Asterix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Asterix
Asterix.svg
Nyelv francia nyelv
Megjelenés 1959. október 29.
Megjelent számok 36 könyv
Alkotók
Író René Goscinny
Albert Uderzo
Jean-Yves Ferri (2013 óta)
Rajzoló Albert Uderzo
Didier Conrad (2013 óta)

Az Asterix egy francia képregénysorozat, amelyben a címszereplő, Asterix és barátai képzeletbeli ókori kalandjairól olvashatunk. A képregény írója René Goscinny, rajzolója Albert Uderzo. A főhős neve a francia eredetiben: Astérix. A név az astérisque szóból származik, ami a "*" (=csillag) karaktert jelöli a francia nyelvben.

Az első képregény 1959. október 29-én jelent meg, és folytatásokban több mint 30 történet látott napvilágot. Goscinny 1977-es halála után Uderzo egymaga írta és rajzolta is a képregényeket.

Több opuszból rajzfilm, majd később film is készült. Ezek többnyire kommersz adaptációk, meg sem közelítik az eredeti képregény intellektuális szintjét.

A történet[szerkesztés]

A történet i. e. 50 körül játszódik. Julius Caesar i. e. 51-re hódította meg egész Galliát), hősei egy bretagne-i gall falu lakosai. Itt él Asterix is. A falu a Római Birodalom területén fekszik, de Caesar soha nem tudta meghódítani: nem utolsósorban egy varázsital miatt, ami rövid időre szuper erőssé teszi megivóját.

Asterix és legjobb barátja, Obelix különféle küldetésekre indulnak az ókori világban: eljutnak Indiába, Egyiptomba, Görögországba, Korzikára, sőt még Amerikába is. A küldetések során számtalan veszélyes, de még több vicces kaland esik meg velük, hogy aztán végül együtt ünnepeljék a gall falu többi lakóival egy lakomán a küldetés sikerét.

A gallok a történetben olyanok, mint a franciák: bátrak, szeretik a szabadságot, néha meggondolatlanok és veszekedősek, de nagyon szeretik a barátaikat; ami csak él és mozog, azt a mai szem és fül számára nem túl illedelmesen megeszik.

Szereplők[szerkesztés]

Asterix alakja egy épületen

A gall szereplők nevei legtöbbször -ix végződésűek, hasonlóan az ókori gall nevekhez. A nevek minden esetben szójátékból erednek.

A római nevek végződése -us (Cactusbonus, Brutus), a briteké -ax (Angoltapax) a vikingeké -af (Olaf, Titkograf), az egyiptomiaké -isz (Falaidnahisz építész, Agyegypuszisz cselédlány).

A listán a jelenleg kapható kiadásokban szereplő nevek láthatóak.

Asterix[szerkesztés]

A címszereplő, aki minden kaland főhőse. Kis termete ellenére igen bátor és erős harcos. Magányosan él kunyhójában, felesége nincs. Asterix bölcs is: a látnok érkezésekor például ő az egyetlen, akinek azonnal szemet szúr a csalás. Nevét az asterisk (csillagocska) szóból alkották a szerzők.

Obelix[szerkesztés]

A főhős elválaszthatatlan barátja. Nagy termetű, igazi óriás. Ereje pedig hatalmas, mivel kisgyerek korában beleesett a varázsitalos kondérba, így a hatása nála sohasem múlik el. Nagyon szeret enni, kedvenc étele a sült vadkan. Igen érzékeny arra, ha valaki daginak, kövérnek, meláknak stb. nevezi. Kissé együgyű, de szíve arany. Mindenkit, aki nem gall, dilisnek titulál. Felesége nincs, munkája: menhirkészítő kisiparos.

Nevét az obeliszk francia nevéből, az obélisque szóból alkották a szerzők

Idefix[szerkesztés]

Obelix apró termetű, de igen eszes kutyája. A kalandok elején Asterix mindig nyomatékosan felszólítja Obelixet, hogy a kutyát hagyja otthon, de ő legtöbbször megpróbálja magával csempészni. Idefix a kalandok során nem egyszer pótolhatatlan szolgálatot tett. Obelix ezt általában csonttal szokta megjutalmazni. Ő a világ első környezetvédő kutyája, aki kétségbeesetten vonyít, ha kivágott fát lát.

