Az Ezüst-tó kincse (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Ezüst-tó kincse
(Der Schatz im Silbersee)
1962-es francia–jugoszláv–német film
RendezőHarald Reinl
ProducerHorst Wendlandt
AlapműAz Ezüst-tó kincse
Műfajwesternfilm
ForgatókönyvíróHarald G. Petersson
Főszerepben
ZeneMartin Böttcher
OperatőrErnst Wilhelm Kalinke
VágóHermann Haller
Gyártás
Ország Franciaország

Jugoszlávia

Németország
Nyelvnémet
Játékidő111 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1962
  • 1962. december 14. (Németország)[1]
Korhatár12 III. kategória (NFT/23838/2016)
Kronológia
KövetkezőWinnetou 1.
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Ezüst-tó kincse Karl May azonos című regénye alapján 1962-ben készült 111 perces NSZK-jugoszláv kalandfilm. A forgatókönyv jelentősen eltér az eredeti alkotástól. A főbb szerepeket Lex Barker és Pierre Brice mellett Götz George, Herbert Lom és Karin Dor alakítja.

Cselekmény[szerkesztés]

A kis nyugati városkába, Tulsába lovas nélküli postakocsi érkezik, benne Fred Engel meggyilkolt apjával, Az öregnél egy kincsestérkép egyik része volt, amely a titokzatos Ezüst-tóhoz vezet. Az idős embert a Colonel gyilkolta, azonban a térképnek csak a felét szerezte meg. Old Shatterhand és Winnetou a nyomok alapján felfedezik a bűncselekményt, Charlie Tulsába lovagol, Winnetou a rablók nyomába ered. Fred Engel apja gyilkosait keresi, majd Sam Hawkensszel, tréfás társával, Gunstickkal és másokkal együtt találkozik Old Shatterhanddel. A nagy vadász megtudja Fredtől, hogy a kincsestérkép másik fele Mrs. Butler megerősített farmján van Mr. Pattersonnál. Mivel azonban egy kém kihallgatta a beszélgetést, a banditák támadása várható a birtokon. Fredék éppen időben érkeznek, hogy visszaverjék a banditák első támadását. A Colonel emberei azonban elfogják Mr. Pattersont és a lányát, Ellent, akik éppen lovaglásról térnek vissza, és csak a kincsestérkép másik darabjáért – amit Patterson a farmon hagyott – cserébe akarják elengedni őket.

Egy titkos alagúton keresztül Old Shatterhand és Fred Engel kijutnak a tanyáról, kiszabadítják Pattersont és a lányát, majd visszaviszik őket a farmra. A banditák feldühödve újabb támadást indítanak a major ellen. Az utolsó pillanatban megérkezik Winnetou baráti indiánokkal az Osage törzsből. Ezzel az erősítéssel menekülésre késztetik a banditákat.

Útban az Ezüst-tó felé Old Shatterhandet, Winnetou-t és a többieket, akikhez a pillangóvadász angol Lord Castlepool is csatlakozott, az utah törzs veszi körül, akik úgy vélik, hogy annak a csoportnak a tagjai, akik felgyújtották a falujukat. A valóságban az indián falut a Colonel és banditái rohanták le. A zűrzavarban a Colonelnek sikerül elrabolnia Ellen Pattersont. Később Fred Engel, azzal a szándékkal, hogy késleltesse a rablókat, csatlakozik hozzájuk. Mindkettejüket fogolyként viszik magukkal. Old Shatterhandnek életre-halálra meg kell küzdenie az utahok főnökével, Nagyfarkassal, hogy meggyőzze az indiánokat barátai ártatlanságáról. Old Shatterhand megnyeri a harcot, eszméletlenné téve Nagyfarkast.

