Az űrsepregetők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az űrsepregetők
(승리호)
2021-es dél-koreai film
Rendező Cso Szonghi
Műfaj
Főszerepben
Operatőr Pjon Bongszon
Gyártás
Ország Dél-Korea
Nyelv koreai
Játékidő 136 perc
Költségvetés 24 000 000 000 dél-koreai von
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2021. február 5.
További információk

Az űrsepregetők (hangul: 승리호Szungnihohandzsa: 勝利號, RRSeungniho?, ’Győzelem űrhajó’; angol címén Space Sweepers) 2021. február 5-én bemutatott dél-koreai film, űropera, Szong Dzsunggi és Kim Theri főszereplésével. A filmet eredetileg 2020-ban mutatták volna be a koreai mozik, de a Covid19-pandémia miatt végül a Netflixen került bemutatásra, világszerte.[1][2][3]

Cselekmény[szerkesztés]

A történet 2092-ben játszódik, a Föld olyan szennyezett, hogy már csak gázálarcban lehet ott élni. Kiválasztott kevesek számára a UTS vállalat az űrben épít paradicsomi új otthont, valamint a Mars kolonizálására készül, melyet Földszerű bolygóvá kíván alakítani. A UTS-en kívül élők egy része űrszemetet szed, de ebből is alig tud megélni. A Győzelem hajó legénysége is űrsepregetésből tengődik, mígnem egy nap a szemétben találnak valami igen értékeset: egy Dorothy nevű kislányt, akit a UTS égre-földre keres, és aki állításuk szerint egy humanoid robot, melyben hidrogénbombát rejtettek el. Theho, Csang kapitány, Tiger Park és Bubs robot pénzt akarnak keresni a humanoidon, ám belenyúlnak valami sokkal nagyobb dologba.

Szereplők[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

A film 28 országban vezette a Netflix toplistáját.[4]

Teszár Dávid filmkritikus az IGN-ben publikált írásában dicsérte a film látványvilágát és pörgős akciójeleneteit, ugyanakkor kiábrándítónak tartotta a külföldi (nem koreai) színészek játékát, a karakterek kidolgozatlanságát és a túl nagy hasonlóságot hollywoodi alkotásokhoz: „Sajnos nem ez a mozi a legalkalmasabb az amúgy világszintű kortárs dél-koreai film népszerűsítésére, [...] valamennyi megoldását láttuk már Hollywoodban, Dél-Koreától pedig ennél több eredetiséget várnánk.”[5]

Gyenes Dániel a Filmtekercsben szintén vegyes kritikát írt a filmről, kiemelve a vizuális látványvilágot, a történet humanizmusát, a kisemberek problémakörét, ugyanakkor megjegyezve a hasonlóságokat a hollywoodi sci-fikkel: „Drámaként olykor elbagatellizált és felszínes, de a mélybe nyúl és átélhető. Sci-fiként és biomoziként viszont nagyszerű. De milyen egységnyi filmként? Távolról sem rossz, de a mesterműtől is messze jár.”[6]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Díj Kategória Jelölt Eredmény Hiv.
2021 57. Paeksang Arts Awards Technikai díj Csang Gunjong (장근영) [díszlettervezés] Jelölve [7]
Csong Szongdzsin (정성진) [vizuális effektusok] Elnyerte

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Choi, Ji-won: ‘Space Sweepers’ is not the usual sci-fi hero blockbuster. The Korea Herald , 2020. augusztus 18. (Hozzáférés: 2020. augusztus 18.)
  2. Lee, Jae-lim: 'Space Sweepers' promises to take moviegoers on the ride of a lifetime. Korea JoongAng Daily , 2020. augusztus 18. (Hozzáférés: 2020. augusztus 18.)
  3. Choi, Ji-won: Song Joong-ki’s ‘Space Sweepers’ release shelved again. The Korea Herald , 2020. augusztus 28. (Hozzáférés: 2020. augusztus 28.)
  4. 'Space Sweepers' making waves on Netflix. Korea Times, 2021. február 8. (Hozzáférés: 2021. február 8.)
  5. Az űrsepregetők - Kritika. IGN Hungary. (Hozzáférés: 2021. február 8.)
  6. Interplanetáris Közterület-fenntartó Zrt. – Az űrsepregetők. Filmtekercs. (Hozzáférés: 2021. február 11.)
  7. Cite web hiba: a title paramétert mindenképpen meg kell adni! (koreai nyelven). Naver Movie. (Hozzáférés: 2021. május 13.)

További információk[szerkesztés]