Augustus Pablo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Augustus Pablo
Életrajzi adatok
Születési név Horace Swaby
Álnév
  • Augustus Pablo
  • Ras Levi
Született 1954. június 21.
Jamaica St. Andrew, Jamaica
Elhunyt 1999. május 18. (44 évesen)
Kingston
Gyermekei Addis Pablo
Pályafutás
Műfajok Roots reggae, dub
Aktív évek 1970-es évek1999
Kapcsolódó előadó(k) Now Generation
Hangszer billentyűs hangszerek, melodika
Tevékenység producer, zenész
Kiadók Island Records

Augustus Pablo weboldala
SablonWikidataSegítség

Horace Swaby (1954. június 21.1999. május 18.), művésznevén Augustus Pablo, jamaicai roots reggae és dub zenei producer és billentyűs. Az 1970-es évektől aktív. Talán ő volt az első és leghíresebb melodika művész.

Életútja[szerkesztés]

A jamaicai St. Andrew-ben született és orgonán tanult játszani a Kingston College School-ban. Itt kapott kölcsön egy melodikát egy lánytól. A hangszer elkápráztatta, Pablo alig tudott szabadulni tőle. Itt találkozott Herman Chin Loy-jal is, akinek volt egy családi lemezkiadója Kingstonban. Swaby elkészítette az „Iggy Iggy” című felvételt az Aquarius Records stúdiójában; ekkor vette fel az Augustus Pablo művésznevet.

Néhány kislemez után megjelent az „East of the River Nile” című lemeze, ami kelet-ázsiai és jamaicai zene keveréke volt és jelentős siker lett. Augustus Pablo népszerűvé tette a melodikát a reggae zenészek körében, egy olyan hangszert, amit addig főleg iskolákban használtak zenetanításra.

Nem sokkal később csatlakozott (Mikey Chung Now Generation nevű zenekarához ahol billentyűs volt, míg barátja, Clive producerként indult el a pályán. Pablo és Chin 1972-ben együtt kiadták a „Java” című dalt, ezután Pablo elhagyta a Now Generationt és Clive elindította Pablo karrierjét. Chinen kívül sok mással is dolgozott együtt, így például Leonard Chinnel, a nagybátyjával és Lee "Scratch" Perryvel.

John Holt-tal közösen kiadott számuk, a „My Desire” szintén nagy sláger lett.

Pablo saját lemezkiadói voltak a Hot Stuff, a Message és a Rockers ahol nem kis sikert ért el a hangszeres számaival, amelyek főleg a régi, Studio One-ban felvett számainak átdolgozásai voltak.

Bár sikeres volt a Rockers, Pablo nagy hatású 1974-es This Is Augustus Pablo című albumát Clive-val és Pat Chinnel készítette. Ezt követte a legendás King Tubby-val készített közös albuma, az 1975-ben megjelent nagy sikerű Ital Dub.

Lemezei[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]