Az Ezüst-tóhoz az utazás ismét megakad, amikor az utahok alvezére saját kezdeményezésére megtámadja a fehéreket, de ezért a saját főnöke lelövi. A békepipa elszívása után Old Shatterhandék és az indiánok az Ezüst-tó felé veszik az utat, ahová a Colonel Ellen Pattersonnal és Fred Engellel már meg is érkezett. A banditák tutajt kezdenek el építeni. Frednek és Ellennek majdnem sikerül megszöknie, de nem sokkal azután, hogy átúsznak a tavon, megpillantja őket az egyik őr, akinek a lovakkal kellett volna maradnia. A Colonel és alvezérei áteveznek a tavon egy barlanghoz, ahol a kincs van. A vezér előzetesen parancsba adja, ha a három óra elteltével sem térnek vissza időben, Fredet akasszák fel.

A barlangban a banditák találkoznak a kincset őrző öreg „Nagy Medvével”, és minden további nélkül leütik. A barlang belsejében lévő fülkében lévő kincs megtalálása után azonnal egymásnak esnek az aranylázban égő banditák, amelynek vet véget, azzal, hogy végez alvezéreivel. Amikor a kincs után nyúl, a leütött indián egy láncot húz meg, így a kincs és a Colonel a mélységbe zuhan. A banditavezér lassan egy földalatti lápba süllyed.

Mivel a megszabott idő eltelte után sincs híre a vezéreknek, a parton várakozó banditák elvesztik a türelmüket, és meg akarják ölni Fredet. Amikor Old Shatterhand és társai megérkeznek az indiánokkal együtt az Ezüst-tóhoz, az utolsó pillanatban meg tudják akadályozni Fred meggyilkolását, mivel Old Shatterhand átlövi az akasztáshoz használt kötelet. A banditák véglegesen vereséget szenvednek, és Lord Castlepool az egyik bandita vállán megtalálja még a rendkívül ritka Papilio polymnestor parinda lepkét is, amely hiányzott a gyűjteményéből.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[2] Magyar hangja
(1. szinkron, 1977)[3]
Magyar hangja
(2. szinkron)[4]
Old Shatterhand Lex Barker Szabó Gyula Jakab Csaba
Winnetou Pierre Brice Körtvélyessy Zsolt Kárpáti Levente
A Colonel Herbert Lom Szabó Ottó Oberfrank Pál
Fred Engel Götz George Kránitz Lajos Sótonyi Gábor
Ellen Patterson Karin Dor Egri Márta Kiss Virág
Mrs. Butler Marianne Hoppe Győri Ilona Menszátor Magdolna
Lord Castlepool Eddi Arent Tahi Tóth László Forgács Gábor
Sam Hawkens Ralf Wolter Gálvölgyi János Versényi László
Nagyfarkas Jozo Kovačević Tordy Géza n. a.

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

  1. Plitvicei-tavak
  2. Rijeka
  3. Starigrad-Paklenica

Az eredeti terv szerint a hiányzó jeleneteket 1962. október 3. és október 5. között forgatták volna a berlini CCC stúdióban , de végül úgy döntöttek, hogy a filmet a zágrábi Jadran Filmgyárban fejezik be. A barlang belsejében készült felvételek a Piran Filmstúdióban készültek. Ezután a stáb Hamburgba repült, ahol Hermann Haller, a vágó tovább dolgozott a film utómunkálatain.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

  • Goldene Leinwand (1963)[5]
  • Bambi-díj (1964)[6]
  • A Wiesbaden Film Rating Office 1963. január 24-én „értékesnek” minősítette.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lexicon of international films (német nyelven). Zweitausendeins
  2. Szereposztás az IMDb.com szerint
  3. Az Ezüst-tó kincse (Der Schatz im Silbersee, 1962) 1. szinkron (1977). Pannónia Filmstúdió, megrendelő Magyar Televízió Rt. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Az Ezüst-tó kincse (Der Schatz im Silbersee, 1962) 2. szinkron. DVD-forg. Mirax Kft. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  5. Arany vászon: több mint 3 millió látogató 12 hónapon belül, 1964. január 22-én ítélték oda a müncheni Mathäser Filmpalastban. Az Ezüst-tó kincse című film az első nyertese ennek a díjnak.
  6. Az 1963-as kereskedelmileg legsikeresebb filmért, 1964. április 19-én ítélték oda Schwarzwaldhalle-ban.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Der Schatz im Silbersee (Film) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]