Panoramix[szerkesztés]

A falu druidája. Ő ismeri a varázsitalok készítésének titkait. Ha valaki az erőnövelő varázsitalából iszik, 10 percre ereje megsokszorozódik. A varázsital hatása egyvalakinél nem múlik el: Obelixnél, aki kisgyerek korában beleesett a varázsitalos kondérba, ezért soha nem kaphat belőle, de ő mindig próbálkozik. Panoramix sok varázsital receptjét ismeri, amiket csak a druidák (varázslók) ismerhetnek. Varázsitalai közül legismertebb az erőnövelő varázsital, mely miatt mindig legyőzik a rómaiakat és más ellenségeket.

Hasarengazfix[szerkesztés]

A gall falu főnöke, aki kissé hiú és korlátolt, de végül Asterix és Obelix hatására mindig helyesen cselekszik. Szeret dicsekedni rokonairól, főleg Dagidix bátyjáról. A főnök kiváltsága, hogy emberei egy pajzson hordozzák, ám ő erről a pajzsról rendszeresen leesik. Felesége rendkívül becsvágyó, örökké elégedetlen asszony.

Hangjanix[szerkesztés]

A falu dalnoka (bárdja), énekhang és zenei tehetség híján. Dalait senki nem tudja végighallgatni, a történetek végén – néhány kivételtől eltekintve – általában megkötözik a falusiak és betömik a száját, hogy ne tudjon énekelni. Elképesztő énekhangja azonban sokszor jól jön a falunak, például a vikingek ellen, akik így ismerik meg a félelmet, vagy akkor, amikor az oroszlánok elé vetik.

Messesaglix[szerkesztés]

A falu egyik halárusa. Kizárólag ellenőrzött minőségű, lutéciai halat árul, a tengerből kifogott friss halakról hallani sem akar. Emiatt az elárusítópult körül mindig rettenetes szag terjeng.

Mivel több halárus is van a faluban, ezért általában sokszor kitör a halcsata, ami arról szól, hogy kinek friss a hala. A bonyodalmat nehéz megakadályozni és leállítani. Olykor csak akkor marad abba a csata, ha már minden halat szétvertek egymáson.

Sokadikix[szerkesztés]

A falu legöregebb férfija, akinek rendkívül csinos, fiatal felesége van. Az öreg emlékszik a régi nagy gall csatákra és hősökre, és mindig azokról mesél. Vén kora ellenére még mindig kiváló és bátor harcos.

Vasökölix[szerkesztés]

A falu kovácsa. Valódi atlétatermet. A halárussal folytatott rivalizálásáról ismert. Mindegyik nézeteltérésük egy kiadós csetepatéval ér véget, amelyből a falu egyetlen férfija sem marad ki. Vasökölix sokszor megfenyegeti Hangjanixet, az énekest is.

Julius Caesar[szerkesztés]

A rómaiak vezére, a gallok legfőbb ellenfele.

A francia kiadásban szereplő név A magyar fordítás(ok)ban szereplő nev(ek)
Astérix Asterix
Obélix Obelix
Idefix Mirnixdirnix, Bokafix, Töpszlix, Kutyagumix, Kutyix, Idefix, Dogmatix
Panoramix Magicoturmix, Csodapapix, Csodaturmix, Turmix, Getafix, Panoramix
Abraracourcix Hasarengazfix, Főfőnix, Hasalógazfix, Hasaljaszfix, Muszklifélix, Nagypocakfix, Bombastix
Assurancetourix Hangjanix, Nyekergix, Kornyikálfix
Ordralfabétix (az "ordre alphabétique"-ből ered, jelentése "ábécésorrendben") Tutihogyix, Analfabetix, Halix
Agecanonix (az "âge canonique"-ból ered) Tatix, Matuzsálemix, Rozogavénix, Nyavalyix, Sokadikix
Cétautomatix Vasökölix, Atomix, Félautomatix

