Autópályakartell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Autópályakartell

HelyszínMagyarország
Időpont2002
Típusverseny korlátozása (Kartell)
ElkövetőkÉpítőipari vállalatok

Az ún. autópályakartell egy kartell, a magyarországi útépítési piac vezető vállalkozásainak versenykorlátozó megállapodása volt 2002-ben. A kartell különböző számítások szerint 18-32 milliárd forintnyi kárt okozott a magyar államnak. A résztvevő vállalkozásokat a versenyhivatal a magyar történelem addigi legnagyobb bírságával, 7 milliárd forinttal büntette meg. A kartell egyik következménye volt, hogy a kartellezést letöltendő börtönnel büntethetővé tette az Országgyűlés.

A kartell előzményei[szerkesztés]

Az ezredfordulót követően Magyarországon kiemelt céllá vált az ország közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése. A kormányok különös figyelmet szenteltek az úthálózat, különösen az autópályahálózat bővítésének. A 2002 nyaráig kormányzó, az ország pénzügyi teherviselő-képességét kiemelten kezelő Orbán-kormány idején kevés új útszakasz épült, ráadásul a kormányzat a korabeli bírálatok szerint egyfajta házi beszállítóként kezelte a Vegyépszer Zrt.-t. 2002-ig a Nemzeti Autópálya Rt. (NA) látta el a megrendelői szerepkört az autópályaépítés terén. Bár az NA állami tulajdonú vállalat volt, de gazdasági társaságként nem tartozott a közbeszerzési törvény hatálya alá, így a nagyszabású útépítéseket közbeszerzési eljárás nélkül, ajánlattétel alapján ítélték oda.

A Vegyépszer így érdemi verseny nélkül nyerte el az első Orbán-kormány idején a legjelentősebb beruházásokat. (M7-es autópálya felújítása Budaörs és Siófok között, M3-as autópálya Hatvan-Füzesabony szakasza). A többi útépítő vállalat kénytelen volt kisebb útépítésekkel, vagy a Vegyépszer alvállalkozójának szerepkörével beérni.

A helyzet gyökeresen változott meg 2002 tavaszán, amikor az útépítéseket kiemelt prioritásként kezelő, a költségvetési fegyelmet viszont lazábban vevő Medgyessy-kormány vette át az autópályaépítések ügyét. Az új kormányzat kimondott-kimondatlan célja volt a Vegyépszer privilegizált szerepének megszüntetése, illetve a Fideszhez közelinek tartott cég kiszorítása az állami megrendelésekből. A piac legjelentősebb szereplőjének kiesésével a korábban évekig csak kisebb megrendeléseken tengődő vállalatok levegőhöz juthattak volna, ha nem kényszerülnek egymással árversenyt folytatni.

Az első Orbán-kormány működésének utolsó heteiben a Vegyépszer négy autópálya-szakasz építésére nyújtott be ajánlatot a Nemzeti Autópálya Rt-hez. A 131 milliárd forintos[1] ajánlat tárgyát a következő szakaszok képezték:

Szakasz Szakasz hossza Térkép
BecsehelyLetenye oh.( Horvátország) 9,6 km
Autópályakartell (Magyarország)
Autópályakartell
Autópályakartell
Autópályakartell
Autópályakartell
Autópályakartell
Autópályakartell
Autópályakartell
Autópályakartell
LetenyeTornyiszentmiklós oh.( Szlovénia) 18,7 km
BalatonszárszóOrdacsehi 19,8 km
PolgárGörbeháza 12,7 km

Az ajánlatokat az NA vezetői elfogadták és 2002. május 29-én szerződést kötöttek a Vegyépszerrel. Az alig két nappal korábban hivatalba lépő Csillag István azonban nem fogadta el a szerződés törvényességét. Az NA vezetőit menesztette, a szerződést pedig alaposan átvizsgálták formai hibák után kutatva.[2] A kutatás sikerrel járt: a Vegyépszer nem nyújtott be időben egy bankgaranciát. Csillag ezért mind a négy ajánlatot hibásnak, az azok alapján kötött szerződést pedig érvénytelennek nyilvánította. Az említett négy előkészített szakasz kivitelezésének meggyorsítása és a verseny árletörő hatásának érvényesítése céljából a miniszter (Medgyessy Péter miniszterelnököt kijátszva) a közbeszerzési törvény hatályának kiterjesztése előtt a közbeszerzési eljáráshoz hasonló, de azzal nem azonos meghívásos eljárásra invitált meg négy céget.

