Az Amerikai Egyesült Államok nagypecsétje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Az Amerikai Egyesült Államok címere szócikkből átirányítva)

Elülső oldala[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államok nagypecsétje

Az Amerikai Egyesült Államok nagypecsétje az elülső oldalán az állam címerét (angolul: US Seal Coat of Arms) hordozza. Ez egy fehérfejű rétisast ábrázol, szétterjesztett szárnyakkal, szárnytollakkal és lábakkal. A feje és a farktollai fehérek, a többi része barna. A testét pajzs takarja el, amit tizenhárom vörös és fehér függőleges sáv, a felső részén pedig egy vízszintes kék sáv díszít. Ezt a pajzsot az 1777-es zászló alapján mintázták, és az alapító tagállamokra utal. A sas a bal oldalon zöld babérágat tart a karmaiban, amin 13 levél van, a jobb oldalon pedig egy köteg – szintén 13 – ezüstszínű nyilat: mindkettő a szenátust jelképezi, miszerint az háborúban és békében is vezetheti az országot.[1] A sas feje fölött egy korong látható, a közepén tizenhárom ezüstszínű csillaggal, ismét utalva az alapító tagállamokra; a csőrében lévő sárga szalagon pedig az ország latin nyelvű mottója olvasható: „E pluribus unum” („Sokból egy”).

Hátoldala[szerkesztés]

A nagypecsét hátoldala

Itt egy 13 fokú piramis látható, az alapján az MDCCLXXVI (1776) római számmal, ami a függetlenségi nyilatkozat keletkezésének az évét jelzi. A piramis befejezetlen: ez a szimbólum arról szól, hogy az államoknak még dolgozniuk kell a kiteljesedésen. Az ábrázolás háromdimenziós, ami a heraldikában igen szokatlan, akárcsak a bokrok és gyomok naturalisztikus megjelenítése az építmény lábánál. A piramis köveinek a száma a különböző változatokon eltérő, az 1972-ből származó main ez 79.[2]

A mindent látó szemet eredetileg egyházi ábrázolásokból kölcsönözték. Mivel a szabadkőművesség is felhasználta ezt a jelképet, hibásan kapcsolatba hozzák az illuminátus renddel.

A latin feliratok:

  • ANNUIT CŒPTIS

„Megáldotta a megkezdetteket”: Vergilius Aeneis című művéből származik. Ott ez áll: „Jupiter omnipotens, audacibus annue cœptis.” („Mindenható Jupiter, áldd meg a merészen megkezdetteket!”)

  • NOVUS ORDO SECLORUM

„A korszak új rendje”: ez az angol uralkodóktól való leválást idézi, és egyben Vergilius negyedik eklogájára utal: „Magnus ab integro sæclorum nascitur ordo.” („Újra kezdődik a korszakok nagy sora.”)

Jegyzetek[szerkesztés]