Asker község

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Asker szócikkből átirányítva)
Asker
Asker község
Asker címere
Asker címere
Közigazgatás
Ország Norvégia
Földrajzi régióViken
MegyeAkershus megye
SzékhelyAsker
PolgármesterLene Conradi
Alapítás éve1837
Irányítószám0220
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség61 523 fő (2019. jan. 1.)[1]
Népsűrűség538 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület
Összesen101 km²
Vízzel borított4 %
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 59° 49′ 59″, k. h. 10° 26′ 21″Koordináták: é. sz. 59° 49′ 59″, k. h. 10° 26′ 21″
Asker weboldala

Asker község (norvégul: Asker kommune) egy község Norvégia Akershus megyéjében, Viken régió része, Oslo külvárosa. A község adminisztratív központja Asker. Askert 1838. január 1-jén alapították (ld. formannskapsdistrikt).

Általános információk[szerkesztés]

Név[szerkesztés]

A község (eredetileg a plébánia) a régi Asker farmról kapta a nevét, mivel itt épült fel az első templom. Az asker az óészaki askar szóból származik, amely az ask (kőris) többes számú alakja.

Címer[szerkesztés]

A község címerét 1975. október 7-én fogadták el. A címer három ezüst farönköt (norvégul: askekaller) ábrázol zöld mezőn. A farönkök kőrisfák, amelyek termését minden éven leszedték és az állatoknak adták. Így a fák az évek során egy bizonyos alakot öltöttek, amely a környék jellegzetessége lett.[2][3]

Földrajz[szerkesztés]

A község főbb részei Asker, Gullhella, Vollen, Vettre, Blakstad, Borgen, Drengsrud, Dikemark, Vardåsen, Engelsrud, Holmen, Høn, Hvalstad, Billingstad, Nesøya, Nesbru és Heggedal. Asker tengerparti község, de ugyanakkor erdős, dombos részei is vannak. Több fontos üzlet is található itt, kertészkedéséről is ismert. A Skaugum birtok, Haakon norvég királyi herceg és családja lakhelye is Askerban található. Az első nem svédországi IKEA-áruház itt nyílt, 1963-ban.

Kultúra[szerkesztés]

Habár Asker eredetileg egy vidéki település volt, Oslo terjeszkedésének köszönhetően mára a főváros külvárosává vált. Emiatt több híresség él Asker környékén. Az SSB (Norvég Statisztikai Hivatal) szerint Asker Norvégia 2. leggazdagabb települése a háztartások átlagos bevételét tekintve.

Asker egyben a Frisk Tigers otthona, amely 1975-ben, 1979-ben és 2002-ben is megnyerte a GET-ligát. Az Asker Skiklubb Norvégia legnagyobb sportegyesülete, történelme egészen 1889-ig nyúlik vissza. Asker több ismert lakosa a sportegylet tagjaként ért el sikereket.

Asker, pontosabban Blakstad, a baglerek erődítménye volt, akik a birkebeinerek ellen hadakoztak a viking-éra polgárháborúi alatt.

A község ad otthont az Askeri úszóklubnak. Az askeri női futballcsapat színeiben több nemzetközi játékos játszott, közülük négyen részt vettek a 2007-es női labdarúgó-világbajnokságon.

Politika[szerkesztés]

Asker lakosainak jelentős része konzervatív, a polgármester Lene Conradi a Konzervatív Párt (Høyre) tagja.

Történelem[szerkesztés]

A Maud[szerkesztés]

1916-ban (vagy 1917-ben) a Maudot, amely a környező hajógyárakban épült, vízre bocsátották az Oslo-fjordban. A hajót elsősorban Roald Amundsen számára készítették, hogy átkeljen az Északkeleti átjárón. Miután Seattle-ben hitelezők elkobozták, a hajó a Hudson's Bay Company tulajdonába került. Baymaud névre keresztelve indult útnak a kanadai Cambridge-öbölbe, ahol léket kapott és elsüllyedt. 1990-ben a Hudson's Bay Company eladta a hajót Askernak, hogy a hajót visszaszállíthassák Askerba. Habár a kanadai fél megadta az engedélyt a hajó elszállítására, a költségek meghaladták a 230 millió koronát és az engedély lejárt még a roncsok elszállítása előtt.[4]

Híres lakosok[szerkesztés]

Testvérvárosok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Asker
A Wikimédia Commons tartalmaz Asker község témájú médiaállományokat.
  1. 07459: Alders- og kjønnsfordeling i kommuner, fylker og hele landets befolkning (K) 1986 - 2020. Statistics Norway
  2. Norske Kommunevåpen: Nye kommunevåbener i Norden, 1990. (Hozzáférés: 2012. november 24.)
  3. Askers kommunevåpen. Asker kommune. [2009. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 24.)
  4. Underwater Treasure of Cambridge Bay. [2009. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 24.)

További információk[szerkesztés]