Az Alapítvány félelme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Alapítvány félelme Gregory Benford 1997-es sci-fi regénye, amelyet az Asimov-féle univerzumban írt. Magyarországon 2004-ben adta ki a Szukits könyvkiadó a Második Alapítvány trilógia többi részével együtt.

Tartalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Galaktikus Birodalom elsőminisztere (az elsőminiszteri poszt a császár személyes tanácsadóját jelenti), Eto Demerzel lemond hivataláról és Hari Seldont kéri fel utódjának, aki először vonakodik elvállalni a tisztséget, mert attól fél, hogy az államügyek lefoglalják és nem jut elég ideje a pszichohistóriára, de végül elvállalja a megbízatást.

Hari még a pszichohistória nélkül megalkotta a Balga tervet, amelynek lényege, hogy megfosztja a terroristákat a személyazonosságuktól, egyszerűen csak balgáknak nevezik őket a sajtóban és a hírekben, ezzel véglegesen kitörli őket a történelemből és értelmetlenné teszi a terrorizmust.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Foundation's Fear című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.