Augustin Mouchot

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Augustin Mouchot
Született1825. április 7.
Semur-en-Auxois
Elhunyt1912. október 4. (87 évesen)
Párizs
Állampolgárságafrancia
Foglalkozása
  • feltaláló
  • tanár
IskoláiBurgundiai Egyetem
Kitüntetéseia francia Becsületrend lovagja
SírhelyeCimetière parisien de Bagneux
A Wikimédia Commons tartalmaz Augustin Mouchot témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Augustin Mouchot (/m U ʃ oʊ /; Semur-en-Auxois, 1825. április 7.Párizs, 1912. október 4.) 19. századi francia feltaláló. Az első ismert, napenergiával működő gőzgép megalkotója.

Háttér[szerkesztés]

Mouchot 1825. április 7-én született a franciaországi Semur-en-Auxois-ban.[1] Először Morvan (1845–1849), később Dijon általános iskoláiban tanított, mielőtt 1852-ben matematikából, 1853-ban pedig fizikából diplomázott. Ezt követően Alençon (1853–1862), Rennes és Tours (1864–1871) középiskoláiban tanított matematikát. Ebben az időszakban végzett napenergia-kutatást, ami végül arra vezetett, hogy állami támogatást szerezzen a teljes munkaidős kutatáshoz.

Napenergia-kutatás[szerkesztés]

Mouchot azért fordította figyelmét az alternatív energiaforrásokra, mivel úgy vélte, hogy az ipari forradalmat tápláló szén végül elfogy. 1860-ban Horace-Bénédict de Saussure és Claude Pouillet munkáira támaszkodva megkezdte a napenergiával való főzés kutatását. További kísérleteikben egy üveggel körülzárt, vízzel töltött üst szerepelt, amelyet napon hagytak addig, amíg a víz felforrt, és az így előállított gőz hajtóerőt biztosított egy kis gőzgép számára. 1866 augusztusáig Mouchot kifejlesztette az első parabolikus vályú alakú napkollektorát,[2] amelyet Párizsban III. Napóleon francia császárnak is bemutattak. Mouchot folytatta a fejlesztést, és növelte a napenergia-kísérleteinek skáláját. A napenergiáról szóló könyve, a La Chaleur solaire et ses Applications industrielles (Napenergia és annak ipari alkalmazásai) (1869)[3] egybeesett valaha épített a legnagyobb, naperővel hajtott gőzgép bemutatásával. Ezt a motort Párizsban mutatták be, amíg a város ostrom alá nem esett az 1871-es porosz–francia háború alatt.

1871 szeptemberében Mouchot pénzügyi támogatást kapott az Indre-et-Loire-i Általános Tanácstól egy kísérleti naperőmű telepítéséhez a tours-i könyvtárban. 1875. október 4-én előterjesztett egy dolgozatot a generátorról a Tudományos Akadémia számára, és ugyanazon év decemberében egy olyan eszközt mutatott be az Akadémiának, amelyről azt állította, hogy optimális napsütésben 140 liter/perc gőzt biztosít. Egy évvel később engedélyt kért a minisztériumtól, hogy távozhasson oktatói pozíciójáról az 1878-as világkiállítás motorjának kidolgozása érdekében,[4] és 1877 januárjában megbízást és támogatást kapott az anyagok vásárlásához. A kivitelezéshez Francia-Algériába ment, ahol nem volt hiány napenergiában. A tudományos küldetések igazgatója bemutatta Mouchot-t Algéria kormányzójának is, hangsúlyozva franciaországi küldetésének fontosságát „a tudomány és az egyetem dicsősége szempontjából”.

Világkiállítás, Párizs, 1878[szerkesztés]

Szolárgenerátor 1878

1878-ban visszatérve Franciaországba, Mouchot és asszisztense, Abel Pifre bemutatta Mouchot motorját a párizsi világkiállításon, és az 54. osztályban aranyérmet nyert munkáival, nevezetesen a jég koncentrált napenergiával történő előállításával. A Cobden-Chevalier-szerződés továbbra is fennálló gazdasági előnyei a szénszállítás hatékonyabb belső szállításával együtt azt jelentették, hogy Franciaországban a szén egyre olcsóbbá vált, csökkentve az alternatív energia kutatásának szükségességét. Az akkori francia kormány egy jelentésében úgy ítélte meg, hogy a napenergia nem gazdaságos, következésképp Mouchot kutatásainak már nincs jelentősége, és ezzel megszünteti finanszírozását.

Mouchot később visszatért a tanításhoz. De nem felejtették el teljesen, és az Institut de France 1891-ben és 1892-ben Lauréat de l'Institut-nak nevezte, díjakat kapott a munkájáért. 1912-ben halt meg Párizsban.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b "Augustin Bernard Mouchot" Archiválva 2016. június 2-i dátummal a Wayback Machine-ben, in Archives départementales, retrieved 22 January 2018
  2. Gordon, Jeffrey, Solar energy, International Solar Energy Society, p.598
  3. Augustin Bernard Mouchot (1869) La Chaleur solaire et ses applications industrielles, Gauthier-Villars, Paris (Google eBook)
  4. Letter, 20 October 1876, the Minister of Education, National Archives File, Mission of Augustine Mouchot Algeria

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Augustin Mouchot című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]