Astalavista.box.sk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Astalavista.box.sk
Vállalkozás típusakeresőmotor
Oldal típusakeresőmotor
Elérhető nyelv(ek)angol
Alapítva1994
FőszerkesztőDancho Danchev
URLbox.sk
Kategóriákkeresőoldal

Az astalavista.box.sk egyike az első - az információbiztonság határait túllépő - internetes keresőoldalaknak. 1994-ben hozták létre,[1] és az oldal a gyakorlatban gyűjtőhelye volt a hacker-, cracker-, exploit-, szoftverlicensz-kulcs-generáló (keygen) szoftvereknek, illetve maguknak a szoftvertelepítő kulcsoknak (serial keys).[2] A tartalmak között nagy arányban voltak jelen potenciális kémprogramok (spyware), kéretlen reklámprogramok (adware), illetve sok esetben számítógépes vírusok. A McAfee információ-biztonsági cég a webhelyet "potenciálisan törvénytelen szoftverek" lelőhelyének minősítette.[3]

A weboldal szlovákiai domainnév alatt működött. A weboldal neve filmes szójátékon alapul. A Terminátor 2. – Az ítélet napja című sci-fi akciófilmben a főszereplő karakter emlékezetes mondata volt a "Hasta la vista, baby", mely mondat spanyolul egy általánosan használt elköszönő formula. Az "astalavista" ennek a mondatnak a játékos összevonása. Érdemes megjegyezni, hogy a korszak másik - hasonló hangzású - ismert keresőmotorja, az AltaVista csak 1995-ben indult.[4]

2020 decemberében Dancho Danchev, kiberbűnözés-kutató és -elemző az oldal üzemeltetőjeként bejelentette a weblap újraindulását a box.sk domainnév alatt. Célja hackerek és kiberbiztonsági szakértők támogatása.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Astalavista.box.sk - Re-Launch! (angol nyelven), 2020. december 1. [2021. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 13.)
  2. Arne Arnold: Spezialsuchmaschine: Warez (német nyelven). PC Welt , 2005. február 23. [2021. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 13.)
  3. Webhelyjelentés (angol nyelven). McAfee WebAdvisor . (Hozzáférés: 2021. január 13.)
  4. Peter H. Lewis (1995. december 18.). „Digital Equipment Offers Web Browsers Its 'Super Spider'” (angol nyelven). The New York Times, 4. o. (Hozzáférés: 2021. január 13.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Astalavista.box.sk című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Astalavista.box.sk című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.