Askeptosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Askeptosaurus
Evolúciós időszak: 222–218 Ma
középső triász
Az Askeptosaurus italicus rekonstrukciója
Az Askeptosaurus italicus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Thalattosauria
Család: Askeptosauridae
Nem: Askeptosaurus
Nopcsa, 1925
Fajok
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Askeptosaurus témájú kategóriát.

Az Askeptosaurus italicus egy besanói lelete

Az Askeptosaurus nem a triász időszak középső részének egyik genusa. A két halántékablakos sauropsidák közé tartozott, ebből a vízi életmódhoz jól alkalmazkodó Thalattosauria rendbe. Elnyújtott, vékony teste, nagyon hosszú nyaka és farka, úszóhártyás lábai voltak. A farok elérheti a teljes testhossz (körülbelül 2 méter) felét is. Állkapcsa erősen megnyúlt halevő képlet. Nagy szemei, illetve a szemgödröket körülvevő, a nyomástól védő csontgyűrű jelenléte a mélyvízi vadászatot valószínűsíti.

Típuspéldányát báró Nopcsa Ferenc, a híres magyar paleontológus írta le 1925-ben.

Vízhez való alkalmazkodásának foka a Nothosauria rendéhez (például Nothosaurus) hasonló, nem éri el a Plesiosauria rendét. Testalkatából következően mozgása angolnaszerű lehetett.

Lelőhelyei Észak-Olaszországban és Dél-Svájcban vannak, legtöbb jó megtartású fosszíliája Monte San Giorgio bitumenes palájából került elő.

Rokonsága az Endennasaurus, Miodentosaurus, Nectosaurus, Anhsunsaurus, Clarazia, Hescheleria, Xinpusaurus és Thalattosaurus nemekben található meg. E nemek Kaliforniától Európán keresztül Kínáig megtalálhatók. Ezek közül a kínai Xinpusaurus és a kaliforniai Nectosaurus alkot monofiletikus csoportot, a Monte San Giorgio paláiban talált Clarazia, Hescheleria egy másik monofiletikus csoport, míg az Askeptosaurus az összes többitől elkülönülő ágazat.

Források[szerkesztés]

  • Toni Bürgin, Olivier Rieppel, Martin Sander & Karl Tschanz (1989). „A Monte San Giorgio kövületei”. Scientific American (magyar kiadás) (8), 38-45. o.  
  • Anatomy of Askeptosaurus
  • Askeptosaurus

Astronomy