emlékiratai című kötetben szerepel.

Források[szerkesztés]

  • A Sherlock Holmes történetek listája (magyar nyelven). Jeremybrett.eu. [2011. március 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 9.)
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a His Last Bow című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.