Asantik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Asantik
Nyelvek
Vallások
Rokon népcsoportok
akan népek (agona, bono, fante, kwahu, wassa, sefwi stb.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Asantik témájú médiaállományokat.

Az asantik egy nyugat-afrikai népcsoport, akik eredetileg az akan nyelvcsoporthoz tartozó nyelvet beszélnek és főleg a mai Ghána Ashanti régiójában élnek. Az újkori rabszolgakereskedelemnek köszönhetően jelentős asanti diaszpórákat találunk a Karib-térségben is, különösen Jamaikában.

Egy asanti temetési szertartáson dobolnak, miközben egy férfi előad egy dalt és egy táncot.

Anyanyelvüket, a twi-t több mint 9 millió ember beszéli első vagy második nyelvként.[1] [2] [3]

Történet[szerkesztés]

Oszai Tutu (1697-1731) uralkodása alatt erősödött meg az akan törzsek szövetsége. E törzsszövetség gazdagságának alapja az aranylelőhelyek és aranymezők voltak, amelyekről az asantik földje ősidőktől híres volt.[4] Az aranyban gazdag asantik hozták létre az újkori nagy és befolyásos Asanti Birodalmat.[5] A 19. század elején nyugat felé terjeszkedve kijutottak az ún. Aranypartra, ahol összeütközésbe kerültek a britekkel, akik csak több nehéz háború után tudták őket leigázni (1901).[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ashanti » Asante Twi (Less Commonly Taught Languages). University of Michigan College of Literature, Science, and the Arts. University of Michigan. [2016. május 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 1.)
  2. Asante » Asante Twi. ofm-tv.com. [2017. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 1.)
  3. Sheard, K. M.. Ashanti Warlike Meaning (Llewellyn's Complete Book of Names for Pagans, Wiccans, Witches, Druids) (2011). ISBN 9780738723686 
  4. Univerzum, 1978 (1-12. szám) |. (Hozzáférés: 2020. december 6.)
  5. United Asante States Under Nana Osei Tutu I. asantekingdom.org. [2015. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 1.)
  6. Új Magyar lexikon: asanti (1962)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ashanti people című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.