Avatár: Korra legendája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Avatár: Kora Legendája
(Legend of Korra)
Masthead korra.png
Műfaj Kaland, Fantasy, Dráma

Alkotó Bryan Konietzko
Író Michael Dante Dimartino, Bryan Konietzko
Rendező Ki Hyun Ryu, Joaquim Dos Santos

Ország  USA
Nyelv angol
Évadok 4
Epizódok 52 (epizódlista)
Gyártás
Producer Tim Yoon
Részenkénti játékidő 24 perc epizódonként
Gyártó Omation Animation Studio , Nickelodeon Productions
Sugárzás
Eredeti adó Nickelodeon
Eredeti sugárzás 2012. április 14. óta
Magyar adó Nickelodeon
Magyar sugárzás 2012. augusztus 26. óta
Státusz fut
Kronológia
Előző Avatar: Aang legendája
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

Az Avatar: Korra legendája című amerikai animációs televíziós sorozatot 2012. április 14-én mutatta be a Nickelodeon, és 2012. augusztus 26-án mutatták be magyar nyelven.

Háttér[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Avatar: Korra legendája az Avatar: Az utolsó levegőidomár világában játszódik, annak cselekménye után 70 évvel. Ebben a világban az emberiség négy népbe van osztva: a Víz Törzsei, a Föld Királysága, a Tűz Népe, és a Levegő Nomádjai. Minden népben vannak különleges emberek, az idomárok, akik képesek a népre jellemző elem idomítására.

A világon egyetlen ember van, aki képes mind a négy elem irányítására, az avatár. Ő folyamatosan újjászületik a négy nép tagjaként. Az előző avatár Aang volt, egy levegőidomár. Halála után született meg a Déli Víz Törzsében az utódja, Korra. A sorozat az ő kalandjairól szól.

"Föld, Tűz, Levegő, Víz... Amikor még kisfiú voltam, az apám, Aang Avatar elmesélt egy történetet, amiben ő és a barátai hősiesen véget vetettek a 100 éves háborúnak. Aang Avatar és Tűz Ura Zuko átalakították a Tűz Népének gyarmatait az Egyesült Köztársaság Államaivá, egy közösséggé, ahol idomárok és nem idomárok a világ minden pontjáról együtt élhetnek békében és harmóniában. Ennek a nagyszerű földnek a fővárosát a Köztársasági Városnak nevezték el. Aang Avatar rengeteg nagyszerű dolgot alkotott életében, de sajnálatos módon az ideje ebben a világban lejárt, és ahogy az évszakok váltják egymást, az új Avatar ideje is eljött."

– Tenzin

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat a Déli Víz Törzsénél kezdődik azzal, hogy a Fehér Lótusz Rendje meglátogatja az ifjú Korrát, és megállapítja, hogy ő az új avatár. 14 évvel később Korra már elsajátított a négy elemből hármat, és éppen a tűzidomár vizsgáját teszi le. Egyetlen elem van hátra, a levegő, amelyet a tervek szerint Aang avatár fiától, Tenzintől fog elsajátítani. Ő azonban a rövid déli látogatásakor bejelenti, hogy nem tud a Déli Víz Törzséhez költözni és Korrát tanítani, ezért azt el kell halasztani. Ám Korra türelmetlen,ezért Tenzin után szökik Köztársaság Városba. Ott hamarosan megismeri Lin Bei Fongot, a városi rendőrség parancsnokát, és az ellenségét, Amont, az Egyenlőségiek vezetőjét. Az Egyenlőségiek közé azok az emberek álltak be, akik nem idomárok, és elegük lett az emiatt való elnyomásból. Nemsokkal később megismeri Tarrlokot, az Északi Víz Törzsének feltörekvő tanácsosát. Korra nagy rajongója a pro-idomításnak, és a városi arénában megismeri az idomár testvéreket Makot és Bolint.

A város mellett a Levegő Templom szigeten megkezdődik Korra légidomár kiképzése, miközben már helyt kell állnia avatárként az Egyenlőségiekkel szemben, és a Pro-Idomító bajnokságon is, a Tűzmenyétek új vízidomáraként.

A kalandok javánál egy 17 éves, forrófejű, mégis tehetséges tinilánnyá nő fel. A sorozat fő részei a Köztársaság városban játszódnak. Korra idejében eljött a kevésbé és közepesen modern kor ideje. Automobilok, Satomobilok száguldanak az emeletes házak között. Láthattunk néhány motorkerékpárt is. Korra kötelessége, hogy legyőzze az egyenlőségieket, akik el akarják venni az idomítást a világtól. Korrát segítik új barátai, Mako, Bolin és Asami.

