Az alagút vége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az alagút vége
A szökés
1. évad, 13. epizód
Eredeti cím End of the Tunnel
Író Paul Scheuring
Rendező Sanford Bookstaver
Gyártási szám 1AKJ12
Első sugárzás 2005. november 28.
Első sugárzás Magyarországon 2006. november 22.
Kronológia
ElőzőIsten keze
KövetkezőNincs kegyelem
A szökés epizódjainak listája
Az alagút vége (End of the Tunnel) A szökés című sorozat első évadjának tizenharmadik epizódja.

Ismertető[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Figyelem: Itt az A szökés 1. évadának cselekményét vagy a végkifejletet is olvashatod.

Abruzzit mentőhelikopterrel szállítják egy chicagói kórházba, mert Zsebes egy borotvapengével megvágta Abruzzi torkát. Mialatt kiviszik a helikopterhez, eszméleténél van.

Pope közli Michaellel, hogy a kivégzésig Lincolnt nem láthatja.

Michael emiatt el szeretné halasztani a szökést, ám erről Golyó és Zsebes hallani sem akar. Ha úgy adódik, ők a következő börtönmunka alkalmával akár Michael nélkül is szöknek. Sucre és Westmoreland szintén hajlik erre. A cellájában Michael belevág a kezébe a tetoválás által jelzett helyen egy borotvapengével, és a bőre alól egy apró papírgalacsinban elhelyezett fekete golyócska kerül elő.

Miután a doktornőtől távozott a kötözés után, láthatjuk, hogy egy karbantartó figyelmét felkelti az orvosi szoba lefolyójának rácsa.

Mindkét testvérnél hosszú ideig ott van a lelkész, és Michael megkéri, hogy egy olvasót adjon át bátyjának. Ebbe rejtette bele a galacsint egy papírdarabbal együtt, amelyre az "edd meg 8:10-kor" utasítást írta.

Veronica elhatározza, hogy elmegy a névtelenül telefonáló Hale által kezdeményezett találkozóra. Nick szeretné lebeszélni, ám nem hallgat rá. A találkozó előtt a börtönnél jár, ahol interjút ad az éppen ott levő tévéseknek. Megnevezi az áldozatokat és megemlíti, hogy belső informátora van, bár ekkor még nem találkozott Hale-lel. A találkozón Veronicának Hale elmondja, hogy Steadman él, azonban nem tud minden információt átadni, ugyanis megérkezik Kellerman, aki - miután véletlen hozzákerül a levél - lelövi Hale-t. Az egésznek szemtanúja volt Veronica.

Golyóról megtudjuk, hogy kislányának és a feleségének azt hazudta, hogy a tengerentúlon szolgál katonaként. Telefonon beszél a bátyjával is és a járműve után érdeklődik. Úgy tűnik, a kiesett Abruzzi helyett immár Golyó szervezi a falakon túli menekülést. Michael beleegyezett a szökésbe, azonban azt legkorábban este 9 órakor kezdhetik el, amikor sötét van. A börtönmunka viszont 5 órakor fejeződik be, így valami ürügyet kell találni, hogy a pihenőben maradhassanak a börtönmunka keretében. Ezért kalapáccsal belevernek egy vízvezetékbe, így addig kell ott maradniuk, amíg meg nem szerelik a sérült csövet.

Lincoln 8:10-kor megeszi a gyógyszert, aminek hatására rosszullét fogja el, hányni kezd. Átszállítják a betegszobára. A doktornő szerint ételmérgezés. Felajánlja, hogy vele marad, ám Lincoln ezt elhárítja, így sikerül egyedül maradnia.

Golyó emberei egy furgonnal, felnyitott motorháztetővel várakoznak a szökevényekre a börtön mellett, de az arra járó őrök elküldik őket.

"Találkozunk a túloldalon" – mondja Michael és előreindul a csőben, utána a többiek. Felmásznak az aknán az orvosi szoba alatt levő helyiségbe. De a régi, vegyszerrel kilyukasztott cső helyére egy új, erős csövet szereltek be, így lehetetlen a szökés. Egy őr meghallja az orvosi szoba alatti helyiségből kiszűrődő zajokat.