Audi Quattro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Audi 80 Quattro
Audi Quattro vl black.jpg
Gyártási adatok
Gyártó Audi AG
Gyártás éve 1980
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz 4395 mm
Szélesség 1695 mm
Magasság 1395 mm
Tömeg 1070 kg
Tengelytáv 2535 mm
Teljesítmény
Gyorsulás 11,6 s (0-100 km/h)
Max. sebesség 196 km/h
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Audi 80 Quattro témájú médiaállományokat.

Az Audi Quattro egy közúti és raliautó, melyet a Volkswagen csoport részét képező német Audi gyártott, és először az 1980-as Genfi Autószalonon volt látható március 3-án.

A quattro szó olaszul „négy”-et jelent. A névvel az Audi a Quattro négykerék-meghajtásos rendszerére akart utalni, valamint bármelyik négykerék-meghajtásos Audi modellre. A félreértések elkerülése érdekében az eredeti Quattro modellt gyakran nevezik Ur-Quattro-nak - az „Ur-” (németül „legelső” vagy „ősi”) egy augmentatív előtag, ebben az esetben azt jelenti: „eredeti”. Ugyanezt az előtagot szintén alkalmazták az első generációs Audi S4 és az Audi S6 modellekre: „Ur-S4” és „Ur-S6”.

Az Audi Quattro volt az első olyan raliautó, mely kihasználta az akkor nemrég megváltoztatott szabályok adta lehetőséget, amely lehetővé tette a négykerék-hajtásos rendszerek használatát a versenyeken. Az elkövetkező két évben egyik versenyt nyerte a másik után. Az eredeti jármű sikerének emlékére az összes többi négykerék-meghajtásos Audi rendszert „quattro” védjeggyel látták el, kis q betűvel. Az eredeti autó a nagy „Q” betűvel a Quattro névben jelenleg egy gyűjtői darab.

Az Audi Quattro több alkatrészét és vázának alapvető stílusát is felhasználták az Audi Coupénál, amely az Audi 80 (B2) modellsorozat tagja volt. Jellegzetesen kidomborodó kerékjáratait Martin Smith tervezte. Az Audi Quattrónak ezenkívül független hátsó és első felfüggesztése is volt.

Audi 80 Quattro[szerkesztés]

A típus általános jellemzése: középkategóriájú, négyajtós, ötszemélyes gépkocsi.

Motor[szerkesztés]

Négyhengeres, soros elrendezésű. Furat/löket 82,5/92,8 mm, összlökettérfogat 1984 cm³. Legnagyobb motorteljesítmény 83 kW (113 LE), 5300 1/min fordulatszámnál. Legnagyobb nyomaték (17,3?). Literteljesítmény 41,8 kW/l (57 LE/l). A benzin szükséges oktánszáma: 95, ólommentes (a gépkocsi katalizátoros). Szelepvezérlés hidraulikus. A hengerfej anyaga alumínium. Főtengely csapágyazásának száma öt. A motor hűtési módja folyadékhűtéses, mennyisége 6,5 l. Kenőolaj-feltöltés: 3,5 l. A tüzelőanyag-ellátás módszere: benzinbefecskendezéses. Gyártmánya, típusa: Bosch KE-Jetronic. Gyújtás: elektronikus.

Erőátvitel[szerkesztés]

Hajtási mód: első-, hátsókerék-hajtású, ötfokozatú, illetve automata sebességváltómű.

Fékrendszer[szerkesztés]

Elöl: tárcsafék; hátul: tárcsafék. A blokkolásgátló: Bosch. Kézifék: mechanikus. Kormányszerkezet: fogasléces. Gumiabroncsok méretjelzése 175/70 HR 14.

Alváz és kerékfelfüggesztés[szerkesztés]

Karosszéria: önhordó. Elsőkerék-felfüggesztés független, rugózása csavarrugó, lengéscsillapítás: teleszkópos. Hátsókerék-felfüggesztés: független, rugózása csavarrugó, lengéscsillapítás: teleszkópos.

Forrás[szerkesztés]

  • Audi 80 Quattro. In: Hack Emil(szerk.): Autótípusok '93. Budapest: Műszaki Kvk., cop. 1992, 62p