Atomtudósok Rendkívüli Bizottsága

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Atomtudósok Rendkívüli Bizottsága, angolul Emergency Committee of Atomic Scientists egy nemzetközi tudóscsoport, amelyet Albert Einstein és Szilárd Leó létesített 1946-ban azzal a céllal, hogy rávonják a lakosság figyelmét az atomfegyverek kifejlesztésével járó veszélyekre, sürgessék az atomenergia békés célokra való használatát, és végső célként világbékét

Ezt a bizottságot a Szilárd kérelem, angolul Szilárd petition nyomában állítottak fel, amelyet Szilárd Leó Harry S. Truman amerikai köztársasági elnöknek küldött a 155 Manhattan terven dolgozó tudósok aláírásával, és ami az atomfegyverek használata ellen tiltakozott erkölcsi alapon. A tudósok nagy részének, akik a terven dolgoztak nem volt tudomása arról, hogy pontosan mit is fejlesztettek.

A bizottság tagjai:

A bizottsági tagok felének volt közvetlen részvétele a tervben, de mind részt vett közvetlenül, vagy csak tanácsadóként, az első Trinity atombomba, meggyártásában.

A bizottság több tagja is tartott előadásokat országszerte a békére irányuló céljuk terjesztésére, filmet is készítettek hogy az atombomba hatását szemléltethessék. A bizottság ellene volt a hidrogénbomba kifejlesztésének is.

A csoport, mint bizottság 1950-ig működött, de egyes tagjai tovább is, és részt vettek a Pugwash konferencia megszervezésében.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Emergency Committee of Atomic Scientists című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások (angolul)[szerkesztés]