Avon Valley Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Avon Valley Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
Az Eastern Railway az Avon völgyében
Az Eastern Railway az Avon völgyében
Ország Ausztrália
Elhelyezkedése
Legközelebbi város Perth
Terület43,66 km²
Alapítás ideje 1975. október 15.
Felügyelő szervezet Department of Environment and Conservation
Elhelyezkedése
Avon Valley Nemzeti Park (Ausztrália)
Avon Valley Nemzeti Park
Avon Valley Nemzeti Park
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 31° 37′ 30″, k. h. 116° 11′ 01″Koordináták: d. sz. 31° 37′ 30″, k. h. 116° 11′ 01″
Avon Valley Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Avon Valley Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

Az Avon Valley Nemzeti Park Nyugat-Ausztráliában található, Perthtől 47 kilométernyire északkeletre. A park az Avon-folyóról kapta nevét, amely keresztülfolyik rajta. A terület egy hullámzó felszínű fennsík, amelybe megközelítőleg 200 méteres mélységű, meredek völgyfalakkal vágódik bele az Avon-folyó. A területen több helyütt gránitsziklák emelkednek ki a felszín alól, illetve változatos talajösszetétel lelhető fel itt, mint például a vályogtalaj, a különféle üledékes kőzetek, illetve a sok fém-oxidot tartalmazó homoktalajok.[1] A nemzeti parkot hivatalosan 1975. október 15-én kapta a nevét. A park flóráját az Eucalyptus marginata, Corymbia calophylla és az Eucalyptus wandoo fajok uralják. A nemzeti park területén élő közel 90 madárfaj miatt ideális madármegfigyelő-helyként szerepel az ornitológusok körében.[2] A karácsony táján virágba boruló Nuytsia floribunda, melyet a helyiek csak „karácsonyfának” neveznek, valamint Xanthorrhoea, azaz fűfa növények teszik változatossá a vidék növénytakaróját. A tavasszal nyíló vadvirágok sokasága, mint például a Banksia ser. Dryandra, a különféle orchideafélék változatos formájú virágai, illetve a Lechenaultia nemzetséghez tartozó virágok színpompás szőnyege fogadja a parkba látogatókat.[3] A park területén fellelhető egyéb növények közé tartoznak még a Conostylis és a Thysanotus nemzetség fajai is.[1]

Az Eastern Railway hármas számú vasútvonala a park déli részén húzódik, és időnként a vasútvonalnak köszönhetően alakulnak ki bozóttüzek a környéken.[4]

Szolgáltatások[szerkesztés]

A nemzeti parkba látogatók számára illemhely, sátrazási és kempingezési lehetőség, illetve fedett helyek, ivóvízvételi lehetőség, valamint barbecue készítésére alkalmas tűzrakóhelyek állnak rendelkezésre. A park útvonalait jelzések jelölik, illetve információs központ és helyi ranger (erdőkerülő) nyújt segítséget a látogatóknak.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Avon Valley National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. a b Total Travel - Avon Valley National Park, 2010. [2010. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 29.)
  2. About Australia - Avon Valley National Park, 2008. [2011. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 29.)
  3. Experience Perth - Avon Valley National Park, 2009. [2010. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 29.)
  4. http://trove.nla.gov.au/result?q=avon+valley+western+australia+ - photo section has Avon Valley railway route photographs
Commons:Category:Avon River, Western Australia
A Wikimédia Commons tartalmaz Avon Valley Nemzeti Park témájú médiaállományokat.