Az első eljárás[szerkesztés]

Az első eljárás pályázati formában zajlott 2002 júliusában meghívásos formában. A pályázatra meghívó leveleket 2002. július 10-én küldte el az NA Rt. a Strabag Kft-nek, a Hídépítő Rt-nek, a EGÚT Rt-nek és a Betonút Rt-nek. (A pályázati feltételeket Csillag István úgy alakíttatta ki, hogy a Vegyépszer Rt-t ne kelljen meghívni az eljárásra.) A pályázat nagyon rövid határidejű volt, az ajánlatok leadására alig 10 napja volt a vállalkozóknak. A meghívásos pályázat nyilvánosságra kerülése az SZDSZ kivételével mindenkit meglepett. A Csillag István által önhatalmúlag kimunkált eljárásrend miatt a Fidesz és szocialisták is kritikával illették a GKM tevékenységét. Medgyessy Péter végül az eljárás leállítására szólította fel miniszterét, aki azonban ellenszegült a miniszterelnöknek. Az ajánlattevők közötti verseny előnyeit demonstrálandó a sajtó képviselői előtt felbontotta a beérkezett pályázatokat. Ekkor derült ki, hogy a négy cég 20%-kal, 28 milliárd forinttal olcsóbban vállalná a munkát a Vegyépszernél.[3] Csillag István ezen a ponton stratégiai jelentőségű hibát vétett: akaratlanul is a pályázók tudtára hozta a versenytársak által ajánlott árat. A pályázatot ugyanakkor a politikai ellenállás láttán az NA július 23-án eredménytelennek nyilvánította.

A korábban partvonalra szorított piaci szereplők valamikor 2002 nyarán, az eljárás során fel nem tárt módon versenykorlátozó megállapodást kötöttek. A Vegyépszer Rt. kivételével az alku részese volt a korszak minden olyan piaci szereplője, amely megfelelő kapacitásokkal rendelkezett egy autópálya-szakasz megépítéséhez. A kartellben részes vállalkozások (betűrendben) a Betonút Rt., a DEBMÚT Rt., az EGÚT Rt., (mindkettő a Colas-csoport része), a Hídépítő Rt. és a Strabag Kft. voltak. A versenytörvénybe ütköző titkos megállapodásban a felek elosztották egymás között, hogy a 2002 nyár végén újra kiírandó útépítési pályázatok közül melyiket ki nyeri majd meg, illetve hogy a győztes fél mely' másik szereplőket vonja be a kivitelezési munkákba alvállalkozóként.

A második közbeszerzés[szerkesztés]

Az "autópályaépítési csomag" elemei 2002 augusztusától már a közbeszerzési törvény hatálya alá estek. Az autópályák kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárásokat a GKM 2002 szeptemberében írta ki. Az közbeszerzésben ugyanazon vállalkozások vettek részt, mint a júliusi pályázaton, ajánlataikat pedig a korábban kötött titkos megállapodásnak megfelelően, megnövelt árral adták be. A három elkülönülten futó közbeszerzési eljárás a titkos megállapodásnak megfelelő eredményt hozott, minden vállalkozás abból a beszerzési eljárásból került ki győztesként, amelyet a megállapodásban megjelöltek. Az árverseny letörésével a vállalatok sikeresen hajtották fel az autópálya-építések árait. Bár a Vegyépszer által korábban ajánlott áraknál még mindig olcsóbbak voltak, de az első eljárás után nyilvánosságra hozott árakat mintegy 18%-kal sikerült felhajtaniuk.

