Aszférikus lencse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aszférikus, bikonvex lencse metszete.

Az aszférikus lencse olyan optikai lencse, amelynek felületi profiljai nem gömb- vagy hengerprofilokból állnak. A fényképészetben az egyetlen aszférikus elemet tartalmazó lencse-összeállításokat gyakran hívják aszférikus lencséknek.

Az aszférikus lencse bonyolultabb felületi profilja képes csökkenteni vagy teljesen megszüntetni a szférikus aberrációt, valamint csökkenti a más optikai aberrációkat is, szemben az egyszerű lencsékkel. Egyetlen aszférikus lencse gyakran sokkal bonyolultabb, több tagú lencserendszereket helyettesíthet. Az eredményül kapott eszköz kisebb és könnyebb, néha olcsóbb is, mint a többlencsés tervezés.[1] Az aszférikus lencséket többelemű, nagylátószögű és nagy fényerejű normál-lencsék esetében használják, hogy csökkentsék az aberrációt. Fényvisszaverő elemekkel kombinálva is alkalmazzák (katadioptrikus rendszerek); például a Schmidt-kamerákban és a Schmidt-Cassegrain távcsövekben alkalmazott aszférikus Schmidt korrektor táblában. Kis méretű öntött aszférikus lencséket gyakran lézer diódák kollimálására használják.

Aszférikus lencséket gyakran szemüvegekben is alkalmaznak. Ezeket jellemzően azzal a céllal készítik, hogy vékonyabb legyen a lencse; valamint, hogy a szemüveg kevésbé torzítsa a viselő szemét (külső megfigyelők számára), és így esztétikusabb megjelenést biztosítson.[2] Az aszférikus szemüveglencsék általában nem biztosítanak jobb látást, mint a hagyományos "legjobb alakú" lencsék, ehelyett lehetővé teszik a vékonyabb, laposabb lencse viselését, anélkül hogy veszélyeztetnék az optikai teljesítményt.[2]

Felületi profil[szerkesztés]

Habár elméletben az aszférikus felületek a legkülönbözőbb formájúak is lehetnek, az aszférikus lencsék felületeit általában az alábbi egyenlet szerint tervezik meg:

[3]

ahol z az optikai tengely irányával párhuzamos elmozdulás; az optikai tengelytől mért adott r távolságban. Az αi együtthatók az R és Κ paraméterek által meghatározott negyedrendű axiálisan szimmetrikus felülettől való eltérést jellemzik. Ha az összes αi együttható zérus, akkor R a görbületi sugár és Κ az r = 0 pontban mért kónikus konstans (Schwarzschild konstans). Ebben az esetben a lencsefelület profilja egy Κ által meghatározott, és az optikai tengely körül megforgatott kúpszelet lesz.

Kúpszelet
hiperbola
parabola
ellipszis (a felület orsószferoid)
gömb
ellipszis (a felület lencseszferoid)

Gyártása[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Aspheric lens című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. What do "aspheric" or "aspherical" mean?. Fuzhou Looklens Optics. [2014. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 15.)
  2. a b Meister, Darryl: Ophthalmic Lens Design. OptiCampus.com
  3. Pruss, Christof, et al. (2008. April). „Testing aspheres”. Optics & Photonics News 19 (4), 26. o. DOI:10.1364/OPN.19.4.000026.