Évados áttekintés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évad premier Évad finálé Évad premier Évad finálé
1 12 2012. április 14. 2012. június 23. 2012. augusztus 26. 2012. december 23.
2 14 2013. szeptember 13. 2013. november 22. 2014. május 18. 2014. augusztus 10.
3 13 2014. június 27. 2014. augusztus 22. 2015. szeptember 7.
4 13 2014. október 3. 2014. december 19.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Első Könyv: Levegő (Air)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pozitív szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Korra Avatár: Egy 17 éves vízidomár a Déli Víz Törzséből, az új avatár. A négyből már három elemet elsajátított, a vizet, a földet és a tüzet, csak a levegő van hátra. Lázadozó és forrófejű alkat, ezért az idomítás spirituális oldalával, és egy így légidomítással gondjai akadnak. Katarától, Aang Avatár feleségétől elsajátította a gyógyítás tudományát. A légidomítást Aang és Katara legfiatalabb fiától, Tenzintől tanulja. Sokat kellett volna várnia, ha Nagával (egy jegesmedve-kutyávall) nem szökött volna el, és nem ment volna a Köztársaság városba. Amikor megismeri Makot rögtön megtetszik neki, de Makonak Asami is tetszik.
 • Mako egy ifjú tűzidomár, aki Köztársaság Város utcáin nőtt fel öccsével Bolinnal, miután szüleiket megölte egy tűzidomár. Képzett idomár, a Tűzmenyétek kapitánya és öccsével, és később Korrával a pro-idomító versenyek résztvevője. Edzőjüknek hála lakhelyet is találtak a Pro-Idomár aréna padlásán. Legelőször Asami tettszik neki, de aztán Korrába szeret bele.
 • Bolin: földidomár, Mako öccse. Mély kapcsolatot ápol a testvérével és van egy tűzmenyétje, Pabu. Már kiskora óta tanítja őt.
 • Asami Sato: Hiroshi Sato lánya. Bár gazdagságban nőtt fel ő is megtapasztalta az élet nehéz oldalát, mert 6 éves korában édesanyját megölte az Agni Kai Triád. Széleskörű önvédelmi kiképzésben részesült, és jó sofőr is. Makot azonban úgy ismerte meg, hogy elütötte. Kárpótlásul Makoval egy fényűző étterembe ment, ahol kiderült, hogy a pro-idomítás nagy rajongója. Amikor kiderül, hogy apja az Egyenlőségieket támogatja, elárulja és Korra oldalára áll. Nem idomár.
 • Tenzin: Aang és Katara legifjabb gyermeke, légidomár mester. Komoly, és nyugodt ember, nagy felelősség nyugszik a vállán azzal, hogy ő Köztársaság Város öt Tanácsnokának egyike, és Korrát is tanítja. A Levegő templom szigeten él feleségével Pemával, és négy gyermekükkel Jinorával, Ikkivel, Meelóval és Rohannal.
 • Pema Tenzin felesége, egy női levegő-akolitus. Az első könyv elején várandós negyedik gyermekükkel, aki a vége felé megszületik és a Rohan nevet kapja. Pema egy kedves asszony. Azt reméli, hogy Rohan ha idomár is lesz, egy átlagember legyen, aki nem küld percenként hűs szellőt az arcába.
 • Lin Beifong: Toph Beifong lánya, rendőrparancsnok, és fémidomár. Komoly és hajthatatlan személyiség, aki szerint a rend fenntartásának egyedüli módja a a katonai erő. Az első könyv elején meggyűlik a baja Korrával, de aztán remekül boldogulnak. Kétszer elbukik az egyenlőségiek ellen, ezért beadta a lemondását, és az utódja Saikhan lesz. De egyetlen fémidomár sem tud platinát idomítani. Meglepő, hisz a platina is fém. Régen Tenzinnel járt, és még sokáig haragudott is rá, mert szakítottak. Menekülés közben, hogy megvédje Pemát és a gyerekeket, feláldozza magát, és Amon elveszi az erejét. Később, az első évad végén, Korra visszaadja neki azt.
 • Jinora, Ikki és Meelo: Légidomár testvérhármas. Jinora és Ikki lány, míg Meelo egy fiú. Jinora 10, Ikki 7, és Meelo 5 éves. Jinora már korán érdeklődik a fiúk után, de nagyon okos, kiváló légidomár és szeret könyvet olvasni. Ikki sokat kérdez, gyorsan beszél, és amikor dühös, akkor vicces is. Meelo nem éppen nyugodt, de amilyen vad, olyan vicces és tehetséges is. Hárman együtt remek légidomárok. Így győztek le 12 egyenlőségit.
 • Aang Avatar: Az előző avatár, az előző rajzfilmsorozat főhőse. Összeházasodott Katarával. A sorozatban egy visszaemlékezésben láthatjuk 40 évesen . Házastársa Katara, gyermekei: Kya, Bumi, Tenzin. 40 évesen legyőzte Yakone-t a véridomárt, és elvette a képességét. Bezáratta egy börtönbe örökre. De Yakone mégis kiszabadult.
 • Katara: Aang avatár felesége, vízidomár. Ő tanította meg Korrát gyógyítani. A sorozatban 85 évesként láthatjuk, mégis fitt, bölcs, és unokáit többször is látta. Ő képviseli a Déli Víz Törzsének legnagyobb városainak egyikét.
 • Iroh tábornok: Zukonak a Tűz Urának unokája, és az Egyesült Nemzetek tábornoka/vezetője. Tűzidomár, legyőzte Hiroshi Sato repülőgépeit, vagyis majdnem. Mindössze pár villámmal. Kiderült, hogy ügyesen vezeti a repülőgépeket. Egyszer belezuhan a vízbe, de Korra megmenti és gyógyítja. Ő utána Bumi következik a ranglistán az Egyesült Nemzeteknél.

