Astérix (műhold)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Astérix
Asterix Musee du Bourget P1020341.JPG
Űrügynökség Nemzeti Űrkutatási Központ
Típus műhold
Indítás dátuma 1965. november 26.
Indítás helye Hammaguir
Hordozórakéta Diamant
COSPAR azonosító1965-096A
SCN01778

Az Astérix–1 (eredeti neve: A–1) az első francia műhold. Az Astérix-1 fellövésével Franciaország a Szovjetuniót és az Amerikai Egyesült Államokat követve harmadik államként vált saját hordozórakétával is rendelkező űrhatalommá.

Küldetése[szerkesztés]

Az űreszköz feladata a hordozórakéta tesztadatainak rögzítése, illetve a telemetria biztosítása volt. Franciaország ezzel a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada és Olaszország után a hatodik ország lett, amely műholdat állított pályára; a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok után a harmadik, amely ezt saját fejlesztésű hordozórakétával valósította meg.

Jellemzői[szerkesztés]

Gyártotta a SEREB (Société pour l'étude et la réalisation d'engins balistiques) és a Matra, üzemeltette a Francia Űrügynökség (CNES).

Megnevezései: Astérix–1; Armées (A–1); COSPAR: 1965-096A; USAF kódszáma: 1778.

1965. november 26-án a Hammaguiri (Algéria) Centre interarmées d'essais d'engins spéciaux katonai kísérleti telepről a Diamant–A hordozórakétával juttatták magas Föld körüli pályára. Az orbitális egység pályája 108,6 perces, 34,3° inklinációjú, elliptikus pálya, perigeuma 527 kilométer, az apogeuma 1697 kilométer volt.

Az Astérix–1 magassága 54, legnagyobb átmérője 55 centiméter, tömege 42 kilogramm. A rádió technikai okok miatt nem biztosított kapcsolatot, de az amerikai felderítő rendszer adatai szerint sikeresen végezte pályaprogramját. Energiaellátását akkumulátorok biztosították. Tervezett szolgálati ideje 2 nap volt. Magas pályája miatt a légkörbe történő belépése csak évszázadok múlva várható.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Astérix. lib.cas.cz. (Hozzáférés: 2014. február 7.)
  • Astérix. astronautix.com. (Hozzáférés: 2014. február 7.)