Szakasz Szakasz hossza Vegyépszer ajánlat
2002 február
2002 júliusi eljárás 2002 őszi eljárás
BecsehelyLetenye oh. 9,6 km 14,548 mrd Ft; Betonút Rt.[4] 44,7 mrd Ft; Strabag Rt.[5][6]
LetenyeTornyiszentmiklós oh. 18,7 km 24,355 mrd Ft; Strabag-Hídépítő[4]
BalatonszárszóOrdacsehi 19,8 km 54,65 mrd Ft; Hídépítő-Strabag[4] 65 mrd Ft; Hídépítő-Betonút[5][6]
PolgárGörbeháza 12,7 km 15,8 mrd Ft; Egri Útépítő Rt.[4] 18 mrd Ft; Egri Útépítő Rt.[5][6]
Teljes csomag 138,2 mrd Ft[7] 109,4 mrd Ft[7] 127,96 mrd Ft[7][6]

A beérkezett ajánlatokat 2002 december elején bontották fel, majd még a karácsonyi ünnepek előtt szerződtek is a győztes ajánlattevővel.

A kartell lelepleződése[szerkesztés]

A sajtóban és a kormányzatban is megbotránkozást okozott a közbeszerzés ilyetén alakulása. Különösen kényes volt a téma Csillag István SZDSZ-es miniszter számára, hiszen a 2002-es választásokon az SZDSZ az építkezések árának letörésével kampányolt. Az eljárás kartellgyanús eredménye felkeltette a versenyjog megsértésének terén illetékes illetékes Gazdasági Versenyhivatal (GVH) figyelmét is. A GVH 2003 februárjában vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy összejátszottak-e a vállalkozások az ár felhajtása érdekében.[8][6] A GVH 2003 szeptemberének egy éjjelén rajtaütésszerű házkutatásokat (előzetes bejelentés nélküli helyszíni kutatás) tartott az érintett vállalatok telephelyein, illetve vezetőik otthonában.[8]

A Strabagot vezető Appelshoffer József jegyzetei között 2002. szeptember 10-i dátummal megjelölve megtalálták a kartellmegállapodás részleteit.[9] A GVH által megtalált feljegyzések között szerepeltek a kartellezők becslései is, amelyek szerint a vállalkozások az egész építési csomagot 90 milliárd forintból tartották megvalósíthatónak. A GVH még az éves haszonkulcs kétszeresével kalkulált árat (100 milliárd Ft) is elfogadhatónak tartotta volna, a kartell által okozott kárt is ehhez az árhoz képest állapították meg: 28 milliárd forint.[10] A Gazdasági Versenyhivatal 2004 nyarára elkészült határozatában megállapította, hogy az útépítési piac szereplői a piacot felosztották egymás között, ez pedig a közbeszerzési eljárás lényegének, az árletörő hatásnak a kiküszöböléséhez vezetett. A GVH versenytanácsa 2004. július 22-én tartott ülésén a megállapodásban részes öt vállalkozást a magyar piacgazdaság történetében példátlanul nagy összegű, összesen 7 milliárd forintos bírsággal sújtotta.[11]

Következmények[szerkesztés]

A kartellezésért megbüntetett vállalkozások beperelték a GVH-t. A Fővárosi Bírósághoz benyújtott keresetükben a rekordbírság csökkentését vagy eltörlését szerették volna elérni, ám a 2005. december 8-án a bírság befizetésének felfüggesztését indítványozó keresetet, 2006. január 23-án pedig a bírság összegének csökkentését vagy eltörlését indítványozó keresetet is elutasította. Az öt cég ezek után befizette a bírságot, ugyanakkor fellebbezett a bírósági döntés ellen. Keresetüket a Legfelsőbb Bíróság 2007. augusztus 29-én tartott ülésén elutasította és a korábbi ítéletet helybenhagyta.[12][13]

A korabeli törvények szerint a kartellezők árdrágító tevékenysége miatt kárt szenvedett vállalatok kártérítési pert indíthattak a kartell tagjai ellen. A kárt elszenvedő Nemzeti Autópálya Rt. jogutódjaként a NIF Zrt 2008 első félévében valamennyi érintett útépítőcéget beperelte. A NIF által indított kártérítési perek a magyar jogtörténet első ilyen jellegű bírósági eljárásai voltak. A per a Kúria 2013-as ítéletével ért véget, amelyben a Kúria egy 2008-as jogszabályváltozás miatt elutasította a Strabag ellen indított keresetet. (Az indoklás szerint a NIF csak az állam számára kérhetett volna kártérítést, a maga számára a 2008-as változás miatt nem.)[14][15]

Az érintett vállalkozások és cégcsoportok azonban a 2003-as lebukás után sem hagytak fel a kartellezéssel. A következő években sorban buktak meg a különböző kartellek, ezek közöl az ismertebbek a heves megyei útéptítő-kartell[15] (Strabag-Colas), illetve a 2007-ben lebukott vasútépítő kartell (Strabag-Colas-Swietelsky)[16][17] voltak. (Ez utóbbi újabb rekordbírságot, 7,1 milliárdos büntetést kapott.)

