Augrabies-vízesés Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Augrabies-vízesés Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
Az Augrabies-vízesés
Az Augrabies-vízesés
Ország Dél-afrikai Köztársaság
Elhelyezkedése Észak-Fokföld
NévadóAugrabies-vízesés (vízesés)
Terület820 km²
Alapítás ideje 1966
Felügyelő szervezet dél-afrikai köztársasági nemzeti park
Elhelyezkedése
Augrabies-vízesés Nemzeti Park (Dél-afrikai Köztársaság)
Augrabies-vízesés Nemzeti Park
Augrabies-vízesés Nemzeti Park
Pozíció a Dél-afrikai Köztársaság térképén
d. sz. 28° 35′, k. h. 20° 20′Koordináták: d. sz. 28° 35′, k. h. 20° 20′
Augrabies-vízesés Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Augrabies-vízesés Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

Az Augrabies-vízesés Nemzeti Park az Augrabies-vízesés körül terül el, 120 kilométernyire Upingtontól, Észak-Fokföld tartományban, a Dél-afrikai Köztársaság területén. A nemzeti parkot 1966-ban alapították.

Az Augrabies-vízesés Nemzeti Park területe 820 négyzetkilométert foglal magába, az Orange-folyó mentén. A terület rendkívül száraz. A vízesés, melyről a park a nevét kapta, félelmetesen zúdul alá áradások idején. A vízesés aljánál kezdődő völgyszoros nagyjából 240 méter mély és mintegy 18 kilométer hosszúságú. A völgyszoros látványa igen hatásosan szemlélteti a víz eróziós munkáját a gránit talapzatban.

Az itt őslakos khoikhoi népcsoport a vízesést Ankoerebis néven nevezte el, ami nyelvükön „nagy zajok helye” jelentéssel bír. A vándorló búrok, akik ezen a vidéken később telepedtek le, a khoikhoi Ankoerebis szót „Augrabies”-re módosította, melyet időnként Aughrabies-ként írnak.

Az Orange-folyó mentén lévő üledékekben gyémánt fordul elő és a legenda szerint a legnagyobb gyémántlelő helye a vízesés alatti örvényekben található. A nemzeti park legjellegzetesebb növénye az óriás aloé (Aloe dichotoma), melyet a helyiek csak kokerboom-ként, azaz tegezfaként hívnak. A növény tökéletesen alkalmazkodott a Nama-Karoo vidékén található száraz félsivatagi, sziklás tájhoz, emiatt képes ellenállni a szélsőséges hőmérsékletnek és a terméketlen talajon is megél. Több mint öt méter magasra is megnő, arról kapta a nevét, hogy a busman törzsek kérgéből nyilaikat tároló tegzeket készítettek. Az óriás aloé páratlan sziluettje jellemző része az észak-fokföldi tájnak. Mikor az aloék virágozni kezdenek, az itt áttelelő madarak seregeit idevonzza a virágok bőséges nektárja és páviánokat is láttak már errefelé kortyolgatni a növény édes nedűjét. A terület egyik kiemelkedő része a Moon-szikla, egy gránitkupola, amely mintegy 700-szor száz méteres kerületű és 30 méter magas sziklaképződmény.[1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Augrabies Falls National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. (1997) „Popups on Moon Rock, Augrabies Falls National Park”. Koedoe 40 (2), 75–84. o. ISSN 00756458. (Hozzáférés: 2012. április 24.)