További emlékezetes szereplők[szerkesztés]

Leginkább rendkívül szellemes magyar nevük miatt emlékezetesek még:

 • López de Futastán y Ramodón: spanyol gengszter
 • Hamarelmész Hamexász: görög fogadós
 • Kosztasz Fenerosz: görög étterem-tulajdonos
 • Alkatrész: görög kocsis
 • Quibelez de Saporán: spanyol harcos
 • Oltarimanus: római légiós, majdnem olimpiai bajnok
 • Nemhullicatantus: római légiós, lassú felfogású
 • Husquiloplus: elhízott római helytartó
 • Falaidnahisz: nem igazán tehetséges egyiptomi építész
 • Eszeminusz: görög hadvezér
 • Skicpausz, Tisztaszesz fia: egyiptomi építész
 • Sartolishbelax: skót legionárius
 • Rondacrampus: legionáriuskiképző
 • Tulasokiksen: öreg norvég harcos
 • Tökfilkusz: római harcos
 • Agyegypuszisz: Kleopátra elbűvölő szolgálónője, Asterix szerelme
 • Hatalmaf: A vikingek nagyfőnöke
 • Olaf Pifpaf: viking vezér
 • Csupaf: viking harcos
 • Cactusbonus: római tábornok
 • Trolibusz: Caesar testőre
 • Kopaf: viking harcos
 • Antivirusz: római legionárius
 • Rőtszakáll: kalózvezér, sokat vízi csatáznak a gallokkal
 • Félvak Cinna: Egyik szemére vak füvesember

Idézetek[szerkesztés]

Összecsengnek dalunkban a sorvégek,
Leszünk mi még dánok is meg norvégek!
(a vikingek dala)
...ennek örömére hadd játsszak el egy dalt...
(Hangjanix)
Nyugtát! Adjon nyugtát, különben mivel dicsérem a napot?
Dilisek ezek a rómaiak!
Dilisek ezek a vikingek!
Dilisek ezek az egyiptomiak!
Dilisek ezek a britek!
Dilisek vagyunk mi, rómaiak!
(Viking főnök:) – Gallok, van kérdésetek?
(Obelix) – Van! Hogy készítitek a tejszínes vadkant?
(Viking főnök:) – Nos, a tejszínes vadkanhoz először elkészítjük a tejszínt, mintha eperhez volna, csak éppen eper helyett egy vadk… Odinra, ti szórakoztok velünk?!
Jönnek a vikingek! A házakat lemészárolják, a nőket felgyújtják! Annyian jönnek, mint derült égből a felleg!
(Kisnyápix)
Lehet, hogy a helvét sok mindent elvét, de nem veti el soha a semlegesség elvét.
(A svájciak jelszava)
Mi az a Pireusz, valami görög lókötő? Nem ló, kikötő, Athéné
Itt kerek a hordók, éljen, aki brit, hadd igyak egy kortyot, a jó mindenit!
(Obelix)
Mi nec vedelnis est
(római legionárius)
Hogy feledje mily bús az antik élet, igyék Agri Colát, mely sírhantig éltet!
(reklámfelirat a Colosseumban)
Vanitatum van itt ész! (latinul: Vanitatum vanites, a.m. "hiúságok hiúsága") - (Öreg légiós melldöngetése)

Helyszínek[szerkesztés]

A falu valahol Bretagne tartományban, a mai Franciaország területén fekszik, a tengerparton. Nevét szándékosan nem írják le az alkotók, így Bretagne-ban számos falu versenyez ma is az Asterix faluja címért.

A falut négy légiós helyőrség veszi körül. A francia változat szerint: Aqvarium, Babaorum, Bacterium és Petibonum. A tapasztalt legionáriusok azonban sosem támadják meg a gall falut, mert ismerik a gallok erejét. Az újoncok többnyire megpróbálják Róma törvényeit érvényesíteni, de csalódniuk kell.

Asterixék többször eljutnak Lutéciába, a mai Párizsba, és Rómába is. A világot is bejárják, kalandjaik során a Brit-szigetekre, Észak-Európába, Észak-Afrikába, Egyiptomba, Észak-Amerikába is eljutnak.