Az autópálya-kartell lebukására az állam is reagált. 2005-ben a közbeszerzések esetén történő kartellezés bekerült a Btk.-ba. Azóta a piaci versenyt ezen a módon korlátozó cégek döntéshozói öt év börtönnel büntethetők.[18]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sztrádakartell – drága az egyezség (magyar nyelven). 24.hu, 2007. április 23. (Hozzáférés: 2001. június 23.)
  2. Pataky-Tauszig Miklós: Lesz-e verseny az autópálya-építésben?: Miniszter a leállósávban (magyar nyelven). Magyar Narancs, 2002. augusztus 1. (Hozzáférés: 2021. június 23.)
  3. A látszat, hogy csal (magyar nyelven). Magyar Narancs, 2002. augusztus 1. (Hozzáférés: 2021. június 23.)
  4. a b c d Pénteken döntenek a sztrádatenderekről (magyar nyelven). Origo. (Hozzáférés: 2021. július 1.)
  5. a b c Sztrádakartell – drága az egyezség (magyar nyelven). 24.hu, 2004. július 23. (Hozzáférés: 2021. július 13.)
  6. a b c d e Kartellel gyanúsítja az autópálya építő cégeket a versenyhivatal (magyar nyelven). index.hu, 2003. május 9. (Hozzáférés: 2021. július 13.)
  7. a b c Bogár Zsolt: Dráguló autópálya-építés: Aszfaltbetyárok (magyar nyelven). Magyar Narancs, 2003. október 30. (Hozzáférés: 2021. július 1.)
  8. a b Bassola Bálint: A legfelsőbb Bíróság ítélete az autópálya-kartell ügyében (magyar nyelven). Jogesetek Magyarázata, 2010. [2021. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 13.)
  9. Krimibe illő módszerek (magyar nyelven). Válasz, 2008. december 3. [2021. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 13.)
  10. Magyar kartell felárak – Ha lett volna árinformáció (magyar nyelven) pp. 14. Gazdasági Versenyhivatal, 2007. február 16. (Hozzáférés: 2021. július 14.)
  11. 7 milliárd forintra büntette az autópályaépítő cégeket a GVH- Történelmi bírság (magyar nyelven). Portfólió, 2004. július 22. (Hozzáférés: 2021. július 16.)
  12. Pert nyert a GVH az autópálya-építőkkel szemben (magyar nyelven). HVG, 2007. augusztus 30. (Hozzáférés: 2021. július 16.)
  13. Kapitány Szabó Attila: Autópálya-kartell: jogerősen nyert a GVH (magyar nyelven). Népszabadság, 2008. december 3. (Hozzáférés: 2021. július 16.)
  14. Mészáros Bálint: Kartellkárok visszaperlése: Főúr, nem fizetek! (magyar nyelven). Magyar Narancs, 2007. szeptember 27. (Hozzáférés: 2021. július 16.)
  15. a b Tízmilliárdos pert vesztett a NIF a Strabaggal szemben a Kúrián (magyar nyelven). Népszabadság, 2013. január 29. (Hozzáférés: 2021. július 16.)
  16. Vasútépítő kartell ügyében vizsgálódik a GVH (magyar nyelven). Menedzsment Fórum, 2007. november 27. (Hozzáférés: 2021. július 16.)
  17. Hétmilliárdos gigabírság vasutas kartellért (magyar nyelven). Index, 2010. június 9. (Hozzáférés: 2021. július 16.)
  18. Öt év börtön kartellezésért (magyar nyelven). HVG, 2005. július 6. (Hozzáférés: 2021. július 16.)

Források[szerkesztés]