Az utcai zenész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az utcai zenész egy 2005-ben készült Pixar rövidfilm, melyet a Verdák előtt mutattak be 2006. június 9-én. Világpremierje a 29. Annecy Animation Festival-on volt a franciaországi Annecy-ben. A film elnyerte a Platinum Grand Prize-t a bolognai Future Film Festival-on.

Az alkotást Andrew Jimenez és Mark Andrews írta-rendezte, a producer a Pixar rövidfilmes részlegének vezetője, Osnat Shurer.

2006. január 31-én Oscar-díjra jelölték a Legjobb animációs rövidfilm kategóriában, de a díjat végül John Canemaker és Peggy Stern munkája, a The Moon and the Son: An Imagined Conversation kapta.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film egy parasztlány (Tippy, a hivatalos weboldal szerint) mókás története, aki szeretne kívánni egyet egy pénzérmével a főtéri szökőkútnál, ám találkozik két versengő utcai zenésszel, Bass-szal és Treble-lel (akiknek neve láthatóan nem nélkülöz minden kapcsolatot a zenei szólamokkal). Mindketten szeretnék, ha a lány nekik adná pénzét. Rivalizálásuk egyre nagyobb méreteket ölt; a két túlbuzgó muzsikus mindinkább hangosabban és drámaibban játszik, hogy elnyerje közönsége figyelmét. Mikor a hangerő elviselhetetlenné válik, a kislány betapasztja fülét kezeivel, s így elejti az érmét, ami bugurul a csatornába. A lány mérgesen egy hegedűt követel Treble-től és egy kéregetőedényt Basstól. Behangolja a hangszert, játszani kezd rajta, tökéletesen, s egy járókelő azonnal egy hatalmas zsák aranyat dob neki. Kivesz belőle kettőt, s nyújtja a zenészek felé, ám mikor már azok elérnék, a lány bedobja az érméket a szökőkút legfelső kagylójába. Az utolsó snittben Bass Treblén áll, s az aranyakért nyúl. Mikor elkezdenek hátraesni, a film véget ér.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Az 1988-as Tin Toy című Pixar-rövidfilmben is szerepelt egy utcai zenész, noha játék-változatban.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]