Negatív szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Amon: Az első könyv főellensége, az Egyenlőségiek vezetője, aki azt hiszi, hogyha az idomárokat megfosztja a képességeiktől, azzal egyenlővé teszi a világot. Azért követik, mert ő is hajlításra képtelennek mutatja magát, de csak becsapja őket, mivel víz- és véridomár. Piros és szürkésfehér maszkok visel, hogy senki ne lássa, ki is ő. Az igazi neve Noatak és a Déli víz törzsének szülöttje. Yakone idősebb fia és Tarrlok bátyja.
 • Hiroshi Sato: Gazdag, 45 éves feltaláló. Ifjú felnőtt korára összegyűlt az első millió yuanja (kínai fizetőeszköz). Szponzorálta a Tűzmenyéteket a Pro-idomításban. De amint kiderül, hogy az egyenlőségieket támogatja, lánya megrázza egy elektromos kesztyűvel, melyeket Hiroshi készített, valamint robotokat, sőt repülőket is az Egyenlőségieknek. Eredetileg szegény családból származik.
 • Tarrlok tanácsnok: Ideiglenes gonosz, víz- és véridomár. Amon öccse. Van egy alakulata, amivel az egyenlők ellen harcol, néhány lecsapást sikerült is megnyernie. Tanácsnok a városban, az Északi törzset képviseli. A döntései mindig Tenzin ellenében vannak. A végén Amon megfosztja képességétől, de amint kiderül, hogy testvérek, elutaz(ná)nak, de ezt Tarrlok megakadályozza, mert egy elektromos kesztyűvel felrobbantja a motorcsónakot.
 • Yakone: Noatak (Amon) és Tarrlok apja. A déli víz törzsétől származik, de köztársaság városban született. Köztársaság város legféltettebb bűnözője, a déli víz törzsének képességét, a vérhajlítást használja, és hogy érdekesebb legyen nem csak teliholdkor, hanem minden napszakban.
 • Tripla-Terror: Egy rablóbanda Köztársaságvárosban. Tagjai (ismertek): Villámcsapta Zolt (ex-vezető, ex-tűzidomár), Vipera (új-vezető, vízidomár), Sötét Shin (tag, ex-vízidomár), Kétlábujjas Ping (tag, tűzidomár). Amon Zoltnak, Shinnek, és két ismeretlen tagnak elvette az erejét.

