Katalin-moha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Atrichum undulatum szócikkből átirányítva)
Katalin-moha
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Szőrmohák (Polytrichopsida)
Rend: Polytrichales
Család: Polytrichaceae
Nemzetség: Atrichum
Faj: Katalin-moha
(A. undulatum)
Tudományos név
Atrichum undulatum
(Hedw.)P. Beauv.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Katalin-moha témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Katalin-moha témájú médiaállományokat és Katalin-moha témájú kategóriát.

Jellemzése[szerkesztés]

A Katalin-moha (Atrichum undulatum) enyhén hullámos, sötétzöld, hosszúkás levelű, akár 10 cm magasra is megnövő gyakori erdei lombosmoha faj.

A hajtása nem elágazó, a talaj felett egyenesen felálló. Szárazon törékeny a szára.

A levelek öt-tíz milliméter hosszúak, nyelv-lándzsa alakúak. A levéllemez kereszt irányban hullámos, a levélszél erősen fogazott (bár a fogak csak nagyítóval láthatóak jól). A levélér felső oldalán függőleges lamellák láthatóak mikroszkóp alatt, ami a Polytrichaceae családba tartozó mohákra mind jellemző tulajdonság.

Egylaki növény, a spóratok vékony hengeres, hajlott. A tokfedő hosszú csőrös.

Ökológia, élőhely, elterjedés[szerkesztés]

A Katalin-moha az árnyékos, humuszban gazdag, többé-kevésbé, nedves, agyagos talajokon nő. A lombhullató erdők gyakori moha faja. Egész Európában elterjedt, csak az északi területeken ritkább továbbá Észak-Amerikában, Ázsiában, Algériában és az Azori-szigeteken is megtalálható. Magyarországon gyakori mohafaj a középhegységek erdeiben, az Alföldön azonban ritkább.[1] Hazai vörös listás besorolása: nem veszélyeztetett (LC).[2]

Hasonló fajok[szerkesztés]

Külső megjelenésre hasonló fajok: Mnium hornum és Plagiomnium undulatum. A Mnium hornum levélerén nincsenek lamellák, a Plagiomnium undulatum levélcsúcsa pedig jobban lekerekített.

Elnevezése[szerkesztés]

A német gyógyszerész és botanikus Jakob Friedrich Ehrhart nevezte el ezt a fajt 1780-ban az orosz cárnő után, aki Nagy Katalin volt. A nemzetség tudományos neve a görög ἄθριξ (gr. athrix) szóból származik ami szőrtelent, kopaszt jelent. A fajnév a latin undulata szó pedig hullámosat jelent, ami a levéllemez hullámos alakjára utal.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Orbán Sándor, Vajda László 1983. Magyarország mohaflórájának kézikönyve, Akadémiai Kiadó, Budapest, 518 oldal · ISBN 9630528894 · Illusztrálta: Bucsi Lajosné
  2. Papp, B., Erzberger, P., Ódor, P., Hock, Zs., Szövényi, P., Szurdoki, E. & Tóth, Z. 2010. Updated checklist and Red List of Hungarian bryophytes. Studia bot. hung. 41: 31-59 [1] Archiválva 2016. november 9-i dátummal a Wayback Machine-ben

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wellenblättriges Katharinenmoos című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]