August von Senarclens de Grancy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Báró August Ludwig von Senarclens de Grancy (1794. augusztus 19.1871. október 3.) az Etoy kastélyban (ma Etoy, Vaud kanton) született, báró Cesar August von Senarclens fiaként. II. Lajos hesseni nagyherceg istállómestere, vezérőrnagy és a Máltai Lovagrend tiszteletbeli tagja volt. Valószínű, hogy a munkaadója feleségének a gyerekei közül négynek ő volt a biológiai apja, így Spanyolország jelenlegi királyának az őse, és Nagy-Britannia várható trónörökösével is rokonságban áll.

II. Lajos, Hessen nagyhercege 1820-ban vette meg a Heiligenberg kastélyt Jugenheim (ma Seeheim-Jugenheim része) közelében a kincstárnokának, Senarclens de Grancynak. Itt élt Vilma hesseni nagyhercegnével, aki Lajos hitvese volt. Erősen gyanították, hogy Vilhelmina később született gyermekeinek Grancy az apja: a levelezésbe, amely részletezi ezt, sok kormányzati minisztert, nagykövetet és uralkodót bevontak, köztük I. Miklós cárt és Viktória brit királynőt.

Gyermekei[szerkesztés]

Ő úgy hitte, hogy Vilhelminától neki négy gyereke született:

  • Csecsemő (született, meghalt 1820)
  • Erzsébet hesseni hercegnő (1821–1826)
  • Sándor hesseni herceg (1823–1888)
  • Mária hesseni hercegnő (1824–1880)

Közülük csak Sándor és Mária voltak azok, akik túlélték a gyermekkort és úgy vélték, hogy ők Vilhelmina férjének – II. Lajos hesseni nagyhercegnek – a törvényes gyermekei. Ők voltak az ősei a későbbi orosz cárnak, és a Battenbergeknek (most Mountbattenként ismertek).

Később, 1836-ban, Grancy összeházasodott Luise von Otting und Fünfstettennel (18101876).

Jugenheimben halt meg.

Források[szerkesztés]

angol nyelvű wikipédia