Korra legendája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Avatár: Korra legendája szócikkből átirányítva)
Korra legendája
(Legend of Korra)
Műfaj akció, kaland, fantasy, vígjáték, dráma

Alkotó
 • Michael Dante DiMartino
 • Bryan Konietzko
Író
 • Michael Dante DiMartino
 • Bryan Konietzko
 • Tim Hedrick
 • Joshua Hamilton
 • Katie Mattila
Rendező
 • Ki Hyun Ryu
 • Joaquim Dos Santos
 • Colin Heck
 • Ian Graham
 • Melchior Zwyer
Hang Janet Varney
Zeneszerző Jeremy Zuckerman

Formátum
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 4
Epizódok 52 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
 • Michael Dante DiMartino
 • Bryan Konietzko
Producer Tim Yoon
Részenkénti játékidő 24 perc
Gyártó
Sugárzás
Eredeti adó USA Nickelodeon
Eredeti sugárzás 2012. április 14.2014. december 19.
Első magyar adó Nickelodeon
Magyar sugárzás 2012. augusztus 26.2015. november 16.
Státusz befejezett
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
Kronológia
Előző Avatár – Aang legendája
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Korra legendája témájú médiaállományokat.

A Korra legendája, néha Avatár: Korra legendája (eredeti cím: Legend of Korra) amerikai televíziós 2D-s számítógépes animációs sorozat, amelyet 2012. április 14-én mutattak be a Nickelodeon-on, és 2012. augusztus 26-án mutatták be magyar nyelven.

Háttér[szerkesztés]

A Korra legendája az Avatár – Aang legendája világában játszódik, annak cselekménye után 70 évvel. Ebben a világban az emberiség négy népbe van osztva: a Víz Törzsei, a Föld Királysága, a Tűz Népe, és a Levegő Nomádjai. Minden népben vannak különleges emberek, az idomárok, akik képesek a népre jellemző elem idomítására.

A világon egyetlen ember van, aki képes mind a négy elem irányítására, aki nem más mint az avatár. Az avatár folyamatosan újjászületik a négy nép tagjaként. Az előző avatár Aang volt, saját korának utolsó levegőidomárja. Halála után született meg a Déli Víz Törzsében utódja Korra. A sorozat az ő kalandjairól szól.

Föld, Tűz, Levegő, és Víz… Gyerekkoromban, apám, Aang avatár elmesélte nekem miként vetett végett barátaival a 100 éves háborúnak. Aang és Zuko, a Tűz Ura a Tűz Népének földjeit a nemzetek Egyesült Köztársaságává tette, ahol nem csak a világ minden tájáról érkezett idomárok, de egyúttal mindenki más is békében és boldogságban élhetett együtt. Eme nagyszerű ország központja Köztársaság Város. Nem ez volt Aang avatár egyetlen jelentős érdeme, de végül az ő ideje is lejárt ebben a világban és ahogy az évszakok körforgása, úgy az avatároké sem állhat meg soha.
– Tenzin

Cselekmény[szerkesztés]

A sorozat a Déli Víz Törzsénél kezdődik azzal, hogy a Fehér Lótusz Rendje meglátogatja az ifjú Korrát, és megállapítja, hogy ő az új avatár. 14 évvel később Korra már elsajátított a négy elemből hármat, és éppen a tűzidomár vizsgáját teszi le. Egyetlen elem van hátra, a levegő, amelyet a tervek szerint Aang avatár fiától, Tenzintől fog elsajátítani. Ő azonban a rövid déli látogatásakor bejelenti, hogy nem tud a Déli Víz Törzséhez költözni és Korrát tanítani, ezért azt el kell halasztani. Ám Korra türelmetlen, ezért Tenzin után szökik Köztársaság Városba. Ott hamarosan megismeri Lin Bei Fongot, a városi rendőrség parancsnokát, és az ellenségét, Amont, az Egyenlőségiek vezetőjét. Az Egyenlőségiek közé azok az emberek álltak be, akik nem idomárok, és elegük lett az emiatt való elnyomásból. Nemsokkal később megismeri Tarrlokot, az Északi Víz Törzsének feltörekvő tanácsosát. Korra nagy rajongója a pro-idomításnak, és a városi arénában megismeri az idomár testvéreket Makot és Bolint.

A város mellett a Levegő Templom szigeten megkezdődik Korra légidomár kiképzése, miközben már helyt kell állnia avatárként az Egyenlőségiekkel szemben, és a Pro-Idomító bajnokságon is, a Tűzmenyétek új vízidomáraként.

A kalandok javánál Korra egy 17 éves, forrófejű, mégis tehetséges tinilánnyá nő fel. A sorozat fő részei Köztársaságvárosban játszódnak. Korra idejében eljött a kevésbé és közepesen modern kor ideje. Automobilok, vagyis úgynevezett Satomobilok száguldanak az emeletes házak között, de láthattunk néhány motorkerékpárt is, sőt a fejlődés olyannyira jelen van, hogy a repülőgépek kora is beköszönt. Korra kötelessége, hogy legyőzze az Egyenlőségieket, akik el akarják venni az idomítást a világtól. Korrát segítik új barátai, Mako, Bolin és Asami.

Első könyv: Levegő[szerkesztés]

Második könyv: Szellemek[szerkesztés]

Amon bukása és halála után fél évvel vagyunk. Korra, miután az előző Avatar, Aang visszaadta neki az idomítási képességét, maga is visszaadta azt Köztársaságváros minden idomárjának, akiket korábban Amon megfosztott az erejétől (kivéve a bűnözőket). Korra szorgalmasan tanulja Tenzintől a levegőidomítást. A város tanácsa feloszlatta magát, mivel belátta, hogy végső soron igaza volt az egyenlőségi mozgalomnak annyiban, hogy tényleg nem képviselték Köztársaságváros lakosságának zömét, akik nem-idomárok. Raiko, egy nem-idomár politikus lett a Nemzetek Egyesült Köztársaságának első elnöke. Mako rendőr lett a városban, Bolin pedig hamarosan vonzó ajánlatot kap. Asami megpróbálja fenntartani a Jövő Iparát, miután apja börtönbe került az egyenlőségi mozgalomban betöltött szerepéért, de egyre nehezebben megy az üzlet, mert nem talál üzleti partnert. Azonban hamarosan megoldódik ez a probléma, miután megismerkedik Iknik Blackstone Varrick-kel, a déli víz törzs nem-idomár tagjával, aki dúsgazdag üzletember és feltaláló. Az ő pénzügyi segítségével szanálják a Jövő Iparát. Bolint is felkarolja az üzletember, mikor is felajánlja neki, hogy legyen mozgósztár, mert a mozgóban, ebben az új technikai vívmányban (lényegében olyan, mint a valóságban a film) rengeteg új lehetőség van.

Közben kialakul a következő krízishelyzet, amit az Avatarnak meg kell oldania: a déli víz törzs kereskedelmi hajóit egyre gyakrabban támadják meg sötét szellemek. Erre a gondra Unalaq, az északi víz törzs vezetője, Korra nagybátyja hívja fel az Avatar figyelmét, amikor látogatóba érkezik a Déli-sarkra, a Gleccserszellemek Fesztiváljára. Unalaq rámutat arra, hogy a szellemek azért agresszívek, mert a déli víz törzs szinte teljesen elfelejtette spirituális gyökereit, túlzottan anyagiassá váltak. Unalaq a fesztivált is kritikával illeti, amely eredetileg szintén a spiritualitásról szólt, nem pedig a vásározásról meg a mértéktelen habzsolásról. Korrának kissé elege van már Tenzin bábáskodásából, és mikor egy sötét szellem rajta üt a fővároson, akivel egyedül Unalaq bír el, elhatározza, hogy megszakítja a tanító-tanítvány kapcsolatot Tenzinnel, és Unalaq tanítványa lesz, aki szintén erre biztatja, és örül, hogy megtaníthatja Korrának a szellemek tudományát. De Korra hamarosan rádöbben arra, hogy Unalaq a saját tisztességtelen céljaira akarta csak felhasználni őt a nagy tudása ellenére, ellenben Tenzin, bár nem mindig hatékony az ismeretek átadásában, végig Korráért tesz mindent. Fény derül közben az Unalaq és Korra apja, Tonraq közt fennálló feszült viszony okára is: Tonraqot száműzte apja, az északi törzsfő egy meggondolatlan tette miatt: kiirtott egy szellemek lakta erdőt, miközben barbár hordákat üldözött, akik előzőleg megtámadták a fővárost. Tonraq ezután a Déli-sarkra utazott, ott lelt új otthonra, később a déli törzs egyik prominens személyisége lett. Unalaq nem próbálta visszafogni forró fejű fivérét, hagyta, hogy Tonraq elpusztítsa a szellemek erdejét, így ő lett északon a törzsfő apjuk halála után.

