Az Európai Unió működéséről szóló szerződés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) az Európai Unióról szóló szerződéssel (EUSZ) együtt az Európai Unió alapszerződése.

Míg az EUSZ írja le az EU értékeit, intézményeit, a tagállamok egy része által kialakított megerősített együttműködést, a külső tevékenységeket, az EUMSZ tartalmazza a szakpolitikák alapjait: belső piac; áruk szabad mozgása; mezőgazdaság és halászat; személyek, szolgáltatások és tőke szabad mozgása; a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség(wd); közlekedés; verseny, adózás és a jogszabályok közelítése; gazdaság- és monetáris politika; foglalkoztatás; szociálpolitika; oktatás; kultúra; egészségügy; fogyasztóvédelem, transzeurópai hálózatok; ipar; gazdasági, társadalmi és területi kohézió; kutatás; környezet; energia; idegenforgalom; polgári védelem.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Treaty on the Functioning of the European Union című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]