Az erőszak völgye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az erőszak völgye
(In a Valley of Violence)
2016-os amerikai film
RendezőTi West
ProducerPeter Phok
Műfaj
ForgatókönyvíróTi West
FőszerepbenEthan Hawke
John Travolta
James Ransone
Karen Gillan
Taissa Farmiga
ZeneJeff Grace
OperatőrEric Robbins
VágóTi West
Gyártás
GyártóBlumhouse Productions
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínÚj-Mexikó
Játékidő104 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Focus World
BemutatóUSA 2016. október 21.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

Az erőszak völgye (eredeti címén: In a Valley of the Violence) 2016-ban bemutatott amerikai westernfilm, melyet Ti West rendezett. A főszereplők Ethan Hawke, Taissa Farmiga, James Ransone, Karen Gillan és John Travolta.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2016. október 21-én mutatták be, a Focus World által. Magyarországon a film DVD-n jelent meg.

A film általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése 64% a 100-ból, ami 20 véleményen alapul.[1] A Rotten Tomatoeson az Erőszak völgye 76%-os minősítést kapott, 55 értékelés alapján.[2]

A film forgatása 2014. június 23-án kezdődött Új-Mexikóban, Santa Fében.

Történet[szerkesztés]

Egy Paul (Ethan Hawke) nevezetű átutazó és kutyája, Abbie Mexikó felé haladnak a régi nyugati-sivatagon keresztül. Az út során összetalálkoznak egy részeg pappal (Burn Gorman), aki próbál eljutni a közeli Denton városba. A pap váratlanul fegyvert szegez Paulra, hogy eltulajdonítsa a lovát, ám a férfi egy füttyentéssel jelez a kutyájának aki lesből megtámadja őt; az átutazó elveszi a pap pisztolylőszereit és a kulacsát, és megindulnak tovább. A terület felmérése során Paul úgy dönt, hogy keresztül megy Denton-on, hogy étellel-itallal ellássa magukat és egy kicsit megpihenjenek Abbievel.

A helyi tavernában Paul találkozik Gilly Martin helyettessel (James Ransone), aki azt szeretné tőle, hogy álljon ki vele harcolni, miután ő figyelmen kívül hagyta a megkísérelt kötekedését. Annak érdekében, hogy kicsalja Pault a kocsmából, Gilly megközelíti Abbie-t, ám Paul sietve kijön és megüti őt, mielőtt megérinthetné a kutyát. Gilly menyasszonya, Ellen (Karen Gillan) a segítségére siet, amikor Paul már a város hotelébe tart. A fiatal fogadós, Ellen húga, Mary-Anne (Taissa Farmiga) örül annak, amit tett Gillyvel, és köszönetet is mondd neki és Abbienek.

Később Paul találkozik Gilly apjával, Clyde Martin békebíróval (John Travolta), aki már a vendéglőben várja. A békebíró felismeri Pault, mint egy exkatonát az Egyesült Államok hadseregéből, és arra kéri, hogy hagyja el Dentont, és soha többé ne térjen vissza. Mielőtt Paul elmenne, Mary-Anne ad neki egy képet, hogy emlékezzen rá. Aznap este, Pault és Abbiet megtámadja Gilly és az emberei, míg ők pihentek. Az emberei megragadják Pault, majd Gilly a saját késével meggyilkolja a kutyát, és lelökik Pault a szikláról. A megsebesült Paul másnap reggel felébred, majd eltemeti a kutyáját, és bosszút esküszik. Visszatérve a városba, Paul ismét találkozik a pappal és ellopja az öszvérét. Dentonban Mary-Anne menedéket intéz az apja házában és segítséget nyújt neki. A lány arra kéri Pault, hogy vigye el a városból, miután már bosszút állt. A férfi megtagadja, és azt mondja neki hogy egyedül akar maradni a felesége és a lánya elvesztése után, és már nem is akar visszamenni hozzájuk. A hotelben Ellen és Mary-Anne fürdeti Royt (Larry Fessenden), de Paul egy borotvával elvágja a torkát. A békebíró figyelmeztet mindenkit a helyzetre, és elmondja az embereknek, hogy készüljenek fel a csatára. A fiának megparancsolja, hogy vigye a nőket biztonságos helyre, ám Gilly azzal vádolja Mary-Anne-t, hogy segíti az átutazót. Annak érdekében, hogy a fogadóba marasztalja Gillyt, Ellen elmondja, hogy terhes tőle.

A börtönház tetején, Paul végez Harrissel (Toby Huss), majd megközelíti Hájast (Tommy Nohilly) és a békebírót is. A börtönben Hájas képtelen kezelni a helyzetet a vérontás miatt, majd lerakja a fegyvert. A békebíró elmondja neki, hogy hagyja el az ablakot, majd Paul lelövi őt hátulról. A békebíró beleegyezik abba, hogy leteszi a fegyvereit, hogy utána beszélni tudjanak. Gilly ekkor kijön a házból, hogy végezzen Paullal, de a békebíró keresztezi kettejük útját, aki nem hajlandó arrébb állni. Ekkor elkezdenek egymásra lőni a békebírón keresztül, ezzel megölve őt. Pault eltalálja egy golyó a combján, majd az istállóba megy. Gilly belép, majd Paul lesből előbukkanva felakasztja őt egy kötéllel, ezután elengedi, majd a férfi saját csizmájával ütlegelni kezdi, majd ahogy megpróbálja leszúrni Paul-t egy késsel, Mary-Anne hátulról végez vele egy pisztollyal. Ahogy Mary-Anne és Paul visszatérnek a fogadóba, Ellen meglátja Gilly holttestét és sikoltani kezd. A pap ekkor visszavonul Dentonból, de Paul azt javasolja neki, hogy inkább maradjon ott.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Ethan Hawke Paul Kaszás Gergő
Taissa Farmiga Mary-Anne Pekár Adrienn
Karen Gillan Ellen Nemes Takách Kata
James Ransone Gilly Martin rendőr Nagypál Gábor
John Travolta Clyde Martin békebíró Csankó Zoltán
Tommy Nohilly Lorenz / Hájas Kapácsy Miklos
Larry Fessenden Roy Berzsenyi Zoltán
Burn Gorman Pap Viczián Ottó
Toby Huss Harris Jakab Csaba

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az erőszak völgye. Metacritic. (Hozzáférés: 2017. május 27.)
  2. In a Valley of Violence. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2017. május 27.)
  3. ISzDb – Az erőszak völgye (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. május 27.)

További információk[szerkesztés]