Második könyv: Szellemek (Spirits)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pozitív szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Tonraq: Korra apja, Senna férje Unalaq törzsfő bátyja, az északi víz törzsének szülöttje, vízidomár. Unalaq felbérelt egy vandálbandát, hogy csalják Tonraq bandáját a szellemerdőbe. A vandálok ezért az életükkel fizettek, de az erdőt kiirtották. A szellemek megtámadták az északi víz törzsét, és Unalaq tudta csak megfékezni. Ezért száműzték Tonraqot a déli víz törzsétől. Északi törzsfőből déli törzsfő lett.
 • Senna: Tonraq felesége, Korra anyja.
 • Varrick: A világon a leggazdagabb ember. A déli víz törzsének szülöttje. Furfangos üzletember. Egy propagandafilmet forgat Unalaq gonoszságáról amit Asami támogat, és Bolin a főszereplője, új találmányával, a mozgóképpel. Bármit megtenne, hogy az elnök az erőit délre küldje, üzleti érdeke fűződik egy komolyabb háborúhoz. Felbéreli a Tripla Terror Bandát, hogy lekössék Makot és Asamit, amíg kirabolják Asami családi cégének raktárait. A tripla terror Mako ellen van, így Makót bebörtönözik. Mialatt a nagy sikerű filmje fináléjának első részét mutatják az arénában, támadást tervez, hogy az elnök délre küldje az erőit. Bolin megvédi az elnököt, és Makot elengedik. Varricket "bebörtönözik" egy luxusbörtönbe.
 • Bumi: Aang avatár és Katara legidősebb, nem-idomár gyermeke. Nevét Aang gyermekkori barátjáról, Omashu királyáról kapta. A ˝Változás˝ című könyvben levegőidomár lesz.
 • Kya: Aang avatár és Katara egyetlen lánya, második legidősebb gyereke. Kya nevét, Katara néhai édesanyjáról kapta. Mint édesanyja, ő is vízidomár és gyógyító is. Szoros kötelék fűzi Tenzin elsőszülött lányához, Jinorához. Szereti az öccsét cukkolni.
 • Raava: a fény szelleme. Tízezer évvel ezelőtt Wan, az első avatár választotta szét a sötétség szellemétől, Vaatutól. Ettől kezdve Raava gyengülni kezdett, de nem tűnt el, ugyanis a fény nem létezhet sötétség nélkül és a sötétség sem létezhet fény nélkül. Ezek után, hogy Raava gyengülni kezdett Wan egy teáskannában hordozta, majd minden elemhez tartozó oroszlán-teknőshöz ellátogatott és megszerezte az elemhez tartozó tudást (ezt a tudást Raava hordozta és Wannal egyesülve tudta Wan irányítani), az elemek megszerzési sorrendje lett az avatár-ciklus is (tűz-->levegő-->víz-->föld). A harmonikus együttállás napján Raava egyesülve Wannal legyőzte Vaatut és az Idő fájába bebörtönözte. Ezek után Raava nem vált el Wantól. 10000 évvel később, Korra idejében újra eljött az Együttállás ideje és az avatár megküzdött a sötét avatárral, Unavaatuval (Unalaq egyesült Vaatuval). Unavaatu kiragadta Korrából Raavat, és szinte megsemmisítették, így Korrának megszűntek a kapcsolatai az előző életeivel. Természetesen újra egyesült Korrával.

Negatív szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Unalaq: Korra nagybátyja, Tonraq öccse, az északi víz törzsfője, ármánykodással szerezte meg a trónt forrófejű bátyja, Tonraq elől. A szellemvilág nagy tudású ismerője.
 • Eska: Unalaq lánya, Korra unokatestvére, ikertestvére Desna, kiváló vízidomár. Csak félig negatív szereplő, mivel a végén segít Korrának.
 • Desna: Unalaq fia, Korra unokatestvére, ikertestvére Eska, vízidomár, apja miatt megsérül. Szintén csak félig negatív.
 • Vaatu: a sötétség szelleme. Részletesebb jellemzését lásd Raavanál.

Harmadik Könyv: Változás (Change)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pozitív Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Kai: Egy egyszerű bajkeverő a Föld királyságában, de levegőidomár lett és most Tenzin tanítja az Északi Levegőtemplomban.
 • Suyin ˝Su˝ Bei-Fong: Lin Bei-Fong féltestvére, fiatalkorában rosszfiúkkal lógott, és egyszer segített nekik megszökni. Felnőttkorában Zaofu vezetője Baatar felesége és öt gyerek anyja (Baatar Jr., Huan, Opal, Wei, Wing).
 • Baatar: Suyin férje.
 • Suyin gyerekei:

Baatar Jr. (ifjabb Baatar): Suyin legidősebb gyereke. Apjáról kapta a nevét. Az ˝Egyensúly˝ könyv előtt beleszeret a Föld Birodalmának egyesítőjébe, Kuvirába, ezért egy ideig anyja és Korráék ellensége lesz.

Huan: Suyin második gyermeke, földidomás, punk.

Opal: Suyin lánya, levegőidomár. Szerelmes Bolinba.

Wei és Wing: Suyin földidomár-ikerfiai.