Unalaq megnyittatja Korrával a Déli-sarkon lévő, szellemvilágba vezető átjárót, mondván, hogy ezzel helyre fog állni a szellemi világ egyensúlya. Korra megteszi, de a visszatéréskor a déli fővárosban meglátják az északiak hadseregét. És ekkor árulja el Unalaq, hogy a déli átjáró megnyitása csak a kezdet volt a terveiben, a következő lépés a víz két törzsének egyesítése lesz, északi vezetéssel. Az északi szárazföldi csapatok és a haditengerészet megszállják a Déli-sarkot, a megszállás tiltakozási hullámot indít el, ellenállási mozgalom jön létre Varrick és Tonraq vezetésével, polgárháború tör ki. Varrick emberei megpróbálják elrabolni Unalaqot, de a gyanú Tonraqra terelődik, akit testvére perbe fogat és elítéltet, előbb halálra, majd hosszú börtönbüntetésre. A kegyelem arra szolgál, hogy Korra Unalaq pártjára álljon. Korra azonban kideríti, hogy a per koncepciós jellegű volt, a bíró Unalaq utasításai szerint járt el. Miután leleplezi nagybátyja hataloméhségét, Korra harcot indít ellene. A gyengébb déli seregek azonban nem bírnak az erősebb északi csapatokkal, ezért Korra segítséget kér az Egyesült Köztársaságtól, amit Raiko elnök elutasít, mivel szerinte a polgárháború a víz törzseinek belügye. Korra az elnök tudta nélkül az Egyesült Erők főparancsnokát, Iroh tábornokot kéri meg, hogy hadgyakorlat ürügyén vonuljon fel a déli felségvizeken, de a konspiratív találkozót az elnök zavarja meg, aki erről Makótól értesült, és hadbírósággal fenyegeti meg a tábornokot, ha kihajózik a honi kikötőből engedély nélkül. Mielőtt elbúcsúznak, Iroh azt javasolja az Avatarnak, hogy forduljon az édesanyjához, a Tűz Úrnőjéhez, ő talán küld majd sereget. Korrát azonban egy hatalmas sötét szellem támadja meg a nyílt óceánon, útban a Tűz Országa felé, miközben unokatestvérei, Eska és Desna is üldözik. Később partra sodorja a víz a Tűz Országában, de emlékezetkiesése van. Gyógyítókhoz kerül, és a segítségükkel előző életeivel kerül kapcsolatba, majd találkozik az első Avatarral, Wannal, akinek történetéből megismeri, hogyan keletkezett az Avatarok ciklusa, amikor is Wan eggyé vált Raava-val, a fény szellemével. Tízezer évvel ezelőtt Wan véletlenül szétválasztotta Raavát és Vaatut, a sötétség szellemét, de hogy helyrehozza, amit elrontott, segíteni akart Raavának, hogy ismét lekössék Vaatut. Egy gigászi küzdelem során Wan, aki előzőleg magáévá tette a négy elem tudományát, összeolvadt Raavával, és így lett belőle az első Avatar, és végül az Idő Fájának odvába zárta Vaatut, valamint lezárta a szellemi átjárókat, hogy emberi lény nehogy megint kiszabadítsa merő tévedésből a sötétség szellemét. Korra felébred, immár mindenre emlékszik, és siet, hogy a bolygók közeli együttállása előtt lezárja a szellemi átjárókat. Unalaq végső célja ugyanis nyilvánvalóvá vált: egyesülni akar a kiszabadult Vaatuval, hogy ő legyen a Sötét Avatar.

Korra át akar lépni a szellemi világba, hogy ott blokkolja az átjárót, ehhez Tenzin segítségét kéri, akihez ismét elszegődött tanítványként. Tenzin mindig azt hangoztatja, hogy sokat járt már a szellemvilágban, ezért tapasztalt szellemi vezetőnek tartják. Később, mivel sehogy sem tud Korrával átlépni, beismeri, hogy valójában sosem járt ott még. Ellenben Tenzin nagyobbik lánya, Jinora természetes módon, erőlködés nélkül át tud jutni, amit apja nehezen dolgoz fel. Korrával együtt meg akarják keresni az átjárót, ami nem megy simán, mert egy időre elveszítik egymást. Végül megtalálják az átjárót, de megjelenik Unalaq is, aki idomítással legyőzi őket, mivel Korra nem tud idomítani (ugyanis nem az átjárón át érkezett, hanem meditálással lépett be, így elvész az idomítási képesség). Unalaq túszul ejti Jinorát és kényszeríti Korrát, hogy nyissa meg az átjárót, ha nem akarja, hogy Jinora lelke örökké a szellemvilágban maradjon.

Varrick machinációkkal akarja elérni, hogy a déli víz törzs támogatást kapjon. Ennek érdekében el akarja raboltatni Raiko elnököt, ebben néhány déli vízidomár segít neki, akik északi katonáknak vannak öltözve, hogy az északi törzsre terelődjön a gyanú. Az emberrablási kísérletre a "Nuktuk, a Dél bajnoka" című mozgósorozat utolsó részének vetítésén kerül sor, melynek főszereplője Bolin. A sorozat propagandacélokat szolgál, Varrick ezzel is az elnökre próbál hatni, hogy adjon katonai támogatást. De hiába, Bolin a premieren megmenti Raikót, aki még ezek után sem akar segíteni. Viszont Mako kiszabadul a börtönből, amiért korábban figyelmeztette a rendőrséget Varrick cselszövéseire, bár akkor még senki sem hitt neki. Mako ezután már nem járőr, hanem nyomozó lesz. Varricket letartóztatják, titkárnője, Zhu Li a börtönbe is követi őt, ahol elképesztő luxusban vannak.

Tonraq és Unalaq összecsapnak, előbbi vereséget szenved. Unalaq siet a szellemvilágba, hogy az együttállásra felkészülhessen. Gyermekei, Eska és Desna feltartóztatják Makót és Bolint, míg ő az Avatarral küzd meg. Korra közben le akarja zárni az átjárót, de az együttállás bekövetkezik, késő már, és Vaatu kiszabadul, majd egyesül Unalaqkal. Ez még Eskát és Desnát is megdöbbenti, akik eddig segítették apjukat. Korra mellé állnak, és segítenek neki a küzdelemben. De Unalaq Vaatuval egyesülve kiszívja Korra testéből Raavát, és legyőzi. Ezzel Korra elveszti a kapcsolatát az összes korábbi Avatarral.

Unalaq, mint Sötét Avatar Köztársaságvárost fenyegeti. Korra, miután magához tér, nem érez semmi reményt, de Tenzin lelket önt belé, és rábeszéli őt arra, hogy egyesüljön az univerzum kozmikus energiájával. Az egyesülés után Korra egy gigantikus formát vesz fel, és megküzd a nagybátyjával. Legyőzi őt, és megtalálja a testében Raavát, akivel újra egyesül, ám a korábbi Avatárokkal való kapcsolatát már nem képes újjáéleszteni. Unalaq meghal az összecsapásban.

Végül Korra a Déli-sarkon jelenti be a polgárháború végét, az északi csapatok hazatérését, és azt, hogy a Déli Víz Törzs kimondta teljes függetlenségét (eddig névleg az északiak vezetése alatt álltak), valamint hogy apját, Tonraqot törzsfővé választotta a Vének Tanácsa. A szellemi átjárók nyitva maradtak, ezáltal emberek és szellemek kölcsönösen átjárhatnak egymás világába.

Harmadik könyv: Változás[szerkesztés]

Szellemek lepik el a világot, és az emberekkel való együttélésük nem mindig megy simán. Köztársaságvárosban egy egész szellemvadon nőtt, ami egyre jobban idegesíti a lakókat.