A tengeren hajózva majdnem minden részben találkoznak ugyanazokkal a kalózokkal, akiknek hajóját mindig elsüllyesztik, hacsak nem maguk a kalózok süllyesztik el saját magukat.

Magyar nyelvű kiadások[szerkesztés]

Magyar nyelven először 1975-ben Újvidéken (Novi Sad), Jugoszláviában a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg a sorozat első darabja, amit 1988-ig további 24 füzet követett felváltva a Lucky Luke (akkor Talpraesett Tom, később Villám Vili) képregényekkel. Az Újvidéken kiadott részek fordítójaként Kopeczky Lászlót dicsérhetjük.

A magyarországi megjelenésre több, mint tíz évet kellett várni, míg 1979 októberében feltűnt Asterix az IPM Alfa folyóiratban, ahol havi folytatásokban összesen 15 Asterix történetet közöltek az újság 1990-es megszűnéséig. Az Alfában megjelent epizódok magyarítása Timár György érdeme

A rendszerváltás után az Egmont kiadó is belevágott az Asterix képregények kiadásába, de félbehagyta a sorozatot, akárcsak a Forum, illetve az Alfa. A köteteken több fordító is közreműködött: Bíró János, Gellért Péter és Tímár György.

2010-ben az Egmont újra megvásárolta a sorozat kiadási jogait, és újrakezdte a kötetek kiadását. Szerencsére tanultak korábbi hibájukból, és nem a korábbi köteteket kezdték el kiadni, hanem a köteteket sorrendben adják ki, és csak egy fordítót alkalmaznak Bayer Antal személyében.

Az idők során több kiadó is foglalkozott Asterix képregényekkel, de mindegyik nulláról akarta felépíteni a sorozatot, ezért jó néhány történet több változatban is megjelent, eltérő fordításokkal. Ugyanakkor az eddig (2012-ig) eredetiben megjelent 33 füzet közül 7 történet soha nem jelent meg hivatalos formában magyarul. Szerencsére egy elhivatott rajongónak köszönhetően ezek is léteznek magyarul - ugyan nem hivatalosan, és csak elektronikus formában.

Érdekesség, hogy sem az újvidéki, sem az Alfában megjelent, sem az Egmont által először kiadott történetek sorrendje nem követte az eredeti francia kiadásokét. A fordítások sikeréről megoszlik a rajongók véleménye.

2014-ben az Egmont kiadó felhagyott a sorozattal (kivonult a magyar piacról), és a jogok átkerültek a Móra kiadóhoz, akik a már elkezdett sorozatot folytatták és átvették a már megjelenteket. Napjainkban a 24. albumnál tartanak.

Az eddig megjelent képregények[szerkesztés]

 • 1. Asterix, a gall
 • 2. Az aranysarló
 • 3. Asterix és a gótok
 • 4. Asterix, a gladiátor
 • 5. Asterix galliai körutazása
 • 6. Asterix és Kleopátra
 • 7. A főnökviadal
 • 8. Asterix Britanniában
 • 9. Asterix és a normannok
 • 10. Asterix a római légióban
 • 11. Asterix és a hősök pajzsa
 • 12. Asterix az olimpián
 • 13. Asterix és a rézkondér
 • 14. Asterix Hispániában
 • 15. A perpatvar
 • 16. Asterix a helvéteknél
 • 17. Az istenek otthona
 • 18. Caesar babérkoszorúja
 • 19. A látnok
 • 20. Asterix Korzikán
 • 21. Caesar ajándéka
 • 22. A nagy átkelés
 • 23. Obelix és társa
 • 24. Asterix és a belgák

Külön kötetek (nem az eredeti szerzők munkái, a sorozaton kívül)[szerkesztés]

 • 35. Asterix és a piktek
 • 36. Az eltűnt papirusz
 • 37. Asterix és az itáliai futam

Filmsorozatok[szerkesztés]

Rajzfilmek[szerkesztés]

Vígjátékok[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]