Aura tünetegyüttes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A migrénaura ábrázolása

Az aura tünetegyüttes két, a tüneteknek csak egy részében közös, és orvostörténeti okokból gyakran közösen tárgyalt tünetegyüttest is jelenthet, a migrénaurát és az epilepszia auráját.

Ez a cikk a migrénes fejfájást megelőző, illetve az epilepsziát megelőző két tünetegyüttes közötti hasonlóságokokat, eltéréseket és összefüggéseket tárgyalja. A két aura tünetegyüttessel külön foglalkozik a Migrénaura és az Aura (epilepszia) cikk.

Migrénaura, a migrént előre jelző tünetegyüttes, ami a rohamot néhány perccel vagy akár egy órával is megelőzheti. Többnyire egy fejfájással járó szakasz követi, de azt követő fejfájás nélkül is felléphet, és a fejfájás is felléphet azt megelőző aura nélkül.

Az epilepsziás rohamot megelőző tünetegyüttes a rohamot csak egészen rövid idővel előzi meg, bár mivel az érintettek a tüneteket már ismerik, hozzásegítheti őket ahhoz, hogy még idejében lefeküdjenek a földre, vagy hogy a jelenlevőknek jelezzék a roham közeledtét. Az epilepszás rohamot sem feltétlenül előzi meg aura.

Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a két cerebrális rohambetegség, a migrén és az epilepszia hátterében esetleg hasonló okok rejtőznek, és kimutathatóak hasonló, sőt összetéveszthető klinikai jelenségek is. Epidemiológiai tanulmányok szerint a két betegség együttes előfordulása gyakoribb annál, mint ami a véletlen egybeesésekkel magyarázható lenne.[1]

„Az epilepszia és a migrén, különösen gyerekkorban, hasonló szimptómákat mutathatnak. Elsősorban például azok az tág körű érzékletek, amik azt követő fejfájás nélkül lépnek fel („migräne accompagnée sans migraine” ), gyakran nehezen különböztethetőek meg egy epilepszás Jackson-rohamtól („march”).[1]

Az aura könnyen összetéveszthető a pánikbetegség, vagy a félelem egy rohamával, továbbá összetéveszhető a szélütéssel is, és mindez megnehezíti a diagnosztizálását.[2]

Tünetek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aura (Symptom) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aura (symptom) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Mumenthaler 2002: Marco Mumenthaler (2002. február 13.). „Epilepsie und Migräne” (PDF). Schweiz Med Forum Nr. 7. [2004. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés ideje: 2012. március 12.)  
  • Stroke_and_migraine: Stroke and Migraine. Better Health Channel, Government of Victoria Australia. [2012. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 16.)
  • Hurley&Fisher": Robin A. Hurley, M.D.; Ronald Fisher, M.D., Ph.D. and Katherine H. Taber, Ph.D.: Sudden Onset Panic: Epileptic Aura or Panic Disorder?. neuro.psychiatryonline.org. [2011. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 16.)

További információk[szerkesztés]