Auditorio de Tenerife

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Auditorio de Tenerife
Auditorio de Tenerife Pano.jpg
Típus Operaház
Építész(ek) Santiago Calatrava
Elhelyezkedése
Auditorio de Tenerife (Spanyolország)
Auditorio de Tenerife
Auditorio de Tenerife
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 28° 27′ 22″, ny. h. 16° 15′ 05″Koordináták: é. sz. 28° 27′ 22″, ny. h. 16° 15′ 05″
Auditorio de Tenerife weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Auditorio de Tenerife témájú médiaállományokat.
Auditorio de Tenerife

Az Auditorio de Tenerife "Adán Martín"[1] (korábbi, de még mindig elterjedten használt elnevezésén Auditorio de Tenerife) a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek Santa Cruz de Tenerife városában található előadóterem és művészeti központ. Az épületet Santiago Calatrava Valls spanyol építész, szobrász tervezte. Az auditórium a városban található Alkotmány sétányon lett felépítve az Atlanti-óceán közelében, a Santa Cruz de Tenerife-i kikötő déli részében.

A központ építését 1997-ben kezdték meg és 2003-ban fejezték be. Az auditóriumot ugyanezen év szeptember 26-án avatták fel Fülöp asztúriai hercegnek, a spanyol korona trónörökösének jelenlétében. Az auditórium megjelenésének köszönhetően Santa Cruz de Tenerife építészeti jelképévé vált megépítését követően.[2] Egyes vélemények szerint emellett a spanyol építészet egyik emblematikus jelentőségű eleme. Az épület Tenerife szigetének egyik legfontosabb turisztikai látványossága.[3]

Névváltoztatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2011. január 28-án a tenerifei önkormányzat jóváhagyta az épület átnevezését: "Auditorio de Tenerife Adán Martín"-ra[4][5][6]a Kanári-szigetek korábbi elnöke, Adán Martín Menis tiszteletére, aki a kulturális központ felépítésének egyik fő támogatója volt. Ugyanakkor, számos helyi lakos és a média ellenezte a névváltoztatást.[7] A névváltoztatás ellenére a lakosság nagy része továbbra is az "Auditorio de Tenerife" elnevezést használja.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Auditorio de Tenerife témájú médiaállományokat.