Negatív Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Zaheer:: Lahima guru követője. A Vörös Lótusz vezetője. A ˝Változás˝ könyvben levegőidomár lesz, és ennek segítségével megszökik teljesen egyszerű ketrecéből.
 • Ghazan:: Föld- és Lávaidomár. Vonzódik Ming-Hua-hoz - Bolin is észrevette - de erről nem tudni semmi többet. Faketrecben tartották, hogy ne tudjon földet idomítani. Bolin ölte meg lávaidomítással.
 • Ming-Hua: Vízidomár, a kezei is vízből vannak. A tűz népében, egy vulkánban tartották fogva. Mako ölte meg egy villámmal.
 • P'Li: Zaheer szerelme. Hasonló ereje van, mint az Avatár: Aang Legendájában feltűnt ˝Gyújtó Ember˝-nek. A 3/12. részben Suyin a fejére csukta a fémmellényét.
 • Aiwei: Zaheer kéme Zaofuban, Suyin legnagyobb bizalmasa, de Aiwei elárulta őt. De mivel Aiwei elhibázta a tervüket, Zaheer bosszúból ledobta a Szellemvilágban egy szakadékba, az elveszett lelkekhez, és örökre ottragadt.
 • Hou-Ting: Az 53. Föld Királynője. A Dai Livel elfogatja és a hadba építi a Föld királyságában megjelent levegőidomárokat. Korráékkal azt az üzletet kötötte, hogy beszedi a pénzt a bankból, és átadja a levegőidomárokat, de miután elvitték a pénzt azt hazudta hogy nincsenek levegődomárok. Zaheer elszívta a levegőt a tüdejéből, és csinált a feje köré egy levegőburkot. Így halt meg.

Negyedik könyv: Egyensúly (Balance)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pozitív Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Wu: A leendő 54. Föld királya. Mako neki dolgozik.
 • Zhu Li: Varrick ex-asszisztense és felesége.
 • Toph Beifong: Suyin és Lin anyja, Aang avatár földidomár mestere és egyik legjobb barátja. A szellemek mocsarában él.
 • Hiroshi Sato: Asami Sato apja. Az első könyben börtönbe került, de a Kuvira elleni harcban feláldozta magát a győzelemért.

Negatív Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Kuvira: A Föld Birodalmának egyesítője. Az a célja, hogy az egész Föld Királyságának területét (beleértve Zaofut és Republic Cityt) egy Birodalommá egyesítse, és ő uralkodjon rajta. Baatar Jr. menyasszonyának készült, de Kuvirának fontosabb volt bevenni Republic Cityt, mint Baatar Jr.-ral boldogságban élni, és ez volt a veszte.
 • Korra látomásai: (leláncolt Korra, Zaheer, Vörös Lótusz) Akadályozzák Korrát idomításban, szellemvilágba és avatárállapotba jutásban és a nyugalmában. Ez a még benne maradt méreg, és a rossz emlékek miatt van. A mérget Korra Toph segítségével idomította ki magából, a rossz emlékek elűzésében pedig maga Zaheer segített.

Szinkron[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szerep Angol hang[1] Magyar hang
Korra Janet Varney Nemes Takách Kata
Mako David Faustino Hamvas Dániel
Bolin P.J. Byrne Markovics Tamás
Asami Sato Seychelle Gabriel Simon Dóra
Tenzin J. K. Simmons Fazekas István
Pema Maria Bamford Antal Olga
Lin Beifong Mindy Sterling Tallós Rita
Amon Steven Blum Törköly Levente
Hiroshi Sato Daniel Dae Kim
Tarrlok tanácsos Dee Bradley Baker Kárpáti Levente
Jinora Kiernan Shipka
Ikki Darcy Rose Byrnes Molnár Ilona
Meelo Logan Wells Boldog Gábor
Iroh tábornok Dante Basco Előd Álmos
Katara Eva Marie Saint Kassai Ilona
Aang Avatár D.B. Sweeney Seszták Szabolcs / Szalay Csongor
Toph Beifong Kate Higgins
Raava April Stewart Solecki Janka
Tonraq James Remar Sarádi Zsolt
Unalaq Adrian LaTourelle Bozsó Péter
Varrick John Michael Higgins Csőre Gábor
Tahno Rami Malek Előd Álmos
Bumi Richard Riehle Kardos Róbert
Kya Lisa Edelstein Kovács Nóra
Suyin Beifong Anne Heche
Opal Alyson Stoner
Zaheer Henry Rollins
Kuvira Zelda Williams

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]