At4Hu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Austria for Hungarians, rövidebb nevén At4Hu, Bécs egyik olyan nonprofit egyesülete, melynek célja a Magyarországon élő tanulók informálása az osztrák felsőoktatásról, illetve a kint tanuló magyar diákok összefogása és támogatása.

At4Hu

Az egyesületről[szerkesztés]

Az egyesület 2012 márciusa óta szervez különféle programokat. Eleinte egy-egy kirándulást leszámítva az azóta is havi rendszerességgel megrendezett szemináriumok álltak a középpontban. Ahogyan azonban egyre több érdeklődővel és baráttal bővült, létrehozta az aktív tagjaink csoportját, amely jelenleg negyvenkét főt számlál. Ezután elkezdtek a már Ausztriában tanuló diákok felé is nyitni, ám az osztrák felsőoktatás iránt érdeklődők informálását továbbra is lényeges feladatuknak tartják.

Elnökség[szerkesztés]

Az egyesület hat alapító tagja:

  • Fehérvári Zsolt - elnök
  • Szabadfalvi Ádám - alelnök
  • Dallos Emese
  • Bálint Péter
  • Csalami Ádám

Szeminárium[szerkesztés]

Továbbtanulási szeminárium

A továbbtanulási szemináriumok három-négyhetente kerülnek megrendezésre. Valójában ez egy, az ausztriai felsőoktatás iránt érdeklődő magyar diákok számára meghirdetett információs hétvége. Ennek keretein belül a Bécsben továbbtanulni vágyó tanulók minden fontos információt megtudhatnak a város különféle egyetemeiről, az őket érdeklő szakokról, megélhetésről, a munkavállalásról, a közlekedésről, illetve a bécsi életről általában. A jelentkezők egy Bécsben eltöltött hétvége folyamán előadásokat hallgathatnak meg az osztrák felsőoktatási rendszerről, a bécsi egyetemekről, az itteni továbbtanulásról, a választott szakokról, valamint meglátogathatják és bebarangolhatják a kiszemelt egyetemi campust is – mindezt az egyetem diákjainak mentorálása alatt. Az információátadás személyre szabott, a különböző egyetemi szakok és szakirányok az előzetes igények felmérése után kerülnek bemutatásra. Ezen túl sor kerül olyan előadásokra is, amelyek keretein belül a német nyelvtanulási lehetőségeket, az általános megélhetéssel, munkavállalással, lakhatással kapcsolatos információkat is ismertetik az előadók. Szó esik nem utolsósorban az egyetemi jelentkezés menetéről, az esetleges felvételik időpontjáról és azok követelményeiről, adminisztrációs kötelezettségekről, de szabadidős tevékenységekről és a közlekedésről is hallhatnak a résztvevők, valamint feltehetik saját kérdéseiket is.

Közösségépítés Bécsben[szerkesztés]

Az At4Hu további céljai a már kint élő diákok beilleszkedésének segítése és a közösségépítés, amiket heti szinten kulturális- és sportprogramok szervezésével igyekszik megvalósítani. Rendszeres jelleggel szerveznek Bécsben és környékén kirándulásokat, hegymászásokat (kezdők és haladók részére egyaránt), továbbá összejöveteleket, ismerkedő esteket és természetesen partykat.

Kulturális és sportprogramok[szerkesztés]

Múzeumlátogatás

Az At4Hu nagy hangsúlyt fektet a Bécsben élő magyarok közösségi életének formálására, a közösségépítésre is. Havi rendszerességgel szerveznek múzeumlátogatásokat, ill. szintén havonta kerül sor a filmklubra is, ahol a vetítés után lehetőség nyílik közösen megvitatni a látottakat. Nemcsak a kultúra iránt érdeklődőknek, hanem a sportosabb tagoknak változatos programokat szerveznek. A téli hónapokban rendszeres közös korcsolyázás és téli túrák, egynapos síelések szerepelnek a programkínálatban. Tavasszal és nyáron alpesi kirándulások, tóparti kirándulások, Duna-parti bográcsozások színesítik az itt lakók életét.

Sítábor[szerkesztés]

Sítábor

2013. február elején került sor az első At4Hu sítáborra, melynek helyszíne Val d’Allos, a Francia Alpok déli részének legnagyobb pályarendszere volt.

Gólyaavató[szerkesztés]

Gólyaavató 2012

Az egyesület vezetősége éppúgy törekszik a személyes kapcsolatok kialakítására, a közösségépítésre, amelyet változatos programok megszervezésével igyekszik elősegíteni. Felmerült a kérdés, mivel lehetne leginkább elősegíteni az újonnan Bécsbe érkezett fiatalok beilleszkedését. A válasz: egy hagyományőrző, magyarországi példára megszervezett gólyaavatóval. Ráadásul így az elsőéveseknek kötetlen formában nyílik lehetősége megismerkedni hasonló cipőben járó diákokkal, akik szintén abban az évben csöppentek a bécsi világba. Első gólyaavatóját 2012. október 12–13-án tartotta az egyesület, melyen közel száz gólya versengett egymással és egymásért. A kétnapos rendezvény alatt a különböző feladatok által a hallgatók nem csak egymással, hanem Bécs városával is jobban megismerkedhettek.

Elérhetőségek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Live it Vienna!, 2013. június 10. [1]
  • Live it Vienna!, 2013. június 2. [2]
  • At4Hu bemutatkozás [3]