Autochton Horvát Jogok Pártja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Autochton Horvát Jogok Pártja

Adatok
ElnökDražen Keleminec

Alapítva1995.
ElődpártHorvát Jogok Pártja
SzékházZágráb

Ideológiahorvát nacionalizmus
antikommunizmus
euroszkepticizmus
neonácizmus[1]
Politikai elhelyezkedésszélsőjobb

Horvátország politikai élete
[hrvatskipravasi.hr Weboldala]

Az Autochton Horvát Jogok Pártja (horvátul: Autohtona-Hrvatska stranka prava, rövidítve A-HSP) szélsőjobboldali, szociálkonzervatív politikai pártot 2005-ben, a Horvát Jobboldaliak és a Horvát Jobboldali Mozgalom egyesülése után alapítottak Kaproncán. A mozgalom célja az összes jobboldali párt (mint például a HSP, a HSP 1861, a HČSP és mások) egyesítése Horvátországban. A párt 2009-ig nagyon bírálta az HSP politikai álláspontját.

Az A-HSP életpárti, és a házasság, az anyaság, a gyermekek és fiatalok, a speciális igényű emberek és a természet védelmét támogatja. Határozottan ellenzi Horvátország EU- és NATO-csatlakozását, és támogatja Bosznia-Hercegovina, a Kotori-öböl, a Szerémség és Bácska Horvátországhoz való csatolását.[2]

A párt 2009-ben a Horvát Jogok Egységes Támogatói Mozgalom nevét Autochthon Horvát Jogok Pártjára változtatta.

2010-ben az A-HSP nyilvánosan elégette a „Novosti” című szerb kisebbségi kiadványt, amelynek székházát egy hétig a rendőrségnek kellett védenie.

A 2013-as európai parlamenti választáson az A-HSP 2350 szavazatot (0,32%) kapott, ami nem volt elég a mandátum megszerzéséhez.

2015-ben Ranko Ostojić horvát belügyminiszter betiltotta a párt nagygyűlését a zágrábi Jelačić bán téren.[3]

2017-ben a párt felvonulást szervezett a horvát fővároson, hogy kifejezzék támogatásukat és hűségüket az akkor nemrég megválasztott amerikai elnök, Donald Trump iránt. A felvonulás során a párt fekete egyenruhába öltözött tagjai a német neonáci nemzeti demokrata párt és az Amerikai Egyesült Államok zászlaját lengették, miközben a „Za dom spremni” usztasa köszöntést kiabálták. A tüntetés után a párt vezetőjét, Dražen Keleminecet a köznyugalom és csend megzavarása miatt letartóztatta a rendőrség. Horvátország kormánya aznap elítélte az usztasizmus és nácizmus népszerűsítését.[1] Másnap az Egyesült Államok zágrábi nagykövetsége közleményben reagált, amelyben határozottan elítélték a felvonulást, és elutasítottak minden olyan kísérletet, amely az Egyesült Államoknak az usztasa ideológiával összekapcsolására irányul.[4]

2018 áprilisában a párt vezetőjét, Dražen Keleminecet Jasenovac közelében letartóztatták, mert megzavarta a köznyugalmat és a csendet, és megsértette a rendőröket.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Keleminca uhitili usred skupa na kojem je veličao nacizam
  2. HP - HPP, Hrvatski pravaši
  3. Romić, Tea: Ostojić zabranio skup A-HSP-a. Iz stranke odgovaraju: Svejedno dolazimo! (horvát nyelven). Večernji list , 2015. február 26. [2017. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 26.)
  4. Jutarnji list - AMERIČKA AMBASADA OŠTRO OSUDILA MARŠ CRNOKOŠULJAŠA U ZAGREBU 'Ne povezujte SAD s ovom mrskom ideologijom!', 2017. február 27.
  5. Keleminec krenuo prema Jasenovcu, policija ga privela uz upotrebu sile”, N1 HR. [2018. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2023. június 4.) (horvát nyelvű) 

További információk[szerkesztés]

Hivatalos oldal

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Authentic Croatian Party of Rights című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Autohtona – Hrvatska stranka prava című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.