Az együttállásnak más hozadéka is van: bármilyen hihetetlen, de néhány ember levegőidomítási képességet észlel magán, közéjük tartozik Bumi is, Tenzin bátyja. Hamarosan több levegőidomárról is hírek futnak be, aminek Tenzin nagyon örül, hiszen 170 év után lehetőség nyílik a Levegő Népének újjászervezésére. Korra vállalja a feladatot, hogy megkeresse és meggyőzze ezen újdonsült idomárokat, hogy Tenzintől tanuljanak, hogy megfelelően élhessenek a képességükkel. Miközben egy megzavarodott levegőidomárt ment meg, Raiko elnök türelme elfogy a szellemek miatt, és úgy összezördül Korrával, hogy végül száműzi őt Köztársaságvárosból.

A Fehér Lótusz szigorúan őrzött börtönben tart egy bűnözőt, Zaheert, aki az együttállás hatására szintén levegőidomár lett. Mivel már korábban is Laghima guru, egy levegőidomár-mester tanait követte, könnyedén él az új képességével és megszökik a fogságból, hogy megszöktesse társait, akik a világ több pontján vannak börtönben: barátnőjét, P'Lit az Északi-sarkon őrzik, hogy a hidegben ne tudjon tüzet idomítani, társát, a földidomár Ghazant faketrecben tartják, hogy ne idomíthasson földet, Ming-Huát, egy vízidomár nőt pedig egy vulkán torkában őrzik, ahol a forróság miatt nem képes a vízidomításra. Zaheer szökéséről a Fehér Lótusz informálja Zuko nagyurat, az egykori Tűz Urát, aki ezután megszemléli a többi foglyot és a fogvatartásukat is ellenőrzi. Bár a Fehér Lótusz készültségben van, Zaheer mégis képes megszöktetni cimboráit és az Avatar keresésére indulnak.

Korra közben a Föld Királyságába utazik, mivel több újdonsült levegőidomárról is hírek érkeztek onnét. A fővárosban, Ba Sing Sé-ben felkeresi a királynőt és az idomárokról érdeklődik tőle, de ő azt mondja, nem tud róluk semmit. A királynő hazudik, mert a levegőidomárokat erőszakkal besorozta a hadseregébe és a titkosrendőrség, a Dai Li tagjai elit katonákká akarják kiképezni őket. A királynőnek meggyőződése, hogy a levegőidomárok a Föld Királysága állampolgárai lévén az ő alattvalói, ezért engedelmességgel tartoznak neki, és ezért akarja a hadseregében tartani őket. Korra elvállalja, hogy segít beszedni az adót a királyság egyik nyugtalan részén, de amikor rájön, hogy a királynő hazudott neki a levegőidomárokról, elhatározza, hogy megszökteti őket. De mivel Korrát veszély fenyegeti a szökött bűnözők részéről, Lin Beifong, Köztársaságváros rendőrfőnöke kíséri őt az útján.

Miután a levegőidomárokat sikerül megszöktetni a Dai Li titkos kiképzőtáborából, Korra a királyság Zaofu nevű városába veszi az irányt, ahonnan egy újabb levegőidomárról érkezett hír. Ezt a várost az ún. fémklán lakja, akik mindent fémből építettek. A fémidomárok vezetője Suyin Beifong, Lin féltestvére. Ők ketten Toph Beifong lányai, Toph pedig az előző Avatar, Aang földidomár mestere és barátja, valamint a világ első fémidomárja, később Köztársaságváros első rendőrkapitánya. A megérkezéskor Lin nem akarja megmutatni magát, de később kénytelen ő is előjönni. Az ok: fiatal éveikben Lin és Suyin között nézeteltérések támadtak, Lin rendőr lett, akárcsak az anyja, ellenben Suyin léha életet élt és a törvénnyel is szembekerült. Később Suyin férjhez ment egy Baatar nevű tudóshoz, és létrehozta Zaofut, a fémidomárok városát, amely szavai szerint a világ legbiztonságosabb városa, és megnyugtatja Korráékat, hogy itt biztonságban van a rá vadászó bűnözőktől. A levegőidomár nem más, mint Suyin egyetlen lánya, Opal, aki beleegyezik abba, hogy Tenzintől tanuljon. Lin az azonnali távozást ajánlja a Avatar biztonsága érdekében, de Suyin ismét megnyugtatja a társaságot.

A biztonságnak azonban hamar vége lesz, mert Zaheer és bandája megtámadja a várost. Sikerül visszavonulásra kényszeríteni őket, de senki sem érti, hogyan tudtak behatolni az erős védelmi rendszer ellenére. Aiwei, a város igazlátója és Suyin jobbkeze kikérdezi az őrséget, eredménytelenül. Makónak viszont az a gyanúja, hogy maga Aiwei lehet a sáros, az egyetlen ember Zaofuban, akinek titkai lehetnek. Valóban, miután Korra, Mako, Bolin és Asami behatolnak Aiwei lakására, egy titkos alagutat találnak a lakás alatt, ezen át hatoltak be Zaheerék. Aiwei éppen hazajön, és kérdőre vonja a fiatalokat, aztán leleplezi magát és elmenekül az alagúton, amit beomlaszt maga mögött. Suyint sokkolja Aiwei árulása, miközben végig maximálisan bízott benne. Az Avatar csapat Aiwei nyomába ered, hogy így Zaheerra találjanak, válaszokért.

Korráék a Ködös Pálma Oázisban bukkannak rá Aiwei-re, egy panzióban. Miután egész nap hiába figyelik a szobáját, bemennek hozzá. Aiwei meditációban ül az ágyon. Korra rájön, hogy Aiwei lelke a szellemvilágban van, ezért ő is meditálni kezd, hogy kövesse. A szellemvilágban Korra egy korábbi információt felhasználva Xai Bau berkébe megy, és ott találja Aiweit, aki Zaheerral találkozik éppen. Az igazlátó biztosítja Zaheert, hogy senki sem követte és az árulásáról sem tudnak, de Korra megmutatja magát, Zaheer pedig az Elveszett Lelkek Homályába taszítja Aiwei lelkét. Korra ezután magyarázatot követel, hogy miért akarták őt elrabolni kiskorában, erre Zaheer felfedi a Vörös Lótusz létezését, amely egy titkos szervezet, mint egykor a Fehér Lótusz. Az utóbbi egy tagja, Xai Bau kilépett és létrehozta a Vörös Lótuszt, mert szerinte a Fehér Lótusz helytelenül cselekedett, amikor nyilvánosan kezdett működni és a mindenkori Avatar szolgálatába állt. A Vörös Lótusz egy anarchista szervezet, melynek célja, hogy megszüntesse a kormányok hatalmát. Korra meglepődik, mikor Zaheer elmondja neki, hogy a nagybátyja, Unalaq is a szervezet tagja volt, és Zaheerék az ő utasítására próbálták elrabolni Korrát. Unalaq azonban minden hozzá vezető nyomot eltüntetett, és hagyta, hogy Zaheert és társait elfogja a Fehér Lótusz Tenzin, Sokka, Zuko és Tonraq vezetésével.

Zaheer a meditáció közben elárulta társainak Korráék hollétét, így ők rajtaütnek az Avatar Csapaton. Asami elmenekül Korra testével Naga hátán, Mako és Bolin addig megpróbálják feltartani Zaheer társait, de nem járnak sikerrel, elfogják őket. Korrát és Asamit pedig a Föld Királynőjének katonái ejtik fogságba, mivel a királynő kérdőre akarja vonni az Avatart a légidomárok megszöktetése miatt. Korra nem akarja, hogy a királynő elé vigyék, ezért Asamival megtámadják a katonákat, de a léghajójuk lezuhan a sivatagban. A katonákat a maguk oldalára állítják és eszkábálnak egy homokvitorlást a roncsokból, így jutnak el egy oázisba, ahol Zukóval, Tonraqkal és Linnel találkoznak.

Zaheerék átadják a Föld Királynőnek Makót és Bolint, akiket a királynő fogságba vet. Zaheer üzletet akar: az Avatart, cserébe a levegőidomárokért. A királynő elfogadja az ajánlatot. Később Zaheer beront a királynőhöz és megöli őt, amit közöl a néppel is. Ba Sing Se városában eluralkodik a káosz. Zaheer kiengedi a börtönből Makóékat, de el kell vinniük egy ultimátumot Korrának: ha nem adja át magát önként Zaheernak, akkor a levegőidomárok pórul járnak.

