Az utcai zenész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az utcai zenész
(One Man Band)
2005-ös amerikai animációs rövidfilm
Rendező Mark Andrews
Andrew Jimenez
Producer Osnat Shurer
Vezető producer Brad Bird
John Lasseter
Forgatókönyvíró Andrew Jimenez
Mark Andrews
Zene Michael Giacchino
Vágó Steve Bloom
Gyártásvezető Nicole Paradis Grindle
Gyártás
Gyártó Pixar
Ország  USA
Nyelv angol
Játékidő 5 perc
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Buena Vista Pictures
Bemutató Ausztrália 2005. augusztus 6.
USA 2006. június 6.
További információk

Az utcai zenész (eredeti cím: One Man Band) egy 2005-ben készült Pixar rövidfilm, melyet a Verdák előtt mutattak be 2006. június 9-én. Világpremierje a 29. Annecy Animation Festival-on volt a franciaországi Annecy-ben. A film elnyerte a Platinum Grand Prize-t a bolognai Future Film Festival-on.

Az alkotást Andrew Jimenez és Mark Andrews írta-rendezte, a producer a Pixar rövidfilmes részlegének vezetője, Osnat Shurer.

2006. január 31-én Oscar-díjra jelölték a Legjobb animációs rövidfilm kategóriában, de a díjat végül John Canemaker és Peggy Stern munkája, a The Moon and the Son: An Imagined Conversation kapta.

Történet[szerkesztés]

A film egy parasztlány (Tippy, a hivatalos weboldal szerint) mókás története, aki szeretne kívánni egyet egy pénzérmével a főtéri szökőkútnál, ám találkozik két versengő utcai zenésszel, Bass-szal és Treble-lel (akiknek neve láthatóan nem nélkülöz minden kapcsolatot a zenei szólamokkal). Mindketten szeretnék, ha a lány nekik adná pénzét. Rivalizálásuk egyre nagyobb méreteket ölt; a két túlbuzgó muzsikus mindinkább hangosabban és drámaibban játszik, hogy elnyerje közönsége figyelmét. Mikor a hangerő elviselhetetlenné válik, a kislány betapasztja fülét kezeivel, s így elejti az érmét, ami begurul a csatornába. A lány mérgesen egy hegedűt követel Treble-től és egy kéregetőedényt Basstól. Behangolja a hangszert, játszani kezd rajta, tökéletesen, s egy járókelő azonnal egy hatalmas zsák aranyat dob neki. Kivesz belőle kettőt, s nyújtja a zenészek felé, ám mikor már azok elérnék, a lány bedobja az érméket a szökőkút legfelső kagylójába. Az utolsó snittben Bass Treblén áll, s az aranyakért nyúl. Mikor elkezdenek hátraesni, a film véget ér.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Az 1988-as Tin Toy című Pixar-rövidfilmben is szerepelt egy utcai zenész, noha játék-változatban.

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap