Ashford (Surrey)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ashford
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Anglia
Régió Délkelet-Anglia
Irányítószám TW15
Körzethívószám 01784
Népességi adatok
Teljes népességismeretlen
Terület6,71 km²
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Ashford (Egyesült Királyság)
Ashford
Ashford
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 51° 25′ 57″, ny. h. 0° 28′ 10″Koordináták: é. sz. 51° 25′ 57″, ny. h. 0° 28′ 10″
A Wikimédia Commons tartalmaz Ashford témájú médiaállományokat.

Ashford Anglia délkeleti részén fekvő kisváros Surrey megyében. Lényegében egy kiterjedt peremvárosi lakóövezet a londoni Charing Crosstól 24,9 kilométerre. A lakosság 25,240 fő.

A településre sokáig csak Ashford, Middlesexként hivatkoztak, hogy megkülönböztessék a Kentben lévő Ashfordtól. Middlesex megye 1965-ös megszűnésével pedig Ashford, Surreyként jelölik.

Történelme[szerkesztés]

A városban találtak bronzkori műalkotásokat és egy henge is állhatott abban az időben a területen. A norman hódítás után a mezőgazdasági szerepe hangsúlyozódott ki. A kora középkorban a Domesday Book Echelford néven tesz róla említést, továbbá feljegyzi, hogy a majorsághoz egy rét és egy eke tartozott.

az 1858-ban épült Szent Máté templom

1227-ben a Westminsteri apátság felügyelete alá került, egészen az 1530-as évekig, amíg VIII. Henrik fel nem oszlatta a kolostorokat. 1542-ben Henrik egy Richard Ellis nevezetű nemesembernek adta bérbe az apátságot. 1602-ben pedig I. Erzsébet Guy Godolphinnak adományozta, aki John Smythenek adta el, majd rövidesen Urias Babingtonhoz került a birtok, ami az ezt következő évszázadokban több tulajdonost is cserélt.

A vasút 1848-ban érkezett meg Ashfordba, ami ekkoriban még csak kis vidéki falunak számított mezőgazdasági területtel és erdőséggel körülvéve. A lakossága is csak 500 fő körül volt. 1857. július 13-án Albert herceg érkezett látogatóba felavatni egy leányiskolát. Az esemény alkalmából a vasúti pályaudvart is átépítették.

1871-re a lakosság megduplázódott, sok ház és utca épült meg. Az 1901-es népszámlálás szerint a lakosság 4816 fő volt, ami manapság 30 ezer körül mozog.

Gazdasága[szerkesztés]

Ashfordban London legtöbb peremvárosához hasonlóan alacsony a munkanélküliség. Jó lehetőség a város számára a Heathrow, de sok embert foglalkoztat a BP is.

Sport[szerkesztés]

A város labdarúgócsapata az Ashford Town FC, de a futball mellett működik krikett, gyeplabda, tenisz, asztalitenisz, aikido, karate, torna, vitorlázó, golf és bowling egyesület is. Emellett a helyi kosárlabdacsapat, a Spelthorne Atoms, rendelkezik az egyik legjobb brit ifjúsági csapattal számos alkalommal elérve az országos döntőt.

Források[szerkesztés]