Makóék átadják az üzenetet Korrának, amikor újra találkoznak, Korra megpróbál rádión szólni az északi levegőtemplomba, de mire eléri Tenzint, már késő, Zaheerék megtámadják a templomot. Tenzin és társai ellenállnak, de a gazemberek legyűrik őket. Zaheer rádión kapcsolatba lép Korrával és követeli tőle, hogy önként adja át magát, amire Korra rááll. Tonraq, Lin és Suyin vállalják, hogy résen lesznek, Mako és Bolin pedig elmennek a levegőidomárokért. De Zaheerék tőrbe csalják őket, Mako gyorsan figyelmezteti Korrát, hogy a levegőidomárok nincsenek a templomban, és ne adja fel magát, de késő. Korra ettől függetlenül megpróbál megküzdeni Zaheerral még leláncoltan is, de elbukik és Zaheer elrepül vele - Laghima tanainak követése meghozta gyümölcsét, no meg P'Li, a robbanásidomárnő halála is adott egy lökést ehhez, hiszen így már nem kötötték földi kapcsolatok.

Korrát leláncolják, és a Vörös Lótusz néhány fémidomár tagja egy fém alapú mérget ad be neki, amitől önkéntelenül előjön az Avatar Állapot. Zaheer és társai ebben az állapotban akarnak végezni Korrával, hogy az Avatárok ciklusa örökre megszakadjon. Korra ellenáll, és eltépi láncait, majd harcba száll Zaheerral. Az Avatar Csapat Zaheer társaival veszi fel a harcot. Ming Huát Mako öli meg villámmal, Ghazan pedig öngyilkos lesz. Ezután kiszabadítják a levegőidomárokat, akikre a Vörös Lótusz tagjai vigyáznak. Korra ezalatt élethalálharcot vív Zaheerral, de vesztésre áll, a méreg egyre jobban kifejti hatását. A levegőidomárok egy nagy forgószelet keltenek, és így kapják el Zaheert, akit rögtön foglyul ejtenek. Korra alig él, Suyin Beifong kiidomítja a testéből a mérget, de lebénul.

Korra tolószékbe kényszerül, visszaviszik őt Köztársaságvárosba. Raiko elnök bocsánatot kér tőle, amiért kiutasította őt a városból. Zaheer ismét börtönbe kerül, a Vörös Lótuszt pedig terrorszervezetté nyilvánítják. Jinorát légidomármesterré avatják, Tenzin pedig bejelenti, hogy az újjászülető Levegő Népe az egész világon a stabilitást és a békét fogja előmozdítani.

Negyedik könyv: Egyensúly[szerkesztés]

Három év telt el azóta, hogy Korrát kis híján megölte a Vörös Lótusz. Sokáig lábadozott a Déli-sarkon, miközben az idős Katara gyógyította őt és irányította a rehabilitációját. Mikor jobban lett, elhagyta a Déli-sarkot és a világot járta. De folyton látomások kínozzák, és testileg sem jött helyre száz százalékosan.
A Föld Királyságában eluralkodott a káosz az 53. uralkodó, Hou Ting halála óta, akit Zaheer ölt meg. Örököse, Wu herceg, aki a korábbi Föld királya, a Dai Li által sokáig befolyásolt Kuei dédunokája, kénytelen volt emigrálni az országból, és az Egyesült Köztársaságban keresett menedéket, ahol is Mako lett a kísérője és bizalmasa. Wu szeretné átvenni a királyság vezetését, de Kuvira, aki korábban Suyin Beifong egyik katonája volt, ellene dolgozik. Kuvira megszünteti a királyságot, és létrehozza a Föld Birodalmát, magát pedig teljhatalmú katonai diktátorrá nyilvánítja. A neki hűséget fogadó kisebb államoknak megígéri, hogy a központi kormánytól elegendő ellátmányt és védelmet kapnak. Terve végső soron az, hogy minden olyan területet visszafoglaljon, ami egykor a Föld Királyságához tartozott, így az Egyesült Köztársaságot is, amelyet Aang Avatar és Tűz Ura Zuko hozott létre a Tűz Népe által létesített kolóniákból. Egyszóval most igen nagy szükség van Korrára, de ő nincs a közelben. Még mindig a világban utazgat, és nem tökéletes az idomítási képessége.
Ám az Avatart a szellemvadon hívja, és ott egy régi jó ismerőssel találkozik - Toph Beifonggal, a legendás föld-és fémidomárral. Toph egyedül él a mocsárban, régóta visszavonult a rendőrségi munkától és a világ más egyéb dolgaitól. Hosszas rábeszélésre elvállalja, hogy segítsen Korrának az állapota további javításában. Edzi az idomítási képességét és az akaraterejét, kitartását is, a leckék nem túl kellemesek, mivel Toph egész életében kifejezetten örömét lelte az Avatarok kínzásában, ahogy ő maga vallja. Korrát időnként ellenségeinek emlékei gyötrik, harca Amonnal, Unalaqkal és Zaheerral újra és újra kibillenti egyensúlyából. Toph rámutat arra, hogy Korra még nem tette túl magát ezeken, ezért szükséges, hogy ne bánkódjon tovább azon, ami már megtörtént.
Tenzin közben a gyermekeit, Jinorát, Ikkit és Meelot Korra keresésére küldi, mert Kuvira hatalomgyakorlása egyre aggasztóbb a világ számára. A gyerekek sokáig nem érnek el eredményt, de amikor Toph a mocsárban arra utasítja Korrát, hogy próbáljon kapcsolatba kerülni szeretteivel a mocsár legnagyobb fájának gyökérzete révén, Jinora érzékeli a jelenlétét és rábukkannak. Hazahívják Korrát, akinek előtte van egy feladata: megszabadulni a méreg maradékától, mivel Suyin nem végzett tökéletes munkát. A művelet sikerül, Korra végre képes megidézni az Avatar Állapotot, ezután távozik a mocsárból Tenzin gyermekeivel és szívében hálával Toph iránt.
Korra azt kéri a gyerekektől, hogy menjenek egyenesen Zaofuba. Tudja, hogy segítenie kell Suyinnak, főleg, miután Kuvira a város alá küldte jól felszerelt hadseregét. A diktátor azt követeli Suyintól, hogy ismerje el a fennhatóságát a városállam felett, de Su ezt megtagadja, mert a Föld Birodalma más államai példájából tudja már, milyen is Kuvira uralma. Még fia, ifjabb Baatar, aki Kuvira jegyese lett, sem tudja őt meggyőzni. Kuvira ezután erő alkalmazására szánja el magát.
Megérkezik az Avatar, és Suyinnal beszél. A matriarcha elmondja Korrának, hogy a Föld Királynő halála után a világ többi vezetője őt akarta felkérni a királyság vezetésére, de ő nem akarta vállalni, mert nem vágyott uralkodói babérokra. Kuvira viszont, aki a városállam hadseregében szolgált akkor, kihasználta a lehetőséget, többeket maga mellé állított, például Bolint, ifjabb Baatart, és Varricket, ez utóbbi a börtönből való szabadulása óta Zaofu vendégszeretetét élvezte. Kuvira rendet teremtett Ba Sing Se városában és szerte a Föld Királyságában, így elnyerte a többi állam támogatását, és szavát vették, hogy az új király trónralépésekor lemond. Ezt azonban "elfelejtette" betartani és azóta is makacsul ragaszkodik a hatalomhoz, sőt az ország területének növeléséhez. Varrick, aki kiváló tudós, most a diktátor utasítására szellemindák felhasználásával egy szupererős fegyvert fejleszt. Egy balul sikerült kísérlet után azt javasolja Kuvirának, hogy ne folytassák a fejlesztést, de Kuvira nem tűr ellentmondást. Bolin szintén Kuvirát szolgálja, de Varrickhez hasonlóan neki is kétségei támadnak a diktátor módszereit illetően. Együtt akarnak megszökni, de visszahozzák őket. Kuvira ismét parancsot ad a fegyver fejlesztésére, Bolint pedig átképzőtáborba küldi. Varrick titkárnője, Zhu Li hűséget fogad, hogy elkerülje a deportálást - mint később kiderül, a hűsége nem igazi.
Korra tárgyalni akar Kuvirával, ami megtörténik. Fegyverszünetben állapodnak meg, Kuvira addig hozzájárul, hogy Korra meggyőzze Suyint, de utóbbi megelőzi őket, mert lopva rá akar támadni Kuvirára. A próbálkozás eredménytelen, Suyin, a férje és két fia fogságba esik. Kuvirát felháborítja a fegyverszüneti megállapodás megszegése, és a seregét a városra akarja zúdítani, de Korra párviadalt ajánl, amit végül elfogad. Ha Korra győz, a város elkerüli a megszállást, ha Kuvira győz, a város kénytelen lesz fejet hajtani előtte. Korra még mindig nem tud tökéletesen harcolni, és alulmarad a küzdelemben. A diktátor serege elfoglalja Zaofut, a lakosság zöme hűséget fogad neki, de idősebb Baatar és Huan, a második fiú a sorban, erre nem hajlandók. Varrick és Bolin ezalatt megszöknek a vonatról, ami az átképzőtáborba viszi őket, és Köztársaságváros felé menekülnek, hogy figyelmeztessék a vezetőket Kuvira terveiről.
Korra visszatér Köztársaságvárosba, ahol Tenzinnel, Makóval és Asamival is találkozik. Asami időközben néhányszor meglátogatta börtönben ülő apját, és fokozatosan felkészült a megbocsátásra. Mako nehezményezi, hogy Korra nem írt neki levelet az eltelt három évben. Mindezt egy ebéd előtt beszélik meg, amelyen Wu herceg is részt vesz. Wu kimegy a mosdóba, ez egyszer egyedül, és ebből baj történik, mert Kuvira ügynökei elrabolják. Korráék az emberrablók nyomába erednek, akik a város főpályaudvarára viszik a herceget. Sikerül felszállniuk az egyik vonatra, és kiszabadítják Wu egy kis küzdelem után. Bolin és Varrick közben néhány dezertőr fogságába esik, akik Kuvira egyik átképzőtáborából szöktek meg, tűz-és vízidomárok vegyesen. Azt hiszik, Bolinék is a diktátorral vannak, de belátják, hogy ők is tőle szöktek meg. Összefognak, hogy átlépjék a Föld Birodalmának határát, de egy határátkelőnél felismerik őket, és harcolniuk kell az őrséggel. Legyőzik őket, és együtt menekülnek tovább.
Wu herceget Asami házában szállásolják el ideiglenesen. Jinora zavart érez a szellemmocsár erejében, miután Köztársaságvárosban egy csapat turistát elragadnak a szellemindák, Korra utánajár a dolognak, és megtudja, hogy Kuvira serege szellemindákat szüretel, így keletkezik a zavar. A felfedezést az éppen tanácskozó világvezetők tudomására hozzák, és az időközben befutó Varrick és Bolin is elmesélik, hogy milyen projektben segítettek Kuvirának. Felismerve a veszélyt, Raiko elnök elrendeli a határok megerősítését. Korra szeretné kiszabadítani az indák fogságából Jinorát és a többieket, de képtelen rá, egyfolytában akadályozzák a látomásai, nem tud tőlük átlépni a szellemvilágba. Őrültnek hangzó ötlete támad: talán az a személy segíthet, aki maga okozza mindezt - Zaheer. Sikerül rávennie Tenzint, hogy elintézzen egy találkozót a börtönben levő Zaheerral. A fogoly ráérez arra, hogy az Avatar miért kegyeskedett meglátogatni őt, és kifejti neki kettejük élethelyzetét: ő le van láncolva, bár tud repülni és sok időt tölt a szellemvilágban, ellenben Korra szabadon jár-kel, mégsem képes erre. Korra a szemére veti, hogy a Föld Királynőjének megölésével Zaheer utat nyitott egy még kegyetlenebb zsarnoknak, ami elgondolkoztatja Zaheert. Felajánlja Korrának, hogy segít neki átjutni a szellemvilágba, de ehhez lélekben túl kell tennie magát a múlton: a mérgezésen, a küzdelmen, azon, hogy majdnem meghalt. Zaheer vezetésével az Avatar végre megszabadul a kínzó emlékektől, jobban mondva képes feldolgozni a történteket, utána pedig megmenti a bajba került Jinorát és a turistákat.
Bolin azon igyekszik, hogy visszaszerezze Opal bizalmát, de a lány árulónak tekinti őt. Végül Opal meggondolja magát, és felajánlja Bolinnak, hogy egy titkos küldetéssel talán tisztára moshatja magát. Lin és Opal ugyanis elhatározták, hogy kiszabadítják a családtagjaikat Kuvira fogságából. Bolin persze rögtön igent mond. Hirtelen becsatlakozik hozzájuk Toph is, aki az indák révén mindenről tudomást szerez, ami a világban történik. Kiszimatolják, hogy Kuvira tesztelni akarja az elkészült fegyvert, és ezt az alkalmat használják fel a rajtaütésre. Kiszabadítják Suyint, a férjét meg a két ikerfiút, de Bolin Zhu Lit is ki akarja menteni, mert Kuvira rájött a szabotázsára és fogságba vetette. Őt is kimenekítik, a Beifongok pedig túlteszik magukat a régi ellentéteken.
Zhu Li megemlíti, hogy kihallgatta Kuviráékat, akik két hét múlva meg akarják támadni az Egyesült Köztársaságot. Raiko elnök parancsot ad a haderőnek a készültségre, és elrendeli a lakosság kimenekítését. Korra segítséget kér a szellemektől, de ők elutasítják, mondván, az emberek a szellemekkel a saját háborújukat akarják megvívni. Az Avatar Csapat figyeli a Föld Birodalmának seregét, Asami és Varrick pedig mecha tankokat gyártanak a köztársaság számára. A vezetők úgy gondolják, hogy a szellemindafegyvert vasúton fogják mozgatni, ezért lezárnak minden vasútvonalat, de hiába: Kuvira egy óriási robotot építtetett, annak hátára szerelték fel az ágyút. Ráadásul egy héttel korábban érkezik Köztársaságváros határába. A város alá érve felszólítja Raiko elnököt a megadásra, és ennek érdekében kicsit demonstrálja a fegyver erejét a hadiflottán. Raiko ennek hatására leteszi a fegyvert. Kuvira Baatart küldi az elnökhöz, hogy amaz megadja magát, de Korra és néhány levegőidomár elrabolja őt a léghajójáról, hogy kiszedjék belőle, hogyan lehet megállítani az óriási robotot. Rádiókapcsolat létesül Kuvira és az Avatar között, így derül fény a csínyre. Korra úgy veszi rá Baatart az együttműködésre, hogy megfenyegeti őt, mindenhová magával hurcolja túszként és soha többé nem láthatja Kuvirát. Baatarra ez hat végül, és beadja a derekát. Hajlandó segíteni és kérleli a jegyesét, hogy vonuljanak vissza. Ám Kuvira nem hajlandó meghátrálni, és kiderül, hogy a dicsőség még a szerelemnél is fontosabb számára, mert a szuperfegyverrel rálő az épületre, ahol Baatart tartják. Nagy nehezen megússzák a bent tartózkodók, Baatar pedig Kuvira árulása miatt végleg megbánja eddigi magatartását és anyjával is kibékül, segít az Avatar Csapatnak.
A mecha tankok java része megsemmisül egy sugártól, amit az óriás robot lőtt ki, de maradt még néhány repülő robot, amelyekre plazma pengéket szerelnek. Mindez Hiroshi Sato ötlete, akit Lin Beifong kihoz a börtönből, mivel a szorult helyzetben minden intelligens elmére szükség van. Korra és társai megpróbálják feltartani az óriást, ezalatt Satóék a plazmavágókkal megpróbálnak lyukat vágni az óriásrobot platina testén. Forró a helyzet, és Hiroshi ekkor nehéz döntést hoz: lányát katapulttal kiveti a repülő robotból, ő viszont bent marad, amikor az óriás odacsap a kezével. Ezzel végleg jóvátett minden rosszat, amit Asami ellen elkövetett az egyenlőségiekkel való kacérkodása során. Asami rettentő szomorú apja elvesztése miatt, akinek végül teljesen megbocsátott. Mindenesetre a merész próbálkozás sikerült, Korráék bejutnak a robot testébe. Mako és Bolin kiiktatják az energiaforrást, Lin és Suyin pedig az ágyút semlegesítik, amely leszakad a robot testéről. Kuvira meglóg a robotból, Korra üldözőbe veszi. Viaskodnak egymással, Kuvira a robot leszakadt karjához fut, és bekapcsolja az ágyút. A sugárt azonban nem tudja megfékezni, leállítani, Korrának kell feltartóztatnia. A sugár akkora energiát szabadít fel, hogy egy új átjáró keletkezik a szellemvilágba. Oda kerül Korra és Kuvira is. Az utóbbi ellenáll és dühös, mert Korra az útjába állt. Igazolni akarja magát, hogy végig csak segíteni akart a Föld Népén. Korra megérti ezt, és végül együtt jönnek vissza az átjárón keresztül. A diktátor belátja vereségét, és parancsot ad a hadseregének a visszavonulásra, Lin és Suyin pedig foglyul ejtik őt.
A befejezésben Varrick és Zhu Li házasságot kötnek, a lakodalmon Mako és Wu herceg beszélgetnek arról, hogy a herceg talán átvehetné a Föld Királyságának vezetését. De Wu kifejti megváltozott álláspontját, mely szerint a monarchia már elavult intézmény és inkább köztársaságot képzel el. Korra is helyesli az ötletet és segítséget ajánl Wunak. A keletkező szellemi átjáró körül megmarad a zöld terület. Asami is beszél Korrával, elmondja neki, hogy mennyire fáradtnak érzi magát az utóbbi idők eseményeitől, és szeretne pihenni, majd felveti, hogy már régóta szeretné megnézni a szellemvilágot. Korra jó ötletnek tartja és együtt lépnek be az új átjárón.

Szereplők[szerkesztés]

Első könyv: Levegő (Air)[szerkesztés]

Pozitív szereplők[szerkesztés]

 • Korra avatár – Egy 17 éves vízidomár a Déli Víz Törzséből, az új avatár. A négyből már három elemet elsajátított, a vizet, a földet és a tüzet, csak a levegő van hátra. Lázadozó és forrófejű alkat, ezért az idomítás spirituális oldalával, és így a légidomítással gondjai akadnak. Katarától, Aang avatár feleségétől elsajátította a gyógyítás tudományát. A légidomítást Aang és Katara legfiatalabb fiától, Tenzintől tanulja. Sokat kellett volna várnia, ha Nagával (egy jegesmedve-kutyával) nem szökött volna el, és nem ment volna a Köztársaság városba. Amikor megismeri Makot rögtön megtetszik neki, de Makonak Asami is tetszik.
 • Mako – Egy ifjú tűzidomár, aki Köztársaság Város utcáin nőtt fel öccsével Bolinnal, miután szüleiket megölte egy tűzidomár. Képzett idomár, a Tűzmenyétek kapitánya és öccsével, és később Korrával a pro-idomító versenyek résztvevője. Edzőjüknek hála lakhelyet is találtak a Pro-Idomár aréna padlásán. Legelőször Asami tetszik neki, de aztán Korrába szeret bele.
 • Bolin – Földidomár, aki Mako öccse. Mély kapcsolatot ápol a testvérével és van egy tűzmenyétje, Pabu. Már kiskora óta tanítja őt.
 • Asami Sato – Hiroshi Sato lánya. Bár gazdagságban nőtt fel ő is megtapasztalta az élet nehéz oldalát, mert 6 éves korában édesanyját megölte az Agni Kai Triád. Széles körű önvédelmi kiképzésben részesült, és jó sofőr is. Makot azonban úgy ismerte meg, hogy elütötte. Kárpótlásul Makoval egy fényűző étterembe ment, ahol kiderült, hogy a pro-idomítás nagy rajongója. Amikor kiderül, hogy apja az Egyenlőségieket támogatja, elárulja és Korra oldalára áll. Nem idomár.
 • Tenzin – Aang és Katara legifjabb gyermeke, légidomár mester. Komoly, és nyugodt ember, nagy felelősség nyugszik a vállán azzal, hogy ő Köztársaság Város öt Tanácsnokának egyike, és Korrát is tanítja. A Levegő templom szigeten él feleségével Pemával, és négy gyermekükkel Jinorával, Ikkivel, Meelóval és Rohannal.
 • Pema – Tenzin felesége, egy női levegő-akolitus. Az első könyv elején várandós negyedik gyermekükkel, aki a vége felé megszületik és a Rohan nevet kapja. Pema egy kedves asszony. Azt reméli, hogy Rohan ha idomár is lesz, egy átlagember legyen, aki nem küld percenként hűs szellőt az arcába.
 • Lin Beifong – Toph Beifong lánya, rendőrparancsnok, és fémidomár. Komoly és hajthatatlan személyiség, aki szerint a rend fenntartásának egyedüli módja a katonai erő. Az első könyv elején meggyűlik a baja Korrával, de aztán remekül boldogulnak. Kétszer elbukik az egyenlőségiek ellen, ezért beadta a lemondását, és az utódja Saikhan lesz. De egyetlen fémidomár sem tud platinát idomítani. Meglepő, hisz a platina is fém. Régen Tenzinnel járt, és még sokáig haragudott is rá, mert szakítottak. Menekülés közben, hogy megvédje Pemát és a gyerekeket, feláldozza magát, és Amon elveszi az erejét. Később, az első évad végén, Korra visszaadja neki azt.
 • Jinora, Ikki és Meelo – Légidomár testvérhármas. Jinora és Ikki lány, míg Meelo egy fiú. Jinora 10, Ikki 7, és Meelo 5 éves. Jinora már korán érdeklődik a fiúk után, de nagyon okos, kiváló légidomár és szeret könyvet olvasni. Ikki sokat kérdez, gyorsan beszél, és amikor dühös, akkor vicces is. Meelo nem éppen nyugodt, de amilyen vad, olyan vicces és tehetséges is. Hárman együtt remek légidomárok. Így győztek le 12 egyenlőségit.
 • Aang avatár – Az előző avatár, az előző rajzfilmsorozat főhőse. Összeházasodott Katarával. A sorozatban egy visszaemlékezésben láthatjuk 40 évesen . Házastársa Katara, gyermekei: Kya, Bumi, Tenzin. 40 évesen legyőzte Yakone-t, a véridomárt, és elvette a képességét. Bezáratta egy börtönbe örökre. De Yakone mégis kiszabadult.
 • Katara – Aang avatár felesége, vízidomár. Ő tanította meg Korrát gyógyítani. A sorozatban 85 évesként láthatjuk, mégis fitt, bölcs, és unokáit többször is látta. Ő képviseli a Déli Víz Törzsének legnagyobb városainak egyikét.
 • Iroh tábornok – Zukonak a Tűz Urának unokája, és az Egyesült Nemzetek tábornoka/vezetője. Tűzidomár, legyőzte Hiroshi Sato repülőgépeit, vagyis majdnem. Mindössze pár villámmal. Kiderült, hogy ügyesen vezeti a repülőgépeket. Egyszer belezuhan a vízbe, de Korra megmenti és gyógyítja. Ő utána Bumi következik a ranglistán az Egyesült Nemzeteknél.
 • Shiro Shinobi – Az idomáraréna kommentátora.

