Az Osztrák–Magyar Monarchia zászlói

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ludwig Koch Kaisers Dank 1915-ből. Különféle osztrák-magyar zászlók láthatóak.

Az Osztrák–Magyar Monarchiának nem volt közös zászlaja (nem létezhetett nemzeti zászló, mivel a Kettős Monarchia két szuverén államból állt). Az uralkodó Habsburg-dinasztia fekete-arany zászlaját azonban néha de facto nemzeti lobogóként használták, és 1869-ben közös polgári zászlót vezettek be a polgári hajókra. 1918-ig a K.u.K. hadiflotta továbbra is az 1786 óta használt lobogó alatt hajózott. Az 1915-ben megalkotott új zászlókat a folyamatban lévő háború miatt nem vezették be. Az állami rendezvényeken az osztrák fekete-sárga és a magyar piros-fehér-zöld trikolórt használták.

Ausztriát a fekete-sárga zászló képviselte. Az állam magyar felének viszont jogilag nem volt saját zászlaja.[1] A Horvát–Magyar Kegyezés (62. és 63. cikk) szerint minden közös horvát és magyar ügyben Horvátország és Magyarország jelképét kellett használni. Például amikor Budapesten tartotta ülését a magyar-horvát közös parlament, a budapesti parlament épületére horvát és magyar zászlót is kitűztek.[1][2][3] Bécsben a Schönbrunni kastély előtt Ciszajtánia (osztrák) fekete-sárga, míg Transzlajtánia (magyar) horvát és magyar lobogója volt.[3] A tulajdonképpeni Magyarország a magyar címerrel díszített piros-fehér-zöld zászlót használta, amely esetenként a Magyar Szent Korona Földjeinek egészét ábrázolta. A „kettős” polgári zászlót, mint a „vállalati identitás” szimbólumát, az 1869. február 18-i rendelet értelmében konzuli zászlóként is használták. 1869. augusztus 1-jén került használatba. A képviseletek azonban Ausztria fekete-sárga zászlaját lobogtatták Magyarország piros-fehér-zöld zászlaja mellett, a nagykövetségek pedig a birodalmi szabvány mellett a két nemzeti zászlót.[4]

Zászlók mint "nemzeti/állami szimbólumok"[szerkesztés]

Birodalmi lobogók[szerkesztés]

Zászlósok[szerkesztés]

Regionális zászlók[szerkesztés]

Emellett Ausztria-Magyarországon is sokféle zászlót használtak a helyi területeken.

Ciszlajtánia
Elhelyezkedés Régió neve Zászló
Osztrák Főhercegség (Alsó-Ausztria)
Osztrák Főhercegség
(Felső-Ausztria)
Cseh Királyság
Dalmát Királyság
Galíciai és Lodomeria Királyság
(1849-1890)


(1890-1918)
Tirol Megye
Bukovinai Hercegség
Felső- és Alsó-Szilézia Hercegség
Karintiai Hercegség
Krajnai hercegség
Salzburgi Hercegség
Stájer Hercegség
Morvai Őrgrófság
Osztrák Tengermellék
(Osztrák Tengermellék)

Trieszt császári szabadváros

Gorizia és Gradisca hercegi megye

Isztria
Vorarlberg
Transzlajtánia
Elhelyezkedés Régió neve Zászló
Magyar Királyság
Erdélyi Fejedelemség
Szerb vajdaság és a Temesi Bánság
Horvát-Szlavón Királyság
Horvát Királyság
Szlavóniai Királyság
Fiume városa és kerülete
Osztrák-Magyar közös kondínium
Elhelyezkedés Régió neve Zászló
Bosznia-Hercegovinai Kondínium

Példák a zászlóhasználatra a korszakban[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Habsburg | H-Net. www.h-net.org. [2012. február 10-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. Austria. Reichsrat. Abgeordnetenhaus. Stenographische protokolle über die sitzungen ...: 1. (eröffnungs-) bis [485.] sitzung .... Aus der K.-k. Hof -und staatsdruckerei, 20714. o. (1903) :

    „Der § 63 spricht auch von einer kroatisch-slavonisch-dalmatinischen vereinigten Fahne auf Reichstagsgebäude. Diese Fahne war bis anno domini 1902 allen Dimensionen nach gleich ungarische Fahne.”

  3. a b Pliverić, Josip. Spomenica o državnopravnih pitanjih hrvatsko-ugarskih. Zagreb: Hartman (Stjepan Kugli) (1907) , p. 50
  4. Rudolf Agstner, Austria(-Hungary) and Its Consulates in the United States of America since 1820 (LIT Verlag, 2012), p. 45.
  5. Imperial Standard of Austria, Flags of the World.
  6. Album of standards, flags and pennants of the Russian Empire and foreign states, 39. o. (1890) Album of standards, flags and pennants of the Russian Empire and foreign states. 1890. p. 39.
  7. The Flags & Arms of the Modern Era
  1. A hivatalos változat a magyar zászlóval megegyező