Negatív szereplők[szerkesztés]

 • Amon – Az első könyv főellensége, az Egyenlőségiek vezetője, aki azt hiszi, hogyha az idomárokat megfosztja a képességeiktől, azzal egyenlővé teszi a világot. Azért követik, mert ő is hajlításra képtelennek mutatja magát, de csak becsapja őket, mivel víz- és véridomár. Piros és szürkésfehér maszkot visel, hogy senki ne lássa, ki is ő. Az igazi neve Noatak és az északi víz törzsének szülöttje. Yakone idősebb fia és Tarrlok bátyja.
 • Hiroshi Sato – Gazdag, 45 éves feltaláló. Ifjú felnőtt korára összegyűlt az első millió yuanja (kínai fizetőeszköz). Szponzorálta a Tűzmenyéteket a Pro-idomításban. De amint kiderül, hogy az egyenlőségieket támogatja, lánya megrázza egy elektromos kesztyűvel, melyet Hiroshi készített az Egyenlőségieknek. Ezenkívül robotokat, sőt repülőket is készített számukra. Eredetileg szegény családból származik.
 • Tarrlok tanácsnok – Ideiglenes gonosz, víz- és véridomár. Amon öccse. Tanácsnok a városban, az Északi Víz Törzsét képviseli. A döntései mindig Tenzin ellenében vannak. A végén Amon megfosztja képességétől, de amint kiderül, hogy testvérek, elutaz(ná)nak, de ezt Tarrlok megakadályozza, mert egy elektromos kesztyűvel felrobbantja a motorcsónakot.
 • Yakone – Noatak (Amon) és Tarrlok apja. A Déli Víz Törzséből származik, de Köztársaságvárosban született. Köztársaságváros legfélelmetesebb bűnözője, a Déli Víz Törzsének képességét, a véridomítást használja, és sikerült továbbfejlesztenie azt, így nem csak teliholdkor, hanem minden napszakban képes rá.
 • Tripla Terror – Egy rablóbanda Köztársaságvárosban. Tagjai (ismertek): Villámcsapta Zolt (ex-vezető, ex-tűzidomár), Vipera (új-vezető, vízidomár), Sötét Shin (tag, ex-vízidomár), Kétlábujj Ping (tag, tűzidomár). Amon Zoltnak, Shinnek, és két ismeretlen tagnak elvette az erejét.

Második könyv: Szellemek (Spirits)[szerkesztés]

Pozitív szereplők[szerkesztés]

 • Tonraq – Korra apja, Senna férje és Unalaq törzsfő bátyja, az Északi Víz Törzsének szülöttje, vízidomár. Unalaq felbérelt egy vandálbandát, hogy csalják Tonraq csapatát a szellemerdőbe. A vandálok ezért az életükkel fizettek, de az erdőt kiirtották. A szellemek megtámadták az Északi Víz Törzsét, és Unalaq tudta csak megfékezni. Ezért száműzték Tonraqot a déli víz törzsétől. Északi törzsfőből déli törzsfő lett.
 • Senna – Tonraq felesége, Korra anyja.
 • Varrick – A világon a leggazdagabb ember. A Déli Víz Törzsének szülöttje. Furfangos üzletember. Egy propagandafilmet forgat Unalaq gonoszságáról új találmányával, a mozgóképpel, amit Asami támogat. A filmnek Bolin a főszereplője. Varrick bármit megtenne, hogy az elnök az erőit délre küldje, üzleti érdeke fűződik egy komolyabb háborúhoz. Felbéreli a Tripla Terror bandát, hogy lekössék Makót és Asamit, amíg kirabolják Asami családi cégének raktárait. A Tripla Terror bizonyítékokat helyez el Mako lakásán, így Makót bebörtönözik. Mialatt a nagy sikerű filmje fináléjának első részét mutatják az arénában, tervet sző az elnök elrablására, hogy így kényszerítse ki a köztársasági haderő délre küldését. Bolin megvédi az elnököt, és Makót elengedik. Varricket „bebörtönözik” asszisztensével, Zhu Lival együtt egy luxusbörtönbe, ahonnan Korra és Unavaatu (Unalaq és Vaatu) csatája közben megszöknek, és a fémklánnál telepednek le. Évekkel később Bolinnal egyetemben beállnak Kuvira seregébe.
 • Zhu Li – Varrick asszisztense, a negyedik könyv végén összeházasodnak.
 • Ginger – Színésznő, aki Varricknek dolgozik. Varrick a gleccserszellemek ünnepén mutatja be őt Asaminak és Bolinnak egy üzleti találkozón, mint az általa feltalált mozgókép egyik sztárját. Később Bolinnal együtt szerepel Varrick a „Nuktuk kalandjai: A dél bajnoka” című propagandafilmjében, mint Nuktuk barátnője.
 • Bumi – Aang avatár és Katara legidősebb, nem-idomár gyermeke. Nevét Aang gyermekkori barátjáról, Omashu királyáról kapta. A harmadik könyvben levegőidomár lesz.
 • Kya – Aang avatár és Katara egyetlen lánya, második legidősebb gyereke. A nevét Katara néhai édesanyjáról kapta. Mint édesanyja, ő is vízidomár és gyógyító is. Szoros kötelék fűzi Tenzin elsőszülött lányához, Jinorához. Szereti az öccsét cukkolni.
 • Wan avatár – Az első avatár, aki Raava, a fény szelleme és az elemek segítségével bebörtönözte Vaatut, a sötétség szellemét az idő fájába, majd ezután lezárta az átjárókat a szellemvilágba, amelyek az anyagi világban az északi és a déli sarkon helyezkednek el, hogy egyetlen ember se szabadíthassa ki a gonoszt.
 • Raava – A fény szelleme. Tízezer évvel ezelőtt Wan, az első avatár választotta szét a sötétség szellemétől, Vaatutól. Ettől kezdve Raava gyengülni kezdett, de nem tűnt el, ugyanis a fény nem létezhet sötétség nélkül és a sötétség fény nélkül. Ezek után, ahogy Raava gyengülni kezdett, Wan egy teáskannában hordozta, majd minden elemhez tartozó oroszlánteknőshöz ellátogatott, és megszerezte az elemhez tartozó tudást (ezt a tudást Raava hordozta, és Wannal egyesülve tudta csak irányítani Wan). Az elemek megszerzési sorrendje lett az avatárciklus is (tűz, levegő, víz, föld). Az Együttállás napján Raava Wannal egyesülve legyőzte Vaatut, és bebörtönözte az idő fájába. Ezek után Raava nem vált el Wantól. Tízezer évvel később, Korra idejében újra eljött az Együttállás ideje, és az avatár megküzdött a sötét avatárral, Unavaatuval (Unalaq egyesült Vaatuval). Unavaatu kiragadta Korrából Raavát, és szinte megsemmisítette, így Korrának megszűntek a kapcsolatai az előző életeivel. Természetesen végül újra egyesült Korrával.
 • Iroh bácsi – Zukonak, a Tűz Urának nagybátyja, akivel Korra a szellemvilágban találkozik, amikor a másik oldalról akarja lezárni a déli átjárót, de közben elveszti Jinorát, így Iroh bácsitól kap segítséget. Később pedig Tenzin, Bumi és Kya is belefut Irohba, mikor Jinora lelkét keresik. Iroh elmondja Aang gyermekeinek, hogy már 40 éve a szellemekkel él együtt.
 • Raiko elnök – Köztársaságváros új elnöke.

Negatív szereplők[szerkesztés]

 • Unalaq – Korra nagybátyja, Tonraq öccse, az Északi Víz Törzsének vezetője. Ármánykodással szerezte meg a trónt forrófejű bátyja, Tonraq elől. A szellemvilág nagy tudású ismerője.
 • Eska – Unalaq lánya, Korra unokatestvére, Desna ikertestvére, kiváló vízidomár. Csak félig negatív szereplő, mivel a végén segít Korrának.
 • Desna – Unalaq fia, Korra unokatestvére, Eska ikertestvére, vízidomár. Apja miatt megsérül. Szintén csak félig negatív.
 • Vaatu – A sötétség szelleme. Részletesebb jellemzését lásd Raavanál.

Harmadik könyv: Változás (Change)[szerkesztés]

Pozitív szereplők[szerkesztés]

 • Kai – Egy egyszerű bajkeverő a Föld Királyságában, de levegőidomár lett, és most Tenzin tanítja az Északi Légtemplomban.
 • Suyin „Su” Beifong – Lin Beifong féltestvére, fiatalkorában rosszfiúkkal lógott, és egyszer segített nekik megszökni. Felnőttkorában Zaofu vezetője Baatar felesége és öt gyerek anyja (Baatar Jr., Huan, Opal, Wei, Wing).
 • Baatar – Suyin férje. Sokka és Suki fia. Sokka Katara testvére .
 • Suyin gyerekei
 • Baatar Jr. (ifjabb Baatar) – Suyin legidősebb gyereke. Apjáról kapta a nevét. A negyedik könyv előtt beleszeret a Föld Birodalmának egyesítőjébe, Kuvirába, ezért egy ideig anyja és Korráék ellensége lesz.
 • Huan – Suyin második gyermeke, földidomás, punk.
 • Opal – Suyin lánya, levegőidomár. Szerelmes Bolinba.
 • Wei és Wing – Suyin földidomár-ikerfiai.
 • Zuko nagyúr – A Tűz népének előző ura és Iroh tábornok nagyapja, jelenleg lánya Izumi ül a trónon.
  • Druk - Zuko sárkánya.

Negatív szereplők[szerkesztés]

 • Zaheer – Laghima guru követője. A Vörös Lótusz vezetője. A harmadik könyvben levegőidomár lesz, és ennek segítségével megszökik teljesen egyszerű ketrecéből. A 3.könyv végén megtanul repülni. Vadászik Korrára, hogy az ő erejével új világot hozzon létre.
 • Ghazan – Föld- és lávaidomár. Vonzódik Ming-Hua-hoz – Bolin is észrevette – de erről nem tudni semmi többet. Faketrecben tartották, hogy ne tudjon földet idomítani. Miután Zaheer megölte a Föld Királynőjét, lávaidomítással leomlasztja a Ba-Sing_Se-i felső gyűrű falát. Öngyilkos módon beomlasztott egy barlangot, azt remélve, hogy Bolin és Mako is meghal, azonban ők még időben kijutottak a barlangból.
 • Ming-Hua – Vízidomár, a kezei is vízből vannak. A Tűz Népénél egy vulkánban tartották fogva. Mako ölte meg egy villámmal.
 • P'Li – Zaheer szerelme. Tűzidomár, képes az elméjével robbantani, mint az Avatár – Aang legendájában feltűnt „Csillagszóró-bummember”. A 3. könyv 12. részében Suyin a fejére csukta a fémmellényét, miközben robbantani akart, így magát robbantotta fel.
 • Aiwei – Zaheer kéme Zaofuban, Suyin legnagyobb bizalmasa, de Aiwei elárulta őt. Mivel Aiwei elhibázta a tervüket, Zaheer bosszúból ledobta az Elveszett Lelkek Börtönébe, és örökre ott ragadt.
 • Hou-Ting – Az 53. Föld Királynője. Dai Livel elfogatja és a hadseregébe építi a Föld Királyságában megjelent levegőidomárokat. Korráékkal azt az üzletet kötötte, hogy beszedi a pénzt a bankból, és átadja a levegőidomárokat, de miután elvitték a pénzt, azt hazudta hogy nincsenek ott levegőidomárok. Zaheer elszívta a levegőt a tüdejéből, és csinált a feje köré egy levegőburkot. Így halt meg.

Negyedik könyv: Egyensúly (Balance)[szerkesztés]

Pozitív szereplők[szerkesztés]

 • Wu – A leendő 54. Föld királya. Mako neki dolgozik.
 • Zhu Li – Varrick ex-asszisztense és felesége.
 • Toph Beifong – Suyin és Lin anyja, Aang avatár földidomármestere és egyik legjobb barátja. A Szellemmocsárban él.
 • Hiroshi Sato – Asami Sato apja. Az első könyvben börtönbe került, de a Kuvira elleni harcban feláldozta magát a győzelemért.
 • Izumi - A Tűz Ura.Zuko és Mei lánya.

Negatív szereplők[szerkesztés]

 • Kuvira – A Föld Birodalmának egyesítője. Az a célja, hogy az egész Föld Királyságának területét (beleértve Zaofut és Köztársaságvárost) egy Birodalommá egyesítse, és ő uralkodjon rajta. Ifjabbik Baatar menyasszonyának készült, de Kuvirának fontosabb volt bevenni Köztársaságvárost, mint Ifjabbik Baatarral boldogságban élni, és ez lett a veszte.
 • Korra látomásai (leláncolt Korra, Zaheer, Vörös Lótusz) – Akadályozzák Korrát az idomításban, a szellemvilágba és avatárállapotba jutásban és a nyugalmában. Ez a még benne maradt méreg és a rossz emlékek miatt van. A mérget Toph segítségével idomította ki magából, a rossz emlékek elűzésében pedig maga Zaheer segített.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Korra Janet Varney Nemes Takách Kata
Mako David Faustino Hamvas Dániel
Bolin P.J. Byrne Markovics Tamás
Asami Sato Seychelle Gabriel Simon Dóra (1–2. könyv)
Laudon Andrea (1. könyv 4. fejezet)[* 1]
Andrusko Marcella (3–4. könyv)[1]
Tenzin J. K. Simmons Fazekas István
Pema Maria Bamford Antal Olga
Lin Beifong Mindy Sterling Tallós Rita
Amon Steven Blum Törköly Levente
Hiroshi Sato Daniel Dae Kim Karsai István
Tarrlok tanácsos Dee Bradley Baker Kárpáti Levente
Yakone Clancy Brown Sarádi Zsolt
Jinora Kiernan Shipka Nagy Blanka
Ikki Darcy Rose Byrnes Molnár Ilona
Meelo Logan Wells Boldog Gábor (1–2. könyv)
Ács Balázs (3–4. könyv)[1]
Iroh tábornok Dante Basco Előd Álmos
Katara Eva Marie Saint Kassai Ilona
Aang avatár D.B. Sweeney Seszták Szabolcs (1. könyv)
Szalay Csongor (2. könyv)
Roku avatár James Garrett Uri István
Kyoshi avatár Jennifer Hale Kis-Kovács Luca
Toph Beifong Kate Higgins Czifra Krisztina
Wan avatár Steven Yeun
Stephen Stanton
Penke Bence
Raava April Stewart Solecki Janka
Vaatu Jonathan Adams Sarádi Zsolt
Tonraq James Remar Sarádi Zsolt
Unalaq Adrian LaTourelle Bozsó Péter
Eska Aubrey Plaza Berkes Boglárka
Desna Aaron Himelstein Berkes Bence
Senna Alex McKenna Sipos Eszter Anna
Varrick John Michael Higgins Csőre Gábor
Zhu Li Stephanie Sheh Pap Katalin
Ginger Amy Gross Pupos Tímea
Tahno Rami Malek Előd Álmos
Bumi Richard Riehle Kardos Róbert
Kya Lisa Edelstein Kovács Nóra
Raiko elnök Spencer Garrett Tarján Péter
Lu Mark Allan Stewart Petridisz Hrisztosz
Gang Rick Zieff Bácskai János
Wan Shi Tong Héctor Elizondo Csuha Lajos
Iroh bácsi Greg Baldwin Cs. Németh Lajos
Zuko nagyúr Bruce Davison Simicz Sándor[1]
Suyin Beifong Anne Heche Urbán Andrea[1]
Baatar Jim Meskimen Kerekes József (4. könyv)
Huan Jason Marsden Kovács Benjámin
Kai Skyler Brigmann Nagy Gereben[1]
Opal Alyson Stoner Nagy Katica[1]
Daw Jim Meskimen Sörös Miklós
Zaheer Henry Rollins Sörös Sándor[1]
Ghazan Peter Giles Zöld Csaba[1]
P’li Kristy Wu Madarász Éva[1]
Ming-Hua Grey DeLisle-Griffin Bozó Andrea[1]
Aiwei Maurice LaMarche Kajtár Róbert
Hou-Ting királynő Jayne Taini Halász Aranka[1]
Gun Mitchell Whitfield Gardi Tamás
Wu herceg Sunil Malhotra Molnár Levente
Kuvira Zelda Williams
Ring bemondó Jason Harris Kossuth Gábor
Shiro Shinobi
(kommentátor)
Jeff Bennett Seder Gábor
Narrátor Jim Cummings Seder Gábor
Felolvasó Bánszki László (2. könyv 10. fejezetéig)
Kardos Róbert (2. könyv, 11–14. fejezet)
Endrédi Máté (3–4. könyv)[1]

Magyar szinkron[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. Az 1. könyv 4. fejezetében egy sort Laudon Andrea olvas fel Simon Dóra helyett Asami szerepében, mikor elüti Makot motorral: "Várj, ismerős vagy nekem. Te vagy Mako, a Tűzmenyétek játékosa."

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p A Korra legendája: 3. Könyv szinkronhangjai (magyar nyelven). Gyerek-Világ, 2015. szeptember 1. (Hozzáférés: 